Annons

Självklart att utreda hålet i Estonia

En ny dokumentär ”Estonia - fyndet som ändrar allt”, publicerad på streamingtjänsten Dplay, har väckt frågor om en ny utredning om varför färjan sjönk.

Fartyget M/S Estonia i kaj vid Stockholms frihamn Värtahamnen 1993.
Fartyget M/S Estonia i kaj vid Stockholms frihamn Värtahamnen 1993.Foto:Bertil Ericson

Dokumentären är så gott det går att bedöma hederlig journalistik. Reportageteamet har intervjuat nyckelpersoner bland de överlevande, tulltjänstemän, fartygsexperter och framför allt gjort en egen undersökning av vraket. Då hittades ett stort hål, fyra meter högt och en meter brett, precis i vattenlinjen.

Tidigare undersökningar har helt dömt ut andra orsaker till förlisningen än att bogvisiret lossnade på grund av den grova sjön. Man har sagt att det inte finns några tecken på andra förklaringar. Nu kan alla se med egna ögon att det finns tydliga tecken.

Hela situationen är olustig då den påminner om att expertmyndigheterna kategoriskt förnekade rykten om att Estonia användes för att smuggla ut sovjetisk och rysk militär materiel. Den versionen var officiell sanning i tio år tills en tulltjänsteman i Värtahamnen i Uppdrag Granskning 2004 sa att han fick order om att inte undersöka vissa lastbilar på Estonia. Dåvarande statsminister Göran Persson tillsatte en expertutredning som efter några månader bekräftade att Estonia användes för transport av militär materiel.

Den estniska regeringen vill nu tillsätta en ny utredning. Dokumentären stärker en utbredd uppfattning i Estland om att svenska myndigheter inte gjort allt för att klarlägga olycksorsaken. Den finska regeringen har via sin utrikesminister sagt att man vill ha en utredning. Den svenska regeringen har än så länge inte sagt så mycket men hänvisat till gravfriden.

Men gravfriden kan inte användas som argument för att avfärda ny kunskap. Om det är något som stört friden hos anhöriga till offren så är det ovissheten och känslan av att allt inte har undersökts. Vad gäller offren på botten bör ett klarläggande snarare hedra de döda än störa. 852 människor dog. Av någon märklig anledning har man inte bemödat sig om att ta hem de döda. Att inte göra sitt yttersta för att ta reda på varför de dog är motsatsen till gravfrid.

Det kanske finns naturliga orsaker till det nyfunna hålet. Men fyndet omkullkastar de dogmer som varit grund för tidigare haveriutredningar. Statsminister Löfven bör göra som Persson och omedelbart bidra till att frågorna får svar.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?