Annons

SD förstår att partiet inte är moget

Socialdemokraterna får få frågor om hur de ska lägga upp sitt styre vid en valvinst. Intresset för Moderaternas motsvarighet är däremot skyhögt. Orsaken är borgerliga partiers ambivalens inför Sverigedemokraterna men också Socialdemokraternas oöverträffade förmåga att utnyttja och förstärka meningsskiljaktigheter på högersidan i svensk politik.

Många på vänstersidan har noterat varje förändring i hur Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna förhåller sig till Sverigedemokraterna, inför ett samarbete efter en eventuell valvinst. Moderatledarens besked är som tidigare att det inte är aktuellt att Sverigedemokraterna ska sitta i regeringen.

Men hur ser Sverigedemokraterna på ett samarbete? Här är kommentarerna i medierna ofta grunda, och går ut på att Sverigedemokraterna kommer att kräva regeringsmedverkan, punkt slut. Men man bör läsa och analysera vad de verkligen säger.

När någon ställer en fråga till ledande sverigedemokrater om huruvida de vill sitta i regeringen blir svaret givetvis ja. De måste säga så, på samma sätt som en V-ledare och en L-ledare måste säga att de helst av allt skulle vara statsminister fast de vet att det inte är realistiskt.

När man tittar på vad Sverigedemokraterna säger själva finns inga tydliga krav på att sitta i regering ens när de får envisa frågor om saken. Snarast är det fullt av förbehåll. När partiets vice partiledare Henrik Vinge intervjuades i Svenska Dagbladet i söndags sa han att en regeringsmedverkan vore bäst, ”men vi förbereder oss för olika alternativ”.  Henrik Vinge talar om att delta med ”politiker eller tjänstemän eller båda delarna”. Han säger att han vill vara ödmjuk och preciserar: ”Att våra anspråk kan vara kopplade till vår kapacitet.”

I en tidigare intervju med Jimmie Åkesson var svaren likartade. SD vill sitta i regeringen, men det är ”inget egenvärde”. Det är ett krav, ”men vi drar inga röda linjer”.

Detta är inte förvånande. En regeringsmedverkan i proportion till SD:s storlek skulle kräva uppemot 100 anställda personer i olika tunga politiska roller, något som SD inte klarar att fylla. Där verkar M och SD ha gjort samma bedömning. Till det ska läggas de uppenbara personalproblem som SD har redan i dag.

Detta behöver sägas eftersom det annars framstår som obegripligt att SD inte pressar på för regeringsmedverkan, och att det framstår som naivt när M utgår från att SD inte ska ingå i en regering.

 

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera