Annons

Se upp för EU:s nya naturskydd

LEDARE. Inom miljörörelsen hörs ibland rop på rewilding, eller återförvildning. I takt med att samhällen har blivit rikare och mer välmående så har människan tagit mer av jordens yta i anspråk, något som anses skett på bekostnad av vild natur. Enligt förespråkarna av återförvildning är det nu tid att låta naturen sopa bort människans spår. Det är en radikal tanke som gett eko nere i Bryssel.

OHÅLLBART. Lapptäcket av EU-regleringar inom hållbarhet håller på att förvandlas till en byråkratisk mardröm för företag.
OHÅLLBART. Lapptäcket av EU-regleringar inom hållbarhet håller på att förvandlas till en byråkratisk mardröm för företag.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Under fjolårets sommar föreslog kommissionen en ny förordning om att återställa naturen både på land och till havs, med bindande mål och krav om att återställa ekosystem såsom våtmarker, skog och sötvatten. Det är en fortsättning på det lapptäcke av EU-regleringar som berör allt från skogsbruk till bolagsstyrning och som håller på att förvandlas till en byråkratisk mardröm för företag.

Till 2030 ska minst 20 procent av unionens yta omfattas av åtgärder för att återställa naturen, och till 2050 ska alla utpekade ekosystem vara omfattade. I de fall den befintliga arealen inte räcker för att nå vissa mål kräver förordningen att livsmiljöer återskapas. Ekosystemen ska återställas till ett sådant skick att de bibehålls på lång sikt, och det faller på medlemsländerna att se till att de inte försämras.

Det är en modell där den europeiska medborgaren och hennes intressen verkar ha glömts bort helt och hållet. Även den svenska regeringen verkar hålla med om det och konstaterade i somras en rad problem med förslaget. Vissa delar bedöms svåra att nå, alldeles oberoende av tid. Regeringen var också mån om att kommissionen ”beaktar den samhällsutveckling” som ägt rum under tiden som naturen påverkats.

Det skulle enligt regeringen också krävas en fördjupad analys av effekterna på ”livsmedelsproduktionen, försörjningen av kritiska råvaror, den fysiska planeringen, förnybar energiförsörjning inklusive påverkan på vattenkraften samt utbyggnad av elnät” samt ”påverkan på militär övningsverksamhet”. Frågan är snarare vilka svenska intressen förordningen inte riskerar att hota. Det framgår också tydligt av de remissvar som lämnades in i höstas.

Flera bolag, däribland Vattenfall, är med rätta oroliga för vad det skulle kunna betyda för vattenkraften. Men risker finns även i andra delar av elförsörjningen. Svenska kraftnät skriver att de delar Naturvårdsverkets slutsats att förslaget kan påverka möjligheten till både ny vindkraft och nya ledningar. En backlash för klimatomställningen, med andra ord.

Det vore heller inte goda nyheter i ljuset av skenande matpriser. LRF varnar för effekterna på jordbruket och livsmedelsproduktionen, liksom Naturvårdsverket som skriver ”att ta aktiv jordbruksmark ur produktion (...) innebär en konflikt med livsmedelsförsörjningen nationellt”. En oro som delas av flera europeiska jordbruksministrar. LRF varnar även för att stora arealer skog skulle behöva tas ur bruk.

Vad skulle dessa förslag innebära för de långa och krångliga tillståndsprocesser som företag redan möter? Vad blir effekten för befintliga verksamheter? Och vilket skydd har enskilda individer? Tanken förskräcker. Jordbruksverket konstaterar till exempel att förslagen om återställning ”är satta utifrån antagandet att all mark är tillgänglig för myndigheterna att bestämma över hur den ska skötas”.

Den svenska regeringen har redan agerat föredömligt snabbt för att mildra effekterna från den potentiella förordningen. I Sverige rapporteras i dag tillståndet för naturen jämfört med hur det såg ut under förindustriell tid, medan många andra länder utgår från EU-inträdet. Det har Naturvårdsverket fått i uppdrag att se över för ökad jämförbarhet.

Just nu ligger förslaget hos Europaparlamentet och rådet. Regeringen behöver fortsätta arbeta för att stävja de negativa effekterna av förslaget för bolag och andra kritiska samhällsintressen. Svenska europaparlamentariker från alla partier behöver sluta upp bakom den kritik som bland annat riktats mot förordningen från partigruppen EPP, där moderater och kristdemokrater ingår.

Sverige och EU ska fortsätta värna skyddsvärd natur, men inte till vilket pris som helst för människan. I stället riskerar den europeiska återförvildningen att bli svindlande dyr i osäkra tider. Framtiden för svenska intressen avgörs ofta i Bryssel. Låt dem inte trumfas av europeisk hållbarhetssocialism.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera