H&M slutade rapportera månadsförsäljning sommaren 2017. Därefter accelererade kursnedgången. Plötsligt anser vd-arna att tidigare centrala siffror är missvisande och svårtolkade.
All information från ett företag har betydelse. Både den som offentliggörs och den som inte gör det. När försäljning och vinst pekar uppåt berättar ledningen gärna detaljerat om olika nyckeltal och prognoser. Den ser inga risker för tvetydighet. Men när siffrorna inte är lika positiva blir informationen ofta mer restriktiv. Ledningen litar inte längre på att analytiker och medier ska tolka siffrorna på önskat sätt. En mer förlåtande beskrivning är att det finns en rädsla för att externa bedömare ska släppa horisonten och den starka långsiktiga utvecklingen med blicken och gå vilse i den närliggande snårskogen.
Men sanningen är ju att inte heller vd vet hur framtiden ser ut. Lösningen är inte att hålla inne med information, och minska antalet analytiker- och presskonferenser. Tvärtom kan ett informationsvakuum resultera i större svängningar i aktiekursen eftersom det öppnar för rykten och spekulationer. Det kan också bli kraftigare reaktioner när överraskande siffror till sist landar på bordet.
Handeln kommer att pågå även utan information. Låg omsättning är ett börsbolags mardröm, likvid handel är bra. Och bland aktörerna på börsen finns alla sorter, långsiktiga, kortsiktiga, med olika fokus, till dessa kommer kvantdatorerna. Hotet är indexhandeln, men det är en annan fråga.
John Kay, författare till boken “Other People’s Money: The Real Business of Finance,” tillhör kritikerna av kvartalsrapportering. Han har fått medhåll av placeraren Warren Buffett och chefen för JP Morgan Jamie Dimon, som båda överlevt fler decennier än de flesta i finansbranschen. Men det är skenheligt av en finansräv som Dimon, som tjänat stora pengar på alla sorters handel, att börja varna för kvartalskapitalism.
Kay säger att förändringar under ett kvartal inte säger något om hur ett företag ska klara långsiktig tillväxt. Men för att upptäcka mönster måste man få tillgång till detaljer. Marknaden har rätt att göra sina egna tolkningar av siffror och händelser. Vd är en källa, men också ett filter. Apple har en rad problem, och Tim Cooks förklaringar ger inte hela bilden.