1515

Sänk kapitalskatten och låt ränteavdragen följa med

Socialdemokraterna vill sänka privatpersoners ränteavdrag. Förslaget kommer närmast från den arbetsgrupp som vill införa förmögenhetsskatt och straffbeskatta aktieägande och fondinnehav på investeringssparkonton.

Foto:JESSICA GOW

Men även de flesta andra partier vill sänka ränteavdragen, vilket Dagens industri rapporterade i torsdagstidningen. För att vara en etablerad ståndpunkt är det intressant att förändringen inte har genomförts. I praktiken är det Socialdemokraterna som inte har velat genomföra det i regeringsställning, och inte heller Moderaterna.

Det är inte så konstigt, den åtgärden skulle slå rakt in i hushållens boendekalkyler. Boendevillkoren består i praktiken av många komponenter. Bankernas räntenivå, som påverkas inte bara av det allmänna ränteläget utan också av Finansinspektionens regler. Amorteringskrav. Bolånetak. Kalkylräntor. Och ränteavdraget.

Men det är bara ränteavdraget som bestäms direkt av regering och riksdag. De andra komponenterna styrs av sina egna regler, av separata myndigheter, på armlängds avstånd från politikerna. Att införa en politiskt beslutad pålaga mot hushållen är känsligt, även om ett nedtrappat avdrag med nuvarande ränteläge skulle märkas endast marginellt just nu.

I flera år vädjade Riksbanken till politikerna om hjälp med åtgärder för bostadsmarknaden, och det har handlat om ränteavdragen. Riksbankens ränta gäller ju hela ekonomin och kan inte användas för att kyla av bostadsmarknaden.

Det finns ett enkelt sätt att se på frågan. Ränteavdragen är en spegelbild av kapitalskatten. Ordinarie skattesats är 30 procent – hög i internationell jämförelse. Full kapitalskatt gäller bland annat för inlåningsräntor och vinster på fonder och börsnoterade aktier. Är det minus blir det givetvis ett avdrag. Man skattar för ett netto. Visserligen kan man ha särskilda regler för just ränteavdragen – det finns exempelvis en begränsning för låneräntor över 100.000 kronor per år.

Men det rakaste vore att sänka kapitalskattesatsen, då minskar också ränteavdragen.

Kapitalskatten sattes till 30 procent för 30 år sedan. Det var i samband med den skattereform som gjordes innan globaliseringen var ett ord och Sverige hade gått med i EU. Det kan vara tid att justera ned denna höga skattenivå.

Sparande behöver uppmuntras mer än lån, med en sänkt kapitalskattesats blir budskapet tydligt.

 


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?