Sidbytet skakar om också i Lööfs bygge

Under påskhelgen publicerade Svenska Dagbladet ett reportage om centerpartister i Västerbotten och Blekinge som var besvikna över partiets stöd till Löfvenregeringen.

Emil Källström
Emil KällströmFoto:Jessica Gow

Reportaget var viktigt eftersom C utåt har gett en bild av enighet, av uppslutning bakom beslutet att stödja den socialdemokratiskt ledda regeringen.

Och det har inte varit några öppna falangstrider, inga upprop och inte något etiketterande av den andra falangen, som skett i Liberalerna.

Utomstående betraktare kan också se en historisk logik i Centerpartiets vägval. C har trots allt samarbetat i flera omgångar under olika tidsepoker med socialdemokratiska regeringar.

Men det har skett en glidning. Ställningstagandet från januari 2019 att motvilligt stödja en S-regering kombinerades med ett tydligt nej till att vara beroende av SD eller V. Den senaste tiden har C-ledaren Annie Lööf begränsat det till att tala om att inte vara beroende av SD. Detta gissningsvis som en förberedelse inför att Liberalerna kanske skulle hoppa av januarisamarbetet, något som med ens skulle göra regeringssamarbetet mer beroende av V.

I samma skede öppnade Annie Lööf för att delta i en socialdemokratiskt ledd regering. 

Idén om att C ska stå fritt och gå till val enbart på sin egen politik är för övrigt inte så lätt genomförbar. Tanken att man ska kunna bortse från 25 procent av mandaten (SD och V) håller inte. Man måste, i rimliga scenarier, ha med åtminstone något av dessa två partier att göra.

Beslutet 2019 togs med övertygande majoritet inom C. Men det hade föregåtts av en omfattande diskussion där namnkunniga centertoppar förespråkade Kristersson i stället för Löfven. Här fanns Eskil Erlandsson och Fredrick Federley, som båda tvingats lämna sina poster av andra skäl. Här fanns också Helena Lindahl, den västerbottniska riksdagsledamot som var den enda som tyckte på nejknappen när riksdagen till slut valde Stefan Löfven (hos L tryckte ingen nej).

Och här fanns Emil Källström, partiets ekonomisk-politiske talesperson. På tisdagen meddelade han att han inte ställer upp för ”några som helst uppdrag den kommande mandatperioden”.

Den skara i C-toppen som var tveksamma till Löfven decimeras alltså. Vice partiledaren Anders W Jonsson, centerveteranen som vikarierade under partiledarens föräldraledighet, ska dessutom lämna den posten vid nästa partistämma.

Vilka ska fylla alla dessa poster? Blir det centerpartister som stöder Lööfs vänstersväng? Valet av nya centertoppar kommer att definiera partiet framåt och får konsekvenser i valet.

Klart är att partiet med nuvarande vägval får lov att acceptera aktivt stöd från Vänsterpartiet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?