1515
Annons

Säg nej till EU:s vinstkonfiskering

EU-kommissionen meddelade på onsdagen att man går vidare med tre förslag för att mildra den europeiska elkrisen. 

Förutom att kräva mål för energieffektivisering ger sig Bryssel på de fossilfria elproducenterna. 

Deras påstådda ”övervinster” ska konfiskeras.

ELKRIS. EU-kommissionen med ordförande Ursula von der Leyen har tagit fram förslag på åtgärder för att mildra elkrisen, bland annat att konfiskera "övervinster" från fossilfria elproducenter som delas ut till behövande. Förslaget riskerar att underminera den långsiktiga elförsörjningen.
ELKRIS. EU-kommissionen med ordförande Ursula von der Leyen har tagit fram förslag på åtgärder för att mildra elkrisen, bland annat att konfiskera "övervinster" från fossilfria elproducenter som delas ut till behövande. Förslaget riskerar att underminera den långsiktiga elförsörjningen.Foto:Jean-Francois Badias

Även olje- gas- och kolbolag ska bidra till krispaketet genom att betala in en ”solidaritetsavgift” till samma pott. 

Totalt väntas förslagen generera 1500 miljarder kronor som ska fördelas till behövande inom unionen.

Förslagen är sensationellt långtgående. Blir de verklighet kommer alltså svenska kärnkraftverk och sol,- vind- och vattenkraftbolag att tvingas avstå en del av sin intjänade vinst för att kompensera elkonsumenterna.

Det är värt att komma ihåg att Magdalena Andersson jublade över det här paketet innan valet. Hon påstod att dessa åtgärder skulle kunna leda till en halvering av elräkningarna i södra Sverige.

På kort sikt är det säkert ett möjligt scenario, om nu förslagen blir verklighet. Planen är att energiministrarna ska fatta beslut den 30 september.

Men frågan är till vilket pris. Vad blir kostnaden för elförsörjningen på längre sikt om man genomför detta?

EU-kommissionen tonar såklart ned riskerna. Kommissionär Frans Timmermans hävdar att det handlar om vinster som bolagen aldrig hade kunnat drömma om innan krisen – att vinsttaket sätts så pass högt att det inte hotar incitamenten för att investera i ny kraftproduktion.

Men som Svenskt Näringslivs energiexpert Marie Knutsen-Öy påpekar i en Di-artikel har många elproducenter bundit en stor del av sina leveranser före krisen till ett pris som inte avspeglas på dagens elmarknad. 

Alla gör definitivt inte ”övervinster”.

De fossilfria elproducenterna behöver ju dessutom gå starkt för att Europa ska ha en chans att klara klimatmålen och åtgärda grundproblemet bakom elkrisen, nämligen den otillräckliga inhemska kraftproduktionen. 

Den ryska energikrigföringen har i hög grad bidragit till dagens situation. Men hade Sverige och andra EU-länder haft en nationell elförsörjning värd namnet hade Putins gasvapen inte varit lika effektivt. 

Vinsterna behövs för att bolagen ska kunna investera i nya anläggningar.

Istället för att underlätta för investeringar signalerar Bryssel nu att dessa bolag skor sig på kriget, och bör beskattas.

Det skapar en osäkerhet bland externa investerare som tvingas ta hänsyn till en ny typ av politisk risk i energisektorn: risken att politikerna när som helst kan besluta sig för att konfiskera vinst. 

För exempelvis den tilltänkta utbyggnaden av svensk kärnkraft vore det förödande.

Även förslaget att beskatta fossila kraftproducenter är kontraproduktivt. EU-länderna behöver just nu all elproduktion de kan få, dessvärre även från fossila kraftslag. 

Genom att beskatta de europeiska olje- och gasbolagen ger man i praktiken en fördel till deras icke-europeiska motsvarigheter, som sällan är demokratier.

Samtidigt måste man ha förståelse för den pressade situation som EU-kommissionen befinner sig i. De höga elpriserna riskerar att försvaga stödet bland hushåll och företag för EU:s sanktioner mot Ryssland, vilket vore förödande. 

Kriget i Ukraina befinner sig i ett kritiskt skede. Förutom fortsatt finansiellt, humanitärt och militärt stöd är det centralt att ukrainarna upplever att det politiska stödet från Europa är konstant – att vi har samma uthållighet som de.

Men det måste gå att hitta ett sätt att mildra elpriserna på kort sikt, utan att slå undan benen för den långsiktiga elförsörjningen. 

Kommissionens förslag om att minska EU:s totala elförbrukning med 10 procent, samt att sätta ett obligatoriskt mål om att minska förbrukningen med 5 procent under ”peak hours”, är välkommet. 

Men varför inte också göra som Marie Knutsen-Öy föreslår i Di-artikeln, att använda statens kraftigt ökade momsintäkter från elhandeln? 

Eller som både Moderaterna och Socialdemokraterna har föreslagit, att använda de kapacitetsavgifter som samlats på hög hos Svenska kraftnät?

Bestämmer sig EU-länderna ändå för att gå på kommissionens nuvarande förslag är det viktigt att åtgärderna blir tidsbegränsade. Det är alltid lättare att införa krisåtgärder än att ta bort dem, och risken är överhängande att åtgärderna blir permanenta.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Di:s ledarpodd som tar upp den stundande regeringsbildningen här

Kärnkraftsuppstickare siktar högt: ”Intresset är stort”

Intresset för ny kärnkraft i Sverige är stort och just nu förbereds förstudier för ett tiotal nya reaktorer. Det hävdar den nystartade kärnkraftsprojektören Kärnfull Next som laddar för en snabb utbyggnad, något som kräver lagändringar från den tillträdande regeringen.

Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.
Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.Foto:Julia Sjöberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera