Annons

Sakpolitiken måste gå före kompromisser

Regeringen vill samarbeta med oppositionen om migrations-, kriminal- och energipolitik. Statsminister Ulf Kristersson sträckte ut sin hand under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Det gjorde han rätt i.

Foto:Fredrik Sandberg

Han sa detta för att syna Magdalena Anderssons kort. Han gjorde rätt i det också.

Det finns ett värde i samsyn om de stora frågorna. Det handlar om att skapa förutsägbarhet och stabilitet. Ulf Kristersson ville ha ett svar från Magdalena Andersson när det gäller ny kärnkraft. Logiken är givetvis att om det inte blir en kärnkraftspositiv överenskommelse är det bättre att avstå samarbete.

Politik kan utvecklas när regering och opposition går samman. Man är överens om att en fråga måste flyttas framåt, att reformer måste genomföras, och kanske handlar det om åtgärder som är svåra att vinna val på. Som med pensionerna.

Men på flera andra områden är det bättre att en majoritetsstödd regering – som den nuvarande – genomför den politik som är nödvändig, utan att invänta oppositionen. Regeringen har gått till val på att bygga mer kärnkraft, och har nu börjat förbereda de lagändringar som behövs.

Partiledardebatten var Annie Lööfs sista. I sitt tillbakablickande tal tog hon upp att hon bidragit till ”konstruktiva lösningar för Sverige i ett mycket svårt parlamentariskt läge”.

Därmed ville hon sända som sitt politiska testamente att samarbete över de traditionella blockgränserna har ett överordnat värde. Hon tillade att januariavtalet ledde till ”ett stort antal liberala reformer”. Och att hennes ledstjärna har varit politikens innehåll.

Sanningen är väl snarare att ambitionen att hålla ett parti (SD) utanför var en viktigare ledstjärna än just innehållet. Och att kompromissen med S därmed också var viktigare än just innehållet.

På den oeniga vänstersidan i politiken har politiska överenskommelser ofta använts för att parera djupa politiska motsättningar, och nivån på politiken har därmed hamnat på minsta gemensamma nämnare snarare än på tydliga reformer.

Så är det inte nu. Regeringen har möjlighet att på egen hand förbättra energipolitiken. Den bör gå vidare med det, så att det blir gjort.

Socialdemokraterna kommer knappast att ändra på det i efterhand.

 

 

Lyssna på senaste podden från Ledarredaktionen. Om ordförandeskapet och det hotade handelskriget.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera