Sänk momsen och gör den enhetlig

LEDARE. 1991 genomfördes det som kom att kallas århundradets skattereform. Det var en kraftansträngning tänkt att sätta stopp för det lapptäcke som det svenska skattesystemet hade blivit, präglat av undantag och snedvridande effekter. Som en del av detta infördes en enhetlig mervärdesskatt på 25 procent.

VAD AVGÖR MOMSEN? Simhallar har en moms på 6 procent medan äventyrsbad har 25. Gränsdragningen är godtycklig och avgörs bland annat av antalet vattenrutschkanor.
VAD AVGÖR MOMSEN? Simhallar har en moms på 6 procent medan äventyrsbad har 25. Gränsdragningen är godtycklig och avgörs bland annat av antalet vattenrutschkanor.Foto:Varfjell, Fredrik

Men klåfingrighet brukar sällan stå tillbaka för det som skulle vara samhällsekonomiskt optimalt, och snart var undantagen och momsnedsättningarna tillbaka. Genom budgetsamarbetet mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet sänktes momsen på livsmedel till 12 procent i mitten av 90-talet, en nivå som den fortfarande ligger kvar vid.

Sedan dess har flera undantag gjorts. Det är i dag en lägre momssats på att åka både skidlift och taxi (6 procent) än hundspann (25 procent), samt att bada i en simhall (6 procent) snarare än på äventyrsbad (25 procent). De mer eller mindre absurda exemplen på hur olika verksamheter godtyckligt faller in under de tre momssatserna på 25, 12 eller 6 procent är många.

Gränsdragningar för olika verksamheters skattesats tillhör de mer grundläggande problemen med differentierad moms. Vad rättfärdigar att en verksamhet får en nedsatt eller dubbelt nedsatt moms, medan en annan verksamhet betalar den generella nivån på 25 procent? I fallet om simhallar och äventyrsbad avgörs skillnaden bland annat av antalet rutschkanor.

Om man köper en konsertbiljett betalar man 6 procent i kulturmoms. Momsen för dansband däremot är 25 procent, eftersom publiken just dansar i stället för att sitta ner. Många röster har höjts för att denna dansbandsavgift borde sänkas till övrig kulturmoms. Men om man därmed gör bedömningen att en dansande publik inte ska beskattas annorlunda än en sittande, bör detta påverka momssatsen för nattklubbar?

Det är en fråga som utelivet i Berlin redan ställt sig. Där har nattklubbar i dag samma ställning som exempelvis spelhallar. I stället vill de få samma status som operahus och andra kulturinstitutioner, och därmed betala moms på 7 procent snarare än dagens 19.

Godtycket i den här typen av bedömningar öppnar upp för lobbying och intressenter som vill se en sänkt momssats på just sin verksamhet. Inget fel med det i sak, tvärtom är det rationellt från särintressets perspektiv. Man kan däremot fråga sig om det är rätt att den enskilde konsumentens köpval styrs så att det som är relativt billigast hamnar i varukorgen – inte nödvändigtvis det som konsumenten värderar högst.

Hur har det då blivit så här? Differentierade momssatser har motiverats av flera skäl. Om vi går tillbaka till nedsättningen av matmomsen sägs det dels ha fördelningspolitiska hänsynstaganden. Mindre välbeställda hushåll ska också ha råd med mat.

Det är givetvis en oklanderlig målsättning, men slutsatsen är fel. Faktum är att höginkomsttagare lägger mer pengar på mat i absoluta tal än vad låginkomsttagare gör, och gynnas därmed mest av nedsatt matmoms. Detta har även Riksrevisionen påpekat tidigare. Om man ska gynna låginkomsttagare är det bättre fördelningspolitik att höja riktade bidrag till särskilt utsatta grupper eller omfördela pengar via skattesedeln, i kombination med en höjd matmoms.

Sänkt moms gäller även på en rad fritidsaktiviteter. Sannolikt är en del av detta konsumtion som politiker betraktar som nyttig och vill uppmuntra till. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det dock märkligt att ha nedsatt moms på varor som är starkt betingade på att man är ledig. Vid sidan av inkomstskatt undergräver detta ytterligare individens incitament att arbeta.

Om momsen hade gjorts enhetlig skulle momssatsen kunna sänkas till drygt 21 procent utan att påverka skatteintäkterna, enligt ett förslag till skattereform från Timbro. Dessutom finns det i dagsläget en rad verksamheter som är undantagna från moms. Om skattebasen breddas till att inkludera verksamheter som i dag inte är inräknade, skulle den generella momssatsen kunna vara ännu lägre.

Momsen har fördelen att det är en stabil och okänslig skattebas, något som borde uppskattas oberoende av var på det politiska spektrat man är hemmahörande. Om januaripartierna lyckas komma överens om en skattereform borde en enhetlig moms stå högt på agendan. Kanske skulle man också lyckas hålla den enhetlig den här gången.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?