ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sänkt skatt ger bättre lön

  • MAGDALENA ANDERSSON. Finansministern har aldrig träffat en undersköterska som vill ha sänkt skatt, hävdar hon. Foto: Jack Mikrut

LEDARE. Magdalena Andersson har aldrig träffat en undersköterska som vill ha sänkt skatt. Det säger hon i en intervju i Sveriges Radio på Socialdemokraternas dag i Almedalen.

Samtidigt slår hon fast att det som undersköterskor snarare efterfrågar är bättre arbetsvillkor och bättre lön.

Det är ett egendomligt uttalande av flera skäl. Framför allt ger det dålig eftersmak när en minister vars lön från och med 1 juli uppgår till 139 000 kronor i månaden, säger att vanligt folk inte vill ha mer pengar i plånboken i slutet av varje månad. Om något framstår uttalandet som ett svepskäl för att inte behöva argumentera varför man är mot sänkta skatter.

Men hennes påståenden är också i realiteten inkompatibla. När finansministern säger att undersköterskor vill ha bättre lön, kan hon omöjligen referera till något annat än den disponibla inkomst som är kvar efter att skatter är betalda.

Det är svårt att se hur Andersson skulle kunna gå undersköterskornas önskan om bättre löner till mötes utan att sänka skatterna, om man samtidigt utgår från att hon värnar den svenska modellen där lönerna bestäms av arbetsmarknadens parter. Sänkta skatter, som Magdalena Andersson i högsta grad rår över, är onekligen ett effektivt sätt att höja undersköterskornas disponibla inkomst.

Faktum är att skattesänkningar har bidragit starkt till den ekonomiska förbättring som de allra mest lågavlönade har erfarit under de senaste tolv åren. 2007 införde Alliansen jobbskatteavdraget, ett avdrag på skatten för dem som har arbetsinkomst. Den effekt som avdraget har haft på människors nettoinkomst är allra störst för dem med låga inkomster.

Om man ser specifikt till gruppen undersköterskor, erhåller de varje år motsvarande en extra bruttomånadslön tack varje jobbskatteavdraget. Baserat på rikssnittet för undersköterskors löner innebär det nästan 26 000 kronor.

Men undersköterskor, de vill inte ha lägre skatt. Man får hoppas att det inte är finansministerns uppfattning av olika gruppers önskan om skattesänkningar som styr socialdemokratisk fördelningspolitik.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies