ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Sabunis strategi fungerar inte i vänsterblocket

  • Foto: Claudio Bresciani

LEDARNA. Socialdemokraterna och regeringen är under hård press. Den här helgen publicerar Di ett dokument om S-krisen och de avgångskrav som har riktats mot Stefan Löfven. Samtidigt utmanas januariöverenskommelsen både från höger och vänster. Det är bara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som det går riktigt bra för. 

Flera partier tycks göra omprioriteringar när det gäller samarbeten, och justerar sina ståndpunkter. Blockgränser flyttas, nya skiljelinjer uppstår. I några frågor som inte omfattas av januariöverenskommelsen uppstår nya konstellationer som faller sig naturliga utifrån sakpolitiska ståndpunkter. Energipolitiken är kanske den tydligaste, där fyra partier tycker likadant (M, KD, L, SD). Socialdemokraterna har ingen frihet att agera ens i de frågor där partiet har ungefär samma inställning som Moderaterna, även om dessa frågor inte ingår i januarisamarbetet. Miljöpartiet kan låsa regeringen i samtliga politiska frågor, och gör det uppenbarligen ofta.

Inom Liberalerna pågår omvärdering, och enligt ett strategidokument, som Expressen har rapporterat om, ska klassiska profilfrågor skrotas, som EU och försvaret. I stället ska partiet koncentrera sig på tre områden: klimat, integration och skola.

Det är svårt att se att Liberalerna kan utveckla de frågorna tillsammans med Socialdemokraterna, inte minst på grund av att Miljöpartiet sitter i regeringen. Liberalernas klimatpolitik kommer att innehålla mer kärnkraft. Integrationspolitiken kommer att innehålla motkrav och restriktioner som Miljöpartiet inte brukar gilla. Och när det gäller skolpolitiken har Liberalerna nyligen anställt Isak Skogstad, en debattör som har slagits för lärarnas auktoritet, med stenhårt kunskapsfokus – inget som står i fokus för vänsterblocket.

I mätning efter mätning ligger Liberalerna under riksdagsspärren. Uppenbarligen gillar inte väljarna den roll som partiet spelar i svensk politik. Det hjälpte inte heller att byta partiledare, eftersom det inte hittills har lett till någon tydlig ompositionering. Opinionen förflyttar sig inte för att en person byts ut, däremot kan det ske när ett parti tydligt driver sina frågor oberoende av sällskap. Hur ska man annars förklara att Vänsterpartiet, som har haft samma partiledare i åtta år, stiger just nu?

Ett parti som vill utveckla sin egen politik för att återfå tillräckligt många väljares förtroende måste göra detta tillsammans med partier som tycker ungefär likadant. Liberalerna hör hemma i borgerligheten.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer