Annons

Se upp för en övertro på lagring

LEDARE. Efter kalla kriget tog ett nytt samhälle vid. Det militära hotet bleknade med Sovjetunionens fall. Under 1990-talet påbörjades anpassningen till den säkerhetspolitiska optimismen om en varaktig fred.

LAGER. Snarare än utdaterad materiel i beredskapslager, är det en fungerande marknad som är vår bästa beredskap.
LAGER. Snarare än utdaterad materiel i beredskapslager, är det en fungerande marknad som är vår bästa beredskap.

Beredskapslager som var dyra i underhåll nedmonterades. Enligt Fredrik Bynander, chef för centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan, kan det ses som att det var en anpassning till EU:s inre marknad efter att Sverige blivit medlem 1995.

En ”just-in-time-modell” började gälla. Produkter ska levereras när och i den mängd som de behövs. Men modellen möter nu hårt motstånd. Ropen efter beredskapslager blir allt högre i takt med att pandemin fortskrider.

Bilden av överfyllda lager med skyddsmateriel och förnödenheter är emellertid romantiserad. Lösningen på behovet av utrustning är inte nödvändigtvis en kostsam beredskap med till stor del utdaterad eller oanvändbar materiel.

Och marknaden har med emfas gjort en omställning till den efterfrågan som uppstått. Medicinteknikbolaget Getinge skalar upp sin kapacitetsnivå med 160 procent jämfört med fjolåret. Under 2019 producerade företaget 10.000 respiratorer, nu är siktet inställt på 26.000. 

Scania vill hjälpa till i bolagets produktion, samtal förs med AB Volvo och Ericsson. Ett avtal om 200 respiratorer är tecknat med Socialstyrelsen. De är bättre än de från myndighetens gamla beredskapslager. De senare har sämre prestanda och färre funktioner, men bedöms dugliga - förutsatt att personalen kan hantera den äldre utrustningen.

Problemets kärna är de avskurna leveranskedjorna. Få hade föreställt sig en nedstängning av EU:s inre marknad. Ett Frankrike som hindrar leveranser från medicinteknikbolaget Mölnlycke är ett större problem än avsaknaden av decennier gammal utrustning någonstans i Sveriges skogar.

Inte heller på Försvarshögskolan ser man överfyllda utrustningslager som en framtida lösning. Givetvis är viss beredskap bra, men det går inte att ständigt ha modern utrustning i överflöd på lager som fungerar för både krig, pandemier och naturkatastrofer.

Ideologiskt motstånd mot marknaden riskerar i vanlig ordning bli dyrt och ineffektivt. I slutänden är en fungerande marknad vår bästa beredskap. Det är den vi borde återställa.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?