ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SD gör som sina väljare och stöder M

  • Oscar Sjöstedt och Jimmie Åkesson (SD) på torsdagens budgetpressträff. Foto: Claudio Bresciani/TT

LEDARE. På torsdagen berättade Sverigedemokraterna hur de kommer att agera i nästa veckas budgetomröstning. Som väntat kommer partiet att rösta på Moderaternas och Kristdemokraternas budget när det egna förslaget har fallit.

Vid samtliga budgetomröstningar under förra mandatperioden gjorde SD likadant, och valde M.

Den här gången kan SD:s agerande leda till att M/KD-budgeten vinner eftersom C och L tidigare har meddelat att de ska lägga ned sina röster i budgetomröstningen. I så fall genomförs flera skattesänkningar vid årsskiftet.

Men det finns en viktigare lärdom av SD:s besked.

I debatten om regeringsbildningen har C och L haft utgångspunkten att en alliansregering kommer att vara beroende av SD i varje omröstning. Denna oro bygger på flera antaganden:

* ”SD kommer att ställa höga krav för att rösta ja till en alliansbudget.” Men: Den som följde torsdagens presskonferens kan inte rimligen tycka att SD ställde särskilt höga krav. Huvudbudskapet var att SD kan leva med innehållet i M:s budgetmotion, trots att ingen förhandling har skett.

* ”En alliansregering kräver aktivt stöd av SD eftersom de rödgröna är större än alliansen.” Men: Det är ointressant om alliansen eller de rödgröna är störst. SD:s röster avgör oavsett i blockskiljande voteringar, eftersom partiet inte har för vana att lägga ned sina röster när de största förslagen har fallit.

* ”SD kan när som helst fälla en alliansbudget.” Men: Den enda verksamma protest som SD kan utöva mot alliansen är att rösta på Socialdemokraternas budget. Och då är det bra att veta att 72 procent av Sverigedemokraternas sympatisörer föredrar Ulf Kristersson framför Stefan Löfven, enligt en ny Demoskopmätning. Det är inte gratis för SD-ledningen att aktivt medverka till att det blir en S-regering.

Under förra mandatperioden röstade SD ytterst sällan på S-förslag i så kallade skarpa omröstningar (blockskiljande voteringar om propositioner).

I stora delar av samhället finns en djup oro för att Sverigedemokraterna ska få ett stort inflytande. Detta borde leda till att man driver igenom sin egen politik, den som partierna har utvecklat under decennier, utan sidoblickar.

Med alla politiska manövrar som inte bygger på sakpolitik utan enbart på att runda SD, med alla spekulationer om hur SD kommer att agera har SD:s parlamentariska makt felaktigt getts groteska proportioner. Och det kan rimligen bara leda till ett ökat väljarstöd för det partiet, tvärtemot vad C och L önskar.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer