1515

SD-budgeten en del av den breda mitten

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna presenterade sina budgetmotioner under måndagen. Vänsterpartiet avviker med 72 miljarder från regeringens budget på utgiftssidan. Uppåt, ska tilläggas. Sverigedemokraterna avviker nedåt med 18 miljarder.

Foto:Henrik Montgomery

V och SD, som utnämnts till ytterlighetspartier, har därmed presenterat sin ekonomiska politik. Men för åtminstone Sverigedemokraterna är skillnaden mot övriga partier så pass begränsad att SD gott kan inkluderas i ”den breda mitten”, åtminstone när det gäller ekonomi. 

Sverigedemokraterna lägger sitt fokus på förbättrad brottsbekämpning, minskat bistånd, minskade pengar till migrationsrelaterade utgifter och nej till klimatsatsningar. Men på de flesta utgiftsområden är förändringen mot regeringens budget mindre än 10 procent.

Vänsterpartiet lägger 5,7 nya miljarder på extra garantipension och 13,5 nya miljarder på infrastruktur samt mer pengar till a-kassa och förtidspension. Alla belopp är utöver regeringens budgetförslag.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt tycktes på måndagens presskonferens hålla alla dörrar öppna för den fortsatta budgetprocessen. Å ena sidan sa han att det inte finns något syfte med att man ”måste vara överens om allt” med Moderaterna. Å andra sidan skulle man kunna bli överens om enskilda delar av budgeten.

Valet står, tillspetsat, mellan två alternativ för partierna i ”högeroppositionen”: Att inte ens försöka enas för att utmana regeringens budget. Eller att skriva ihop sig om ett alternativ som kan ställas mot regeringens budget. 

Det första alternativet är bra för partiernas profilering. Och det andra alternativet är bra eftersom det kan stressa Centerpartiet att rösta aktivt på regeringens budget (annars faller den). 

Annorlunda uttryckt: Om partierna till höger inte enas behöver Centerpartiet inte bekänna färg.

Man kan tycka att Sverigedemokraternas pensionsförslag som presenterades förra veckan är radikalt. Men det är en idé för framtiden och finns inte med i budgeten för nästa år. Att döma av måndagens budgetsiffror är det hur som helst uppenbart att Sverigedemokraterna ligger mer i linje med Moderaterna än vad Vänsterpartiet gör med regeringen.

Och med tanke på Oscar Sjöstedts ordval när han utvecklade att det ska löna sig att arbeta och att arbetslinjen måste förstärkas, låter det inte som om avståndet till M är särskilt stort.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?