Säg nej till Ygemans nya fastighetsskatt

Inom Socialdemokraterna i Stockholm sker en kraftsamling för en radikal skattepolitik. Inför partikongressen i november har distriktet, som leds av Anders Ygeman, gått fram med krav på höjd kapitalskatt och en ny, progressiv fastighetsskatt.

VÄNSTERUT. Anders Ygeman vill ha höjda kapitalskatter och ny fastighetsskatt. Det är en tillväxtfientlig politik som förespråkas av Socialdemokraternas näst största distrikt.
VÄNSTERUT. Anders Ygeman vill ha höjda kapitalskatter och ny fastighetsskatt. Det är en tillväxtfientlig politik som förespråkas av Socialdemokraternas näst största distrikt.Foto:Christine Olsson

Finansminister Magdalena Andersson säger nej till en fastighetsskatt, men har i många sammanhang talat om behovet av högre kapitalskatter.

Förmodligen tänker hon så här: Det finns inget stöd i riksdagen för höjda kapitalskatter och bara enstaka ekonomer tycker att det skulle vara en lysande idé. Därför kan Magdalena Andersson hålla öppet för detta, för att tillfredsställa vänsterfalangen. Det är ändå ingen större risk att detta skulle gå att genomföra, något som i så fall skulle slå mot det svenska investeringsklimatet.

Hennes nej till fastighetsskatt beror förmodligen på två saker. Det ena är det uppenbara, att den skatten var djupt impopulär vilket drabbade Socialdemokraterna hårt. Det andra är att stora delar av ekonomkåren gillar fastighetsskatt. Det finns därmed en viss risk, från Magdalena Anderssons perspektiv, att stödet för en fastighetsskatt ökar hos politikerna. Därför måste hon säga nej, direkt.

Det traditionella ekonomargumentet är att fastigheter är en stabil skattebas. En fastighetsskatt är därmed också rättvis, eftersom den inte går att planera bort. Den snedvrider inte heller ekonomin på samma sätt som rörliga skattebaser gör – höga skatter på arbetsinkomster leder exempelvis till att människor arbetar mindre.

Att fastighetsskatten blev ett politiskt problem kan enligt det här synsättet förklaras med att fastighetsskatten missköttes. Fastighetstaxeringen hade problematiska ingredienser som att energiförbättringar kunde ge högre skatt. Och taxeringsvärdet drog iväg för snabbt på grund av ett fåtal försäljningar i grannskapet. Begränsningsreglerna infördes för sent. Om fastighetsskatten hade varit tydligare knuten till inköpspriset hade det varit lättare att lägga in i en kalkyl.

Allt det stämmer. Liksom att avskaffandet av fastighetsskatten 2008 i ett slag sänkte skattebördan för många hushåll, särskilt med dyra hus. Det gav en oönskad fördelningsprofil, som det så ofta blir just vid tidpunkten för en skatteomläggning.

Men det finns några argument mot en ny fastighetsskatt som väger tungt.

Det första är legitimiteten. Det handlar inte bara om att fastighetsskatten var impopulär i största allmänhet. Det är svårt att försvara rimligheten i löpande skatt på oförändrade tillgångar, som dessutom är illikvida. I extremfallet behöver man alltså låna för att kunna betala skatten. Skatt på flöden, alltså inkomster, har en större legitimitet.

Det andra argumentet är att det redan finns en fastighetsbeskattning. Den kommunala fastighetsavgiften som infördes 2009 drar in lika många miljarder totalt som den gamla fastighetsskatten för fysiska personer, låt vara att ekonomin har vuxit under tiden. Utöver det drar stämpelskatten och reavinstskatten in stora belopp.

Det tredje handlar om utgångsläget. Det finns en idealistisk syn på skatteförändringar som går ut på att man kan designa ett önskvärt skattesystem utan hänsyn till det rådande systemet. Man måste ställa sig dessa frågor: Är det nuvarande skattesystemet dåligt? Drar det in tillräckligt med pengar? Måste det göras om i grunden eller räcker det med att man skruvar lite här och där?

Fastighetsskatten avskaffades. Ska den då återinföras? Nej – det som behövs är ökat förtroende för skattesystemet, inte lägre.

En vanlig argumentation är att den nuvarande kommunala fastighetsavgiften är regressiv, eftersom den har ett tak. Varför detta skulle vara en felaktig egenskap för en skatt är inte självklart – lika lite som det skulle vara självklart att skatter ska vara progressiva.

Sverige har ett högt skattetryck men framför allt marginalskatter som fortfarande är för höga. Skatterna för entreprenörer och för anställda med optioner måste ändras. Det är bra om momsen blir enhetlig och breddad. Men i historiens ljus har skattesystemet blivit bra i Sverige. De skadligaste skatterna är borta, som arvsskatten och förmögenhetsskatten. En av de minst omtyckta skatterna, fastighetsskatten, har tagits bort. Skatteintäkterna har ökat med 51 procent (2006–2019) eftersom det har gått bra för Sverige.

Varför skulle vi införa nya skatter?


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MicrosoftAnnons

Från kunddata till värde – nya möjligheter för retail-branschen

Helena Fuchs, affärsområdeschef Business Applications på Microsoft.
Helena Fuchs, affärsområdeschef Business Applications på Microsoft.

I samarbete med Dagens Industri anordnade Microsoft i början av februari ett webbinarium kopplat till retailindustrin. Tillsammans med inbjudna gäster diskuterades hur man kan bygga ett varumärke och en handel som skapar nöjda och återkommande kunder med hjälp av data – för all framtid. 

Anmäl dig till on-demand-event här 

Under webbinariets inledning diskuterades bland annat hur den framtida handelsstrukturen lär komma att utformas. Helena Fuchs, affärsområdeschef Business Applications på Microsoft, berättar att det under lång tid har funnits resonemang om framtidens retail och kundupplevelse. I och med inträdet av Covid-19 chockades dock många branscher in i en transformering. Retail-branschen hade redan en stark närvaro online och kunde därmed anpassa sig bättre än andra, men även här förändrades förutsättningarna drastiskt. Detta har lett till att målbilden har justerats: 

– Att vårda sina kunder och eliminera risker i alla led har blivit än viktigare. Att skapa en bra kundupplevelse är dock en komplex resa; du kan inte bli konkurrenskraftig om du inte vet vem kunden är och hur du når ut till den. Kärnfrågan är då vad som är en bra kundupplevelse? Här gäller det att ha koll på all sin egen och extern data.

Så möjliggör ni en intelligent detaljhandel 

Ta prediktiva beslut med rätt data

Medan mycket finns att vinna på personalisering genom att etablera till exempel relevanta kundklubbar, är det många som inte nyttjar sin kunddata till fullo. 

– Genom att använda moderna molntjänster uppstår nya möjligheter att få data att röra sig dynamiskt genom hela verksamheten, vilket innebär att man kan få helt nya synergieffekter. Först när man har en helhetsbild kan man med hjälp av AI och maskininlärning analysera, riskeliminera och ta prediktiva beslut, till exempel att styra inköp efter efterfrågan och bygga sortiment efter kundgrupp. Lyckas man med dessa processer kan man alltså räkna med både nöjdare kunder och en högre lönsamhet.

Ladda ner AI for Retail Playbook här 

Bistår med att driva transformationen

Retailbranschen har talat om att transformera sina processer under lång tid och de flesta organisationer har byggt upp innovationsenheter; själva transformationen har dock uteblivit på många håll. Så vad krävs för att bygga en organisation som är kapabel att ta sig an nya processer men också en kultur som är redo att realisera det nya?

Helena betonar att det i grunden gäller att vara snabbfotad och att kontinuerligt anpassa sig efter uppkomna förändringar. Detta kan vara lättare sagt än gjort men fullt genomförbart med stöd av modern teknik. Det viktiga är att våga testa och våga göra – först då kommer man från ide till utrullning – men på många håll saknas fortfarande en förståelse för vad rätt behandlad data egentligen kan medföra. 

– Ett bra exempel på hur vi utvecklar tjänster för att hjälpa Retail att bli mer lönsamt är Microsoft Cloud for Retail. Här samlar vi funktionalitet för att förbättra hela kundresan med integrerad intelligens men även tjänster för att underlätta för personal i butik och optimera hela produktions och leveranskedjan. Vi har utformat våra lösningar för att hjälpa våra kunder att på allvar realisera värdet av sin data, oavsett om det gäller gammal sådan, realtidsdata eller prediktiv data. Det är först med dessa insikter som retailaktörer kommer att kunna vara konkurrenskraftiga i framtiden, avslutar Helena.

Läs Retail Trends Playbook 2021: Driva operativ resiliens med uppkopplade människor och system  

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?