1515

Självförsörjning gör alla fattigare

EGET VACCIN. Med störningar i vaccinproduktionen kommer kraven på att EU ska bli självförsörjande. Men det skulle inte ge önskad effekt.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Vaccinproduktionen har politiserats. En orsak är geopolitik, en annan är de underliggande handelskrigen. Delvis hänger de ihop. EU anser att Storbritannien (UK) i praktiken har infört exportförbud för Astra Zenecas (AZ) vaccin, och har svarat med att låta Italien stoppa substanser som var på väg till Australien (en del av det brittiska samväldet).

Enligt Säpo utövar Kina och Ryssland desinformationskampanjer mot vaccin som producerats i väst, rimligen för att få sälja sina egna. Kina planerar att bara släppa in utlänningar som vaccinerats med deras eget vaccin. Iran undviker amerikanska vaccin, och väljer AZ ”för att det är svenskt”. USA har inget officiellt exportförbud, men använder sin lag om försvarstillverkning för att behålla inhemskt producerat vaccin. 

Denna nationalism har föranlett EU-kommissionen att skapa en läkemedelsstrategi, som går ut på att EU ska bli mer självförsörjande inom vaccin och andra läkemedel, som cancermediciner. EU ska ”utveckla ett öppet och strategiskt oberoende och säkerställa tillförlitliga distributionskedjor, som fungerar även i kristider”. 

Även i Sverige kommer krav, senast från SD och V, att vi ska bli självförsörjande inom vaccin. Då och då höjs röster om att vi borde bli självförsörjande inom flera områden, som jordbruk/livsmedel. Det är en obsolet tanke att ett litet land kan vara autonomt. De viktigaste skälen är att både kostnaderna och riskerna blir högre. Man bygger kapacitet utifrån planekonomi, vilket tenderar att bli både dyrt och dåligt. 

När det gäller just vaccin är tankarna dunkla även i EU. Framtagning av vaccin och läkemedel är ju en forskningsprocess som tar decennier, och även då ibland misslyckas. Det ger inga garantier, varken att driva ett statligt bolag eller knyta upp privata. Man vet inte i förväg vad som lyckas.

Det visar den exceptionellt snabba utvecklingen av covid-vaccinet. Ett av världens största läkemedels- och vaccinbolag, Merck, lade i januari ned sina försök. Nu hjälper de istället Johnson&Johnson/Janssen med deras produktion. 

Covid-vaccinen har skapat många nya allianser, exempelvis mellan ett mindre bolag som står för innovationen, som Biontech, och ett större, som Pfizer, står för produktion och distribution. Koalitionerna har bidragit till att det gått så snabbt att få vaccinen till marknaden. Företagen samarbetade, men inte politikerna.

Misstron är utbredd efter den senaste tidens vaccinnationalism. Sannolikt kommer dammet att lägga sig när vaccinproduktionen kommer ifatt behoven under det kommande året. Allierade och partners i handelsavtal bör då sätta sig och se över samarbetet. För pandemier är, liksom klimatet, en global fråga som måste lösas globalt. Och avtal måste hållas. Man kan inte plötsligt sluta exportera till en av sina största handelspartners.

Det faktum att produktionskedjorna är internationella tjänar alla på, och det får inte utnyttjas i kriser. Affärsidén i de globala läkemedelsbolagen är att sälja produkterna globalt. När politikerna griper in stör de ett helt ekosystem.

Samma sak gäller förstås andra sektorer, som telekom. En återgång till mer nationell produktion och marknad vore ett gigantiskt kliv tillbaka i historien. Det skulle försvaga internationella relationer, fördyra produkter, bromsa innovationer och sänka tillväxten. 

Det är naturligt och positivt att expertkluster uppstår, Asien är centrum för batterier, USA har länge varit ledande inom halvledare, och norra Europa producerar stora mängder fordon. 

Samtidigt reagerar marknaden på bristsituationer, därför bygger Northvolt batterifabriker i Sverige. Därför borde vi få se nya aktörer inom halvledarindustrin framöver.

Pandemin har hittills visat att företagen levererade långt över förväntan, medan politikerna kom till korta och drev handelskonflikterna vidare. Det bör alla som i samband med pandemin börjat ropa på mer statliga inslag i ekonomin minnas. Nationalism gör alla fattigare.


