Se upp när vd lägger locket på

LEDARE. Apple upphörde i slutet av 2018 att berätta hur många enheter (Iphone, Ipad, Mac) de säljer. I onsdags vinstvarnade bolaget. 

Foto:Bebeto Matthews

H&M slutade rapportera månadsförsäljning sommaren 2017. Därefter accelererade kursnedgången. Plötsligt anser vd-arna att tidigare centrala siffror är missvisande och svårtolkade.

All information från ett företag har betydelse. Både den som offentliggörs och den som inte gör det. När försäljning och vinst pekar uppåt berättar ledningen gärna detaljerat om olika nyckeltal och prognoser. Den ser inga risker för tvetydighet. Men när siffrorna inte är lika positiva blir informationen ofta mer restriktiv. Ledningen litar inte längre på att analytiker och medier ska tolka siffrorna på önskat sätt. En mer förlåtande beskrivning är att det finns en rädsla för att externa bedömare ska släppa horisonten och den starka långsiktiga utvecklingen med blicken och gå vilse i den närliggande snårskogen.

Men sanningen är ju att inte heller vd vet hur framtiden ser ut. Lösningen är inte att hålla inne med information, och minska antalet analytiker- och presskonferenser. Tvärtom kan ett informationsvakuum resultera i större svängningar i aktiekursen eftersom det öppnar för rykten och spekulationer. Det kan också bli kraftigare reaktioner när överraskande siffror till sist landar på bordet.

Handeln kommer att pågå även utan information. Låg omsättning är ett börsbolags mardröm, likvid handel är bra. Och bland aktörerna på börsen finns alla sorter, långsiktiga, kortsiktiga, med olika fokus, till dessa kommer kvantdatorerna. Hotet är indexhandeln, men det är en annan fråga.

John Kay, författare till boken “Other People’s Money: The Real Business of Finance,” tillhör kritikerna av kvartalsrapportering. Han har fått medhåll av placeraren Warren Buffett och chefen för JP Morgan Jamie Dimon, som båda överlevt fler decennier än de flesta i finansbranschen. Men det är skenheligt av en finansräv som Dimon, som tjänat stora pengar på alla sorters handel, att börja varna för kvartalskapitalism.

Kay säger att förändringar under ett kvartal inte säger något om hur ett företag ska klara långsiktig tillväxt. Men för att upptäcka mönster måste man få tillgång till detaljer. Marknaden har rätt att göra sina egna tolkningar av siffror och händelser. Vd är en källa, men också ett filter. Apple har en rad problem, och Tim Cooks förklaringar ger inte hela bilden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?