ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Siffrorna visar att SD:s väljare proteströstar

  • Foto: Conny Sillén / TT

LEDARE. Nästan var tredje SD-väljare anser inte att SD är det parti som står dem närmast. En av tre röstar alltså på det partiet trots att de inte anser att SD har den bästa politiken.

Det är siffror som borde leda till eftertanke hos de andra partierna.

På fredagen kom andra delen av SCB:s novemberundersökning om partisympatierna. Och där kan man jämföra hur många som svarar att de skulle rösta på ett visst parti ”om det var val i dag” med hur många som svarar att de sympatiserar med ett visst parti, eller att det partiet står dem närmast.

Inget annat parti har så stor skillnad mellan andel väljare och andel sympatisörer. Och skillnaden har ökat.

I SCB-mätningen i maj var det en femtedel av SD-väljarna som inte ansåg att det partiet stod dem närmast. Nu i november har det alltså stigit till nästan en tredjedel.

Alla andra partier utom KD har siffror som visar tvärtom, alltså att det är fler som sympatiserar med partierna än som röstar på dem.

Detta är en stor potential för partierna. Det går att vinna tillbaka SD-väljare. Och siffrorna visar att detta inte handlar om att anpassa sig till SD:s ståndpunkter på alla områden. Snarast visar ju undersökningen att var tredje SD-väljare gillar andra partiers politik bättre.

Det finns givetvis inga standardrecept, men en bra början för de andra partierna är att sluta låta politiken cirkla kring att Sverigedemokraterna ska isoleras. För när den ambitionen är viktigare än den samlade sakpolitiken, när ologiska och oheliga allianser bildas för att hålla SD borta från alla tänkbara majoriteter – då riskerar det att få motsatt effekt, och leda till att människor proteströstar på SD i större utsträckning.

Decemberöverenskommelsen var ett arrangemang som syftade till att kortsluta framtida valresultat. De traditionella blocken skulle samarbeta om ambitionen att isolera Sverigedemokraterna. I stort sett alla de partier som stod bakom DÖ har sedan tagit avstånd från den. Och allianspartierna började med liv och lust opponera mot den rödgröna regeringen och har därvid tagit hjälp av SD för att fälla regeringens politik.

Men DÖ, som med all säkerhet bidrog till att den stora uppgången för SD under mandatperioden, var inte död. Huvudprincipen, att man ska avstå från att få stort genomslag för sin politik i syfte att försvåra för SD, är högst levande.

Och där finns sannolikt förklaringen till att fler än de som anser att SD har bäst politik ändå lägger sin röst på det partiet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies