1515
Annons

Sabuni är inte Liberalernas främsta problem

LEDARE. Liberalerna har fått vänja sig vid katastrofala väljarsiffror. Men trots att de sedan länge parkerat sig under riksdagsspärren är opinionen inte partiets enda problem, vilket Di skriver om i måndagens tidning. De interna motsättningarna sjuder. Höga företrädare kritiserar offentligt Nyamko Sabuni.

NYAMKO SABUNI. Liberalernas interna ambivalens skadar partiet.
NYAMKO SABUNI. Liberalernas interna ambivalens skadar partiet.Foto:Jessica Gow

Hon har kritiserats för sin bestämda linje för en moderniserad arbetsrätt. Oansvarigt att ställa kabinettsfråga om Las mitt i en pandemi, anser L:s regionråd i Stockholm. När väljarna gav Sabuni dåliga siffror efter Agendas partiledardebatt gav ordförandena för Liberalerna i Uppsala och Stockholm förklaring till varför. Sabuni var dåligt förberedd och hade problem att förmedla sitt budskap.

Liberalernas ungdomsförbund stämde in i kritiken, och tillade att en av fördelarna i partiledarvalet av Sabuni var hennes tydlighet i var partiet står. Något hon nu misslyckas med. Men Liberalernas otydlighet har inte bara med Sabuni att göra.

Vad för slags parti vill Liberalerna vara? Hur ska någon partiledare kunna ge tydligt besked till väljarna när partiet själv inte verkar ha svaret. Knappt ett halvår efter att partiet sagt ja till januariöverenskommelsen valdes Nyamko Sabuni till partiledarposten, öppet kritisk mot samarbetet.

Det är denna interna ambivalens som skadar partiet. Till Di säger liberaler att en kursriktning måste börja ta form senast i vår. Den ena falangen vill att Liberalerna ska vara ett mittenparti som isolerar SD och V (trots att det senare i praktiken är del av regeringsunderlaget). Den andra falangen vill gå åt höger, mot en borgerlig regering. Den kritik som riktas mot Sabuni kommer från mittenfalangen.

Att Liberalerna förankrar en linje åt något håll är en förutsättning för att kunna bygga väljarstöd. Samtidigt finns det uppenbara risker med att fortsätta som januariparti efter valet 2022. Sabunis trovärdighet i att driva en sådan linje är låg. Hennes kritik mot både januarisamarbetet och regeringen har bitit sig fast.

Mätningar visar att majoriteten av partiets väljare identifierar sig som höger. Det är till höger som potentiella väljare finns. Till vänster plockas de upp av centern. Rollen som liberalt mittenparti är upptagen. På högersidan finns det däremot både behov av och utrymme för Liberalerna.


Innehåll från Swedbank FörsäkringAnnons

Swedbank Försäkring – försäkrad trygghet genom hela livet

Med konkurrenskraftiga personförsäkringar och pensionslösningar hittar Swedbank Försäkring nöjda kunder över hela landet. Hållbarhet, ekonomisk trygghet och personlig service är ledord i företagets erbjudande.

Tack vare Swedbanks och sparbankernas kontorsnät har Swedbank Försäkring stark lokal förankring i hela Sverige. Det, i kombination med produktutbudet och företagets omfattande fokus på hållbarhet, förklarar varför många väljer att bli kund här. Det finns även ekonomiska vinster med valet:

– Statistiken för avtalspension från Konsumenternas försäkringsbyrå visar att vår fondförsäkring levererat bäst avkastning av alla aktörer de senaste åren. Du får helt enkelt mer i plånboken som pensionär om du sparar hos oss, säger Johanna Okasmaa-Nilsson, vd för Swedbank Försäkring.

För både privat- och företagskunder

Swedbