1515

SD har rätt i att staten ska sälja Telia

Nu finns det en majoritet för att staten inte ska äga all tv.

Snart fritt?
Snart fritt?Foto:Hanna Franzén/TT

Di rapporterar i dag att Sverigedemokraterna svänger i sin syn på statens ägande i Telia och ansluter sig till allianspartiernas förslag om en försäljning. Därmed finns det en majoritet i riksdagen för att avyttra den sista del som staten äger.

Den akuta bakgrunden är Telias bud på Bonnier-ägda TV4. I likhet med digitala distributionsbolag i andra länder vill Telia äga och producera innehåll för att attrahera kunder och motivera höga abonnemangsavgifter. Telia ser också en utvecklingspotential i TV4 som bara en stark digital ägare orkar med. Bonnier har än så länge inte sprungit tillräckligt snabbt för att dra nytta av digitaliseringen av mediekonsumtionen och behöver därtill kapital för att minska lånebördan. Säljaren, köparen och TV4 vill genomföra affären.

Motargumentet är att staten med 37 procent är huvudägare i Telia. Därmed skulle staten i princip kontrollera både SVT och TV4, i praktiken all svenskproducerad tv. Sådant kan kanske S stå ut med, men inte mer marknadsliberala partier. Man kanske till och med kan säga att partier som vill värna det liberala samhället bör värna fria medier. Lösningen är att staten säljer sin del.

Skälet till att det inte hänt är framför allt det som kallas ”Krigs-Telia”, den hemliga infrastruktur inom Telia som militären behöver för sin verksamhet. Att svenska staten äger fiberkabeln i finska viken som kopplar upp hela Ryssland är också en fördel. Här uppstår alltså en tveksamhet hos Försvarsmakten och de delar av S och M som värnar försvarsintressen.

Andra länder som privatiserat sina gamla monopoltelefonföretag har dock löst detta. Det går att skilja försvarskritisk infrastruktur från den kommersiella delen. Ett förslag som förts fram är att ”Krigs-Telia” förs över till statens eget nätbolag, Teracom, som äger och driver det rikstäckande stamnätet.

SD:s omsvängning är välkommen. Om den förebådar en mer frihetlig syn på det statliga ägandet i övriga bolag återstår att se. SD har under den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedts ledning rört sig i mer marknadsliberal riktning. Hans insatser var till exempel avgörande för att stoppa vinstförbudet för välfärdsföretag.

Staten är fortfarande den största bolagsägaren i Sverige, vilket politiserar, försenar och hindrar utveckling på mängder av arbetsplatser och i alltför många branscher. Släpp Telia fritt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?