1515

Seger för Amerika

LEDARE. Det är inte bara Joe Biden som är den stora segraren i veckans val – det är USA:s demokrati. Trots problematiska förutsättningar med en president som öppet ifrågasätter fungerande institutioner och som sprider rena vanföreställningar, håller det amerikanska valsystemet måttet.

LEDANDE PAR. Joe Biden, tillsammans med Kamala Harris, vid ett av sina lågmälda framträdanden under denna vecka. Det är just i tillspetsade lägen som en demokrati får tillfälle att visa att den fungerar, att valsystemen har integritet och att rättsstaten hjälper till när det behövs.
LEDANDE PAR. Joe Biden, tillsammans med Kamala Harris, vid ett av sina lågmälda framträdanden under denna vecka. Det är just i tillspetsade lägen som en demokrati får tillfälle att visa att den fungerar, att valsystemen har integritet och att rättsstaten hjälper till när det behövs.

Konstaterandet om ett polariserat samhällsklimat med djup misstro mellan olika samhällsgrupper är dessvärre korrekt. Men spådomarna om den amerikanska demokratins snara undergång är felaktiga – och det bör vi fira en sådan här dag.

Valresultatet börjar bli tydligt och det har gått precis med den hastighet som man kan förvänta sig i ett system som det amerikanska. Någon delstat blir alltid sist med att räkna färdigt, och om det råkar vara en vågmästarstat så får världen vänta på ett slutresultat.

I normala fall skulle en besegrad kandidat erkänna sig som just det. Om inte just nu så i varje fall när ytterligare några delstater anses klara. I normala fall är i det läget valet avgjort, vad det offentliga livet anbelangar. Efterträdaren kan börja planera och agera som ”president-elect”. Under tiden fortsätter en omfattande verifieringsprocess för att säkerställa valresultatet, men ingen behöver ta större notis om det.

Donald Trumps attityd gör att maktskiftet i politiska termer, alltså det skede där efterträdaren kan börja tala öppet om sina förberedelser, fördröjs. Nu krävs att verifieringsprocessen, med omräkning och domstolsbeslut, får inväntas och denna får därmed oproportionerligt stor uppmärksamhet.

Donald Trump har meddelat att han kommer att ta flera delar av valet till domstol. Det framställs som ett hot, men är en förutsedd del av en valprocess. Det som är anmärkningsvärt är Trumps språkbruk, lögner och uppmuntrande av konspirationstänkande. Och en konsekvens blir att känslan av osäkerhet om valresultatet blir kvar under ytterligare en tid.

Dagens Nyheters New York-korrespondent skrev dagen efter valet att det vore en tragedi om valet behöver avgöras i domstol. Men kan ana vad han syftar på - att det är olyckligt om det blir bråk om hur valet har gått till. Men att en fråga hamnar i domstol kan inte vara en tragedi, tvärtom. Vem skulle annars avgöra när någon ifrågasätter delar av en valprocess? Gatans parlament? Medierna?

Det finns ingen demokrati utan domstolar. Så är det även i Sverige där valfrågor hanteras av en specialdomstol. Valprövningsnämnden, ledd av en högt uppsatt domare, tog emot hela 767 överklaganden av valresultatet 2018. Svenska val har fått göras om. Hela Västra Götaland fick rösta en gång till efter valet 2010. Falu kommun fick rösta om 2019 (och alla kommuner i Sverige var tvungna att öppna förtidsröstningslokal för dalfolk i förskingringen - inte billigt). Det visar att valsystemet har kontrollmekanismer som fungerar, och de fungerar för att det är en rättsstat. Och en rättsstat behöver domstolar.

Att en domstol ingriper för att upprätthålla grundlag och vallagar visar att USA är en fungerande demokrati, inte motsatsen.

Dessutom medför det amerikanska valsystemet fler jämna valresultat som har betydelse för utgången, eftersom man på olika nivåer har ett majoritetsvalsystem där den ena kandidaten vinner och den andra kandidatens röster inte leder till någon representation alls. I ett system som det svenska, där det är aggregerade röstetal som fäller avgörandet blir det mer sällan strid på kniven.

Det yttersta beviset på en demokratis hälsotillstånd är förmågan till maktskifte. Det har bevisats övertygande denna gång. Men det krävs också att ledande politiker bidrar till respekten för valsystemet.

Donald Trumps beteende de senaste dagarna trotsar all beskrivning. Det är något mycket allvarligare än att vara dålig förlorare, det är ett illasinnat försök att underminera förtroendet för demokratin. Det är något helt annat än korståg mot det politiska etablissemanget (som förde honom till Vita huset) - det är att sprida villfarelser om att valmaskineriet är korrupt.

Ledande republikaner har inte gett stöd åt Trumps eftervalsfasoner och inte använt dennes Trumps språkbruk. Men dessa politiker, som har egna plattformar i kongressen eller delstater, borde höja rösten mot den president som beter sig så skadligt.

 


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?