Poängen är att placerarna i sitt eviga letande efter ny information ofta är tidigast ute när det gäller att tolka framtiden. Politiker och centralbankschefer måste ju utreda, förankra och övertyga, konjunkturbedömare redovisa hur de räknat.
Placerarna kan i stället kombinera kunskap och intuition och slå till direkt, för att i nästa ögonblick sälja om de kommer på att de tagit fel. Allt bara ett knapptryck bort, en makalös innovation helt enkelt.
Därför har de senaste veckorna känts ovanligt trevliga. För efter ett halvår av dramatisk nedgång har börsen gått stadigt uppåt, särskilt räntekänsliga teknik- och andra tillväxtaktier som hade rasat mest.
Första halvåret handlade det om pandemitrassel, inflation, räntor och krig, den ena börsdagen dystrare än den andra, ett sågtandsmönster nedåt, minus 30 procent i Stockholm. Hur mörkt kan det bli, är vi på väg mot rejäl lågkonjunktur och mitt i den stora börskraschen, den där på 50 till 60 procent, undrade många oroligt.
Sedan halvårsskiftet har hittills sågtand uppåt gällt, både i USA och i Sverige. I onsdagskväll kom ett glädjeskutt i USA, sedan centralbanken öppnat för långsammare räntehöjning, under torsdagsmorgonen i Stockholm.
Reaktionen tyder på att det värsta är över. Inte kriget förstås, men pandemitrasslet, inflationsökningen och de stora räntehöjningarna. Börsen spekulerar helt enkelt i att centralbankerna och ett superflexibelt näringsliv tillsammans faktiskt lyckas mjuklanda världsekonomin, och kanske till och med i att kriget går Ukrainas och Västs väg.
Njut så länge det varar, för som vanligt är inget säkert. Halvårsrapporterna kom in fint, men det är under tredje kvartalet vi får facit, om konjunkturen och balansräkningarna.
I bästa fall håller det goda humöret i sig. I så fall kommer vi att skriva om raset första halvåret 2022 som den andra pandemikraschen, intensiv och övergående, och börsen jaga vidare efter nästa fas i utvecklingen. Rätt får den, hur det än går.