Annons

Sanningen är inget relativt begrepp

LEDARE. Naturvetenskaperna är faktabaserade och forskningen kvantitativ. Det är inte så konstigt att redaktörerna för världens tyngsta vetenskapliga tidningar hamnar på kollisionskurs med en president som förkroppsligat begreppet faktaresistens. Men det är bra att de tar strid.

Foto:Alex Brandon

En handfull av västvärldens mest prestigefyllda naturvetenskapliga tidningar har de senaste veckorna väckt uppmärksamhet genom att antingen direkt ställa sig bakom Joe Bidens kandidatur, eller bara slå fast att Trump utgör ett hot mot det amerikanska folkets hälsa. Sådana ställningstaganden i val har inte skett tidigare, åtminstone inte i samtiden. 

Exempelvis skriver redaktörerna för Nature under rubriken ”Så förstörde Trump vetenskapen”. New England Journal of Medicine skriver om covid19 ”Att dö i ett ledarskapsvakum” och Lancets redaktörsgrupp skrev redan i maj att ”USA borde välja en president som förstår att allmänhetens hälsa inte får styras av partipolitik”.

Trump har offentligt utmanat sin egen covid-expert Anthony Fauci, han har rekommenderat malarialäkemedel mot covid19, trots att det inte har någon verkan. Han bryter med stora kampanjmöten mot vissa staters hälsoregler om att samla max 50 personer. Vita huset har försökt påverka hur FDA (amerikanska läkemedelsverket) utformar sina krav för att godkänna ett vaccin. Et cetera.

Naturvetenskaperna är faktabaserade och forskningen kvantitativ. Det är inte så konstigt att de hamnar på kollisionskurs med en president som förkroppsligat begreppet faktaresistens. Saken har förvärrats av pandemin, eftersom Trump inte har någon strategi mot den.

Många har kritiserat Sveriges smittskydd, vi är ett exempel på att experter kan ha olika åsikter om hur man bäst bekämpar en pandemi. Men det är något annat att som Trump aktivt underminera vetenskapen, och det är det som gjort redaktörerna till aktivister. Den mest akuta effekten av att vetenskapen undermineras kan bli att människor inte vill vaccinera sig. Varför skulle de göra det om vetenskapen inte går att lita på? 

Olof Ehrenkrona skriver på Svenska Dagbladets ledarsida (27/10) att det är ett ”problematiskt vetenskapsuppror” bland annat därför att det finns olika åsikter om pandemistrategier. Men det har ingen betydelse, man kan ha olika åsikter i en fråga där svaret ännu saknas. Det är det vetenskapliga förhållningssättet som är det viktiga. Förvisso har flera av redaktörerna breddat angreppen till att omfatta andra hälsofrågor, som miljö och vård, där många av dem alltid tyckt att demokraterna haft bättre svar än republikanerna. 

Men de offrar inte på något sätt sin integritet, som Ehrenkrona skriver. Den ligger i vetenskapen, inte i politiken. Redaktörerna tar ställning mot Trump därför att de anser att vetenskapen hotas av en politik som river ned fundamentet som de mänskliga landvinningarna, dagens och morgondagens, bygger på. Det vetenskapliga förhållningssättet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?