ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

PM Nilsson: SD anpassar sig till alliansens politik

  • HÖGERMÄN. På alla viktiga sakpolitiska områden utom sjukförsäkringen ligger SD:s valmanifest nära alliansens politik. Migrationen är nedtonad, liksom kulturpolitiken. Foto: Jessica Gow/TT

Bedömningen av ett parti kan aldrig inskränka sig till enbart de officiella dokumenten. Partiets historia, tidigare ställningstaganden, företrädarnas handel och vandel är alla rimliga bedömningsgrunder. Man kan nobba Vänsterpartiet för deras misslyckade försök att lämna kommunismen eller avskriva Sverigedemokraterna för företrädares islamofobiska uttalanden.

Men för att bedöma partiets riktning och mål är de officiella dokumenten, som valplattformar, viktiga. Och för att bedöma vem som har störst chanser att få igenom sin politik är SD:s valplattform, som presenterades på onsdagen, central. Det tål att upprepas: varken alliansen eller de rödgröna kan bilda en regering om de har SD emot sig. Inte ens Annie Lööf. SD:s ställningstaganden har varit helt avgörande för S-MP-regeringens möjligheter att få igenom sina blockskiljande förslag och samma villkor kommer att gälla en eventuell alliansregering eller en Löfven II. Så var har SD sina trendande preferenser?

Av valmanifestets 22 områden kan man hitta följande sakpolitiska likheter mellan partierna:

Sjukvårdspolitiken är alliansens. SD resonerar i rättighetstermer och om garantier och valfrihet. Partiet vill i likhet med Kd avskaffa landstingen och överföra huvudmannaskapet till staten. Integrationspolitiken liknar M:s och L:s med ökad status för medborgarskap, obligatorisk samhällsorientering för invandrare och svensk kulturkanon. Migrationspolitiken är en stramare blandning av M:s och S:s med tillägget att partiet vill ha noll asylinvandring under en period, ett förslag som M tidigare torgförde. Kriminalpolitiken är rakt av alliansens. Arbetsmarknad och företagande är en blandning av C och M med stark tro på företagare, höjt och breddat RUT, sänkt inkomstskatt, obligatorisk a-kassa och avskaffad arbetsförmedling. Infrastruktur är M:s och L:s. SD gillar flyg, bilar och vill inte bygga höghastighetsbanor. Bostadspolitiken inriktar sig nästan helt på studentbostäder, vilket nog kan tillskrivas partiets relativa ungdom, liksom att epa-traktorer ska få köra i 45 km/h. Utbildningspolitiken är L:s, liksom den dyra LSS-politiken. Familjepolitiken och jämställdhetspolitiken är Kd:s. Äldrepolitiken är socialdemokratisk, biståndspolitiken L:s, europapolitiken är snarlik Vänsterpartiets vad gäller målet att lämna unionen, men annars ganska lik Centerpartiets "smalare men vassare" med ett bestämt nej till euron. Förslagen på klimat- och energiområdet är inte så klimatförnekande som det ibland sägs. Partiet har hakat på elektrifieringstrenden och om SD skulle få gehör för att utveckla fjärde generationens kärnkraft, något för övrigt LO-ledningen också tycker, skulle det ha mycket stor betydelse för Sveriges förmåga att uppfylla sina åtaganden i Paris-avtalet.

I försvarspolitiken lyckas man med konststycket att bejaka Nato-samarbetet och samtidigt låta som Stefan Löfven när man vill att Sverige ska "respektera balansen mellan stormakterna". Man vill bevara alliansfriheten men ändå skapa ett försvarsförbund med Finland. Inget av det går ihop. Men att försvarsanslagen ska upp kraftigt, till 2,5 procent av BNP, är något som allianspartierna har lätt att kompromissa med.

Kulturpolitiken har tidigare pekats ut som en avgörande demarkationslinje men det finns inget i valmanifestet som går långt utöver vad som då och då framförs av andra partier. SD har dammat av Folkpartiets gamla förslag om en svensk kulturkanon i skolan. 

SD:s förslag för sjukförsäkring och förtidspension är däremot långt ut till vänster och kan närmast beskrivas som en kostnadsbomb. Dagens prövning mot hela arbetsmarknaden ska avskaffas. Regelverket ska lättas så att fler kan beviljas sjukersättning. Sjukskrivningsnivån ska fingraderas i femprocentssteg. Långtidssjukskrivna ska behålla en del av sjukpenningen om de börjar arbeta och man ska kunna studera på högskolan som sjukskriven. Om försäkringskassan överprövar sjukskrivning ska den sjukskrivna ha rätt att bli undersökt av den överprövande läkaren.

Kompromissutrymmet på detta område bör vara begränsat. Men det är svårt att se att SD skulle fälla en alliansbudget för att man behåller nuvarande regelverk för sjukskrivning. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies