Annons

Sabunis strategi fungerar inte i vänsterblocket

LEDARNA. Socialdemokraterna och regeringen är under hård press. Den här helgen publicerar Di ett dokument om S-krisen och de avgångskrav som har riktats mot Stefan Löfven. Samtidigt utmanas januariöverenskommelsen både från höger och vänster. Det är bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som det går riktigt bra för. 

Foto:Claudio Bresciani

Flera partier tycks göra omprioriteringar när det gäller samarbeten, och justerar sina ståndpunkter. Blockgränser flyttas, nya skiljelinjer uppstår. I några frågor som inte omfattas av januariöverenskommelsen uppstår nya konstellationer som faller sig naturliga utifrån sakpolitiska ståndpunkter. Energipolitiken är kanske den tydligaste, där fyra partier tycker likadant (M, KD, L, SD). Socialdemokraterna har ingen frihet att agera ens i de frågor där partiet har ungefär samma inställning som Moderaterna, även om dessa frågor inte ingår i januarisamarbetet. Miljöpartiet kan låsa regeringen i samtliga politiska frågor, och gör det uppenbarligen ofta.

Inom Liberalerna pågår omvärdering, och enligt ett strategidokument, som Expressen har rapporterat om, ska klassiska profilfrågor skrotas, som EU och försvaret. I stället ska partiet koncentrera sig på tre områden: klimat, integration och skola.

Det är svårt att se att Liberalerna kan utveckla de frågorna tillsammans med Socialdemokraterna, inte minst på grund av att Miljöpartiet sitter i regeringen. Liberalernas klimatpolitik kommer att innehålla mer kärnkraft. Integrationspolitiken kommer att innehålla motkrav och restriktioner som Miljöpartiet inte brukar gilla. Och när det gäller skolpolitiken har Liberalerna nyligen anställt Isak Skogstad, en debattör som har slagits för lärarnas auktoritet, med stenhårt kunskapsfokus – inget som står i fokus för vänsterblocket.

I mätning efter mätning ligger Liberalerna under riksdagsspärren. Uppenbarligen gillar inte väljarna den roll som partiet spelar i svensk politik. Det hjälpte inte heller att byta partiledare, eftersom det inte hittills har lett till någon tydlig ompositionering. Opinionen förflyttar sig inte för att en person byts ut, däremot kan det ske när ett parti tydligt driver sina frågor oberoende av sällskap. Hur ska man annars förklara att Vänsterpartiet, som har haft samma partiledare i åtta år, stiger just nu?

Ett parti som vill utveckla sin egen politik för att återfå tillräckligt många väljares förtroende måste göra detta tillsammans med partier som tycker ungefär likadant. Liberalerna hör hemma i borgerligheten.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?