Annons

Siffrorna visar att sakpolitik räknas mest

Förtroendet för statsministern har ökat hos näringslivets makthavare, enligt den mätning som Ipsos gjort åt Di. Nu är det 28 procent som har stort eller mycket stort förtroende för Stefan Löfven, en ökning med 10 procentenheter.

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson.Foto:Henrik Montgomery

I kristider ökar uppslutningen runt ledarskapet åtminstone så länge situationen hanteras på bästa sätt. Under våren har en rad stödprogram lagts fram, och enligt Ipsos är företagen nöjda med dessa. Regeringen tog till sig de förslag som fördes fram inte bara från C och L utan också från M, vilket visade på en prestigelöshet i de ekonomiska besluten. Men hade allting varit normalt skulle statsministern givetvis ha haft högre förtroendesiffror redan före pandemin, och också ännu högre siffror nu.

När regeringen visade sig från sin svagaste sida för ett halvår sedan steg företagarnas förtroende för SD-ledaren Jimmie Åkesson med 8 procentenheter. Efter pandemin har detta fallit tillbaka.

Det stora mönstret består. Ulf Kristersson har alltjämt störst förtroende. Det beror inte bara på att hans parti traditionellt är starkt bland företagare, utan på att partiet har använt den sakfrågemajoritet som finns. Åtskilliga tillkännagivanden har gjorts i riksdagen under ledning av M, som har tvingat regeringen framför sig, inte minst i frågor som är viktiga för näringslivet.

Man kan säga att Löfven har skött regeringssamarbetet medan Kristersson har skött riksdagen.

I vintras, före pandemin, var detta mycket uppenbart. I fråga efter fråga tvingades regeringen rätta sig efter riksdagsmajoriteten. Det gällde reformen av Arbetsförmedlingen, där Vänsterpartiet var beredd att gå samman med den övriga oppositionen. Det visade sig också i enskilda budgetfrågor där samma oheliga allians inte gav regeringen annat val än att följa majoriteten. I en lång rad frågor under förra mandatperioden gick de borgerliga partierna fram med förslag som sedan stöddes av SD. Ulf Kristersson samordnade oppositionen, och kunde påverka.

Förtroendet för Nyamko Sabuni har fallit till 18 procent. Det är ett orättvist betyg om man enbart ser till pandemiåtgärderna. Intrycket är snarast att L har lyckats ställa krav på regeringen att förbättra stödet till företagen. Men ekonomisk politik är mer än så – det är energipolitik, skatter och företagande.

L-ledaren dras ännu med vägvalet från januari 2019, då man valde att stödja den regeringsbildare som L hade minst gemensamt med när det gäller ekonomi och näringsliv.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?