1515
Annons

Självklart att utreda hålet i Estonia

En ny dokumentär ”Estonia - fyndet som ändrar allt”, publicerad på streamingtjänsten Dplay, har väckt frågor om en ny utredning om varför färjan sjönk.

Fartyget M/S Estonia i kaj vid Stockholms frihamn Värtahamnen 1993.
Fartyget M/S Estonia i kaj vid Stockholms frihamn Värtahamnen 1993.Foto:Bertil Ericson

Dokumentären är så gott det går att bedöma hederlig journalistik. Reportageteamet har intervjuat nyckelpersoner bland de överlevande, tulltjänstemän, fartygsexperter och framför allt gjort en egen undersökning av vraket. Då hittades ett stort hål, fyra meter högt och en meter brett, precis i vattenlinjen.

Tidigare undersökningar har helt dömt ut andra orsaker till förlisningen än att bogvisiret lossnade på grund av den grova sjön. Man har sagt att det inte finns några tecken på andra förklaringar. Nu kan alla se med egna ögon att det finns tydliga tecken.

Hela situationen är olustig då den påminner om att expertmyndigheterna kategoriskt förnekade rykten om att Estonia användes för att smuggla ut sovjetisk och rysk militär materiel. Den versionen var officiell sanning i tio år tills en tulltjänsteman i Värtahamnen i Uppdrag Granskning 2004 sa att han fick order om att inte undersöka vissa lastbilar på Estonia. Dåvarande statsminister Göran Persson tillsatte en expertutredning som efter några månader bekräftade att Estonia användes för transport av militär materiel.

Den estniska regeringen vill nu tillsätta en ny utredning. Dokumentären stärker en utbredd uppfattning i Estland om att svenska myndigheter inte gjort allt för att klarlägga olycksorsaken. Den finska regeringen har via sin utrikesminister sagt att man vill ha en utredning. Den svenska regeringen har än så länge inte sagt så mycket men hänvisat till gravfriden.

Men gravfriden kan inte användas som argument för att avfärda ny kunskap. Om det är något som stört friden hos anhöriga till offren så är det ovissheten och känslan av att allt inte har undersökts. Vad gäller offren på botten bör ett klarläggande snarare hedra de döda än störa. 852 människor dog. Av någon märklig anledning har man inte bemödat sig om att ta hem de döda. Att inte göra sitt yttersta för att ta reda på varför de dog är motsatsen till gravfrid.

Det kanske finns naturliga orsaker till det nyfunna hålet. Men fyndet omkullkastar de dogmer som varit grund för tidigare haveriutredningar. Statsminister Löfven bör göra som Persson och omedelbart bidra till att frågorna får svar.


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?