Innehåll från ZignSecAnnons

ZignSec hjälper Savelend växa internationellt

En våg av småsparare letar efter nya investeringsformer online, något som har lett till att fler investeringsplattformar och neobanker expanderar internationellt. Samtidigt ser vi att internetbedrägerierna ökar och att metoder för penningtvätt breder ut sig online, något som lett till att påföljande regleringar för finansiella bolag både blir fler och mer föränderliga. Dessa trender har omsatts till varsitt affärsområde samt blivit ett gemensamt intresse för Savelend och ZignSec som nyligen ingått ett samarbete.

Savelend är en snabbväxande svensk investeringsplattform som gör det enklare för privatpersoner och företag att kunna investera i krediter. Plattformen matchar investerare med kredittyper som fakturaköp, företagslån, inkassoportföljer och konsumentkrediter. Sedan de grundades 2014 har de vuxit i rask takt på svenska marknaden och planerar nu även en internationell expansion till Finland och Polen samt en introduktion på börsen. Tillväxten kommer med utmaningar på många håll men en av utmaningarna är att kunna identifiera och verifiera deras kommande kunder, framförallt utanför Sverige. 

– Då vi just nu växer i en väldigt snabb takt och snart välkomnar investerare från stora delar av Europa blir dagens manuella KYC-processer ohållbara. Inte bara för att det kräver väldigt mycket tid och ställer krav på regulatoriskt kunnande för vår personal, det blir också långa ledtider som inte går i linje med de användarkrav som ställs på digital onboarding idag, berättar Ludwig Pettersson, VD på Savelend Credit Group AB.

Alla marknader kommer med olika regler och förutsättningar för att kunna identifiera och verifiera kunder. Något som särskilt märks då nordiska bolag expanderar till länder utanför Norden där de har vant sig vid en bra och inarbetad struktur för både e-ID (exempelvis BankID), personregister och datahantering. 

– Så fort företag tar ett steg utanför Norden blir identifieringsprocesser snabbt komplicerade. Särskilt för bolag inom reglerade branscher, likt Savelend, som enligt lag och för varje ny kund, måste utföra KYC- kontroller och bedöma risken för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Att identifiera någon i exempelvis Polen kan innebära två, tre kanske fyra olika integrationer mot olika system samt till och med innebära några moment som kräver fysisk närvaro. Lägg därtill att reglerade bolag också måste säkerställa att personen inte finns på några sanktionslistor eller är en politiskt utsatt person (PEP), då pratar vi om minst lika många integrationer och moment till. Både digitalt och fysiskt. En ”huvudvärk” många nordiska tillväxtbolag som expanderat i Europa haft genom åren, berättar Timm Schneider, VD på ZignSec.

Utöver ökningen i form av både bedrägerier och penningtvätt online så är internationella expansionsplaner ännu ett existensberättigande för ZignSec och deras plattform. I deras plattform har de aggregerat marknadens mest välkända och etablerade lösningar för identifiering och verifiering av både privatpersoner och företag. Vilket ger deras kunder möjlighet till att förena olika, ofta icke-linjära processer, till helt automatiserade flöden för identifiering och verifiering i realtid. 

– Vi letade efter en robust och skalbar plattform som uppfyller alla de regulatoriska krav som landar på oss i och med vår introduktion på börsen och internationella expansion. Med ZignSec får vi en partner som bevisligen ligger i framkant inom sitt område och som kan erbjuda oss tillväxt utan regulatorisk huvudvärk, säger Ludwig Pettersson.

I och med samarbetet med ZignSec kan Savelend nu välja och vraka bland lösningar för e-ID, scanning av fysiska ID-dokument, bankkonto-verifiering samt slagningar gentemot globala PEP- och sanktionslistor – via en och samma integration. Något som gör att de snabbt kan anpassa identifieringsprocesserna för onboarding och verifiering av transaktioner utifrån kommande regulatoriska krav och marknadsförutsättningar för Polen, Finland och hela Europa. 

– Som ett snabbväxande företag inom en reglerad bransch så har Savelend mycket att vinna på en aggregator för ID-verifiering. För dem, likt många andra expansiva företag, är identifikation och regulatorisk efterlevnad inte en del av kärnverksamheten och i takt med internationell expansion finns ofta varken tiden eller kompetensen för att sätta sig in i marknadsbeteenden, lokala regler och nya tekniska lösningar för ID-verifiering. Det innebär också en stor kostnad i både tid och pengar. Att ge sig själv tillgång till en globalt skalbar, ständigt uppdaterad plattform som är tekniskt enkel att implementera visar att Savelend har gjort ett smart ekonomiskt val och därmed lever som de lär, avslutar Timm Schneider.

Läs mer om att investera i ZignSec 

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?