Annons

Samma väg till Nato för Sverige och Finland

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan öppnar för att säga ja till Finlands ansökan om medlemskap i Nato, men inte till Sveriges. Hans uttalande om detta vid det stora europeiska toppmötet i Prag bör inte tillmötesgås. Det är viktigt att stå fast vid att den nordliga Natoutvidgningen är ett paket. Nato är inte en allmän politisk medlemsklubb - det handlar om gemensam säkerhet.

Recep Tayyip Erdoğan på torsdagens presskonferens i Prag.
Recep Tayyip Erdoğan på torsdagens presskonferens i Prag.Foto:Darko Bandic

Att Erdoğan säger så här hänger samman med misstro mot den svenska hållningen till det som den turkiska regeringen kallar terroristgrupperingar. Ankara tycks inte anse att Sverige har gjort tillräckligt för att markera sitt avståndstagande till dessa grupper.

På marginalen kan det spela in att den turkiska regeringen har protesterat mot SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter” som i förra veckans program häcklade Erdoğan. I vart fall kallades Sveriges ambassadör upp till Utrikesdepartementet i Ankara.

Det är värt att notera att den svenska regeringen inte har vacklat när det har kommit frågor om SVT-programmet. Det handlar inte bara om att det är principiellt otänkbart att en regering i ett demokratiskt och pluralistiskt samhälle ska kritisera eller ens kommentera vad medierna publicerar. Erfarenheten av sådana ingrepp i pressfriheten, hur försiktiga de än har varit, är dessutom att det inte hjälper, utan att en helt ny, kanske allvarligare, kris uppstår i stället.

Stängningen av SD-kurirens sajt 2006 efter en publicering av en Muhammed-karikatyr är ett bra exempel. Det ledde till granskning av Justitiekanslern och Konstitutionsutskottet. Utrikesminister Laila Freivalds avgång sätts också i samband med detta.

På en presskonferens i Prag fick Erdoğan frågan om han hade talat med Sveriges statsminister och hans svar handlade om att han ville träffa den kommande statsministern. Det kan låta som om han ville desavouera Magdalena Andersson. Men Sverige bör inte se det så, utan i stället betrakta det praktiskt. Om nästa statsminister kan ge Turkiet en anledning att vara mer pragmatiskt är det bra för Sverige, särskilt som kontinuiteten säkerställs genom att den kommande regeringen låter Oscar Stenström fortsätta vara chefsförhandlare i Natofrågan.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera