1515

Sakfrågor bör avgöra EU-valet

LEDARE. Politiker och opinionsbildare måste sluta att kalla sommarens EU-val för ”ödesval”. 

Foto:FREDRIK PERSSON / TT

EU är en ekonomisk union som byggdes för att bevara fred, kapa tullar och skapa välstånd. Om man vill att EU-valet ska få genomslag i viktiga sakfrågor bör man inte göra det till ännu en omröstning om SD. Det har hittills inte varit någon lyckad strategi.

EU-valet bör handla om sakpolitik, att samordna migration, gränskontroller och säkerhet. En ny svensk diskussion om eurosamarbetet. Därför är det befriande att läsa intervjun med EU-parlamentarikern Fredrick Federley i måndagens SvD (8/4). Han säger att hans slås av hur mycket uppmärksamhet anti-EU-krafterna får, samtidigt som den pågående värderingskampen ”inte handlar så mycket om EU”. Han går därmed emot sitt parti.

Centern lägger i sin valplattform, som presenterades på måndagen, fokus på miljö och kampen mot högerpopulismen. Partiet skriver att det finns ett behov av gemenskap. Och ”i takt med att auktoritära, nationalistiska och populistiska krafter sveper över världen måste EU visa att en annan väg är möjlig”. Men om man vill skapa gemenskap bör man hitta frågor som skapar gemenskap, inte välja de som ofelbart splittrar. Det som hittills fungerat bäst är ekonomi.

Men när de länder som utpekas som fäste för högerpopulister, främst i Centraleuropa, försöker ta initiativ till ekonomisk utveckling är Västeuropa ointresserat. Ett exempel på det är ”De tre haven”, ett initiativ som togs för ett par år sedan av Kroatien och Polen för att förbättra infrastrukturen i och mellan länderna i Centraleuropa och Baltikum.

Och när Italien, som länge har kämpat med låg tillväxt, vill samarbeta med Kinas ”Belt and road”, ett infrastrukturprojekt i spåren av gamla sidenvägen från Asien till Europa, då blir EU-topparna sura. Rädda att Kina ska få för stor roll. Men de södra och centrala delarna av Europa behöver kapital. Och om EU-länderna inte är intresserade uppstår möjligheter för andra parter.

Parlament stiftar lagar. Värderingar ligger i botten, men kan inte vara politikens enda uttryck. Och man måste stå ut med att alla inte tycker lika. Västeuropa kommer aldrig att vinna gehör för sina värderingar genom att håna meningsmotståndarna. Man bör i stället driva gemensamma intressen och underlätta för företag att öka investeringarna i de mindre mogna marknader som delar av EU fortfarande utgör.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?