Annons

Självförtroende vinner

När demonstrationerna i Minsk var som störst i augusti gick ett mummel bland Rysslandskännarna i väst. Moskva kommer aldrig att släppa Belarus. Putin skickar snart in pansartrupper. Folket i de stora skogarna längs Dnepr bor inte i ett europeiskt land utan i en rysk buffertzon som när som helst kan expandera västerut.

STYRKA. Det som nu händer i Minsk kan hända i Moskva och det hände i Peking försommaren 1989 och kan hända igen.
STYRKA. Det som nu händer i Minsk kan hända i Moskva och det hände i Peking försommaren 1989 och kan hända igen.Foto:Sergei Grits

Det förnekar sig aldrig. När folket i Kiev riskerade sina liv för att bli ett europeiskt land bland andra var analysen densamma. Det går aldrig eftersom Ukraina är rysk historisk mark, vilket de ryska trupperna på Krim och i Donetsk bevisade. Den europeiska mjuka makten, som fått folk långt bort längs kaspiska havets stränder att drömma om rättstat och marknad, ansågs förlorad i duellen med den hårda ryska.

Det som sedan egentligen hände i Ukraina var det motsatta. Ryssland vann Krim men förlorade resten av Ukraina. Europas mjuka makt vann en övertygande seger. Från att styret i Kiev i åratal hade vacklat mellan öst och väst ville man nu tydligt bort från Moskva.

Samma mönster finns i övriga Europa. Västeuropéerna utmålar gärna Ryssland som den stora hjärnan i stort och smått. Ryssland tillmäts en enorm förmåga att påverka oss. Moskva påstås styra britterna så att de lämnar EU och ryska troll bestämmer vilka texter som publiceras på Aftonbladets kultursida.

Men det som egentligen har hänt under de senaste tio åren är att Ryssland har förlorat sitt anseende i Europa och det spelar mycket större roll än ryska påverkanskampanjer. Putins regim har lyckats med delar av sitt moderniseringsprojekt av det egna landet men misslyckats med att göra Ryssland till en europeisk makt eftersom regimens beteende förskräcker. Västs inflytande på ryskt samhällsliv är därför i dag större än Rysslands påverkan på tyskt, franskt eller svenskt. Moskvabornas vardag är fylld av europeiska och amerikanska varumärken. I Berlin, Paris och Stockholm känner man inte till ett enda ryskt företag vid sidan av gasexportörer.

Samma sak håller nu på att hända med Kina. Västs intellektuella klass har ägnat tio år åt att fantisera om ett kinesiskt globalt maktövertagande som utmanar västvärldens politiska och moraliska existens. Kina, säger man, kommer aldrig demokratiseras, det är istället demokratierna som hotas av den kinesiska modellen.

Men det stora som har hänt är att Xi Jinpings återgång till ett mer auktoritärt styre och härjningar i Hongkong håller på att förstöra Kinas globala möjligheter. Kina har fått resten av världen emot sig. De kvarvarande vännerna är isolerade skurkstater. Säga vad man vill om Trump men han gör rätt som vrider om armen på Peking och nästa administration kommer att göra detsamma. Europa stiftar skyddslagar mot kinesiska investeringar. Amabassadörsbusar som den i Stockholm skadar grovt affärsrelationer. Säkerhetspolisen i land efter land varnar för mailkontakt med kinesiskägda företag. Huawei, den första kinesiska globala triumfen, riskerar sin internationella marknad på grund av regimens usla rykte.

Den samhällsmodell man ibland kallar väst, demokrati, rättsstat och marknadsekonomi, har visat sig vara överraskande robust i ekonomiska kriser. Den tycks klara av nästan vad som helst. Till och med nu när ekonomin utsattas för sin värsta prövning sedan andra världskriget och BNP-fallen är branta som en norditaliensk skidbacke i februari står modellen stadigt. 90 procent av ekonomin är kvar. Företagen hittar nya värdekedjor. 

Vänstern hoppas varje gång på undergången och är febrigt lycklig i sitt förtal av globala marknader men i varje kris visar börsen att vi går mot bättre tider.

Det finns starka skäl att ha samma själförtroende och självkänsla i den internationella politiken. Det egna förtalet mot vår egen politiska modell kan endast förstås som vänsterns gamla vanliga självhat. När den inte längre kan hoppas på en socialistisk framtid kan den i alla fall skåda det liberala samhällets fall i snart sagt allting. En brittisk folkomröstning, nya regler om att prioritera böcker på svenska på Sölvesborgs bibliotek, en högermajoritet i Riksdagen, allt är ett hot mot det liberala samhället och om vi inte störtar oss själva i avgrunden kommer ryssar, kineser och polsk landsortsbefolkning snart att göra det åt oss. Den svenske justitieministern är så darrig och självföraktande att han ser fascismens maktövertagande i fullkomligt legitima krav på att utvisa utländska grova brottslingar.

Det är ju precis tvärtom. Västs samhällsmodell har visat sig lika robust politiskt som den är ekonomiskt. Demokrati och politisk representation modererar och civiliserar den ena populistiska utmaningen efter den andra. Kommunisterna i Europa blev till slut demokrater. De gröna rörelserna har kommit att bejaka marknadsekonomi. Nu pågår arbetet med att civilisera euroislam och högerpopulisterna och hittills har det varit mycket framgångsrikt. Det viktigaste är reformeringen av republikanerna i USA.

Och folk i förtryckta länder reser sig. Det som nu händer i Minsk kan hända i Moskva och det hände i Peking försommaren 1989 och kan hända igen. Förväxla inte de auktoritära regimernas rädsla med styrka. Stå upp för den egna modellen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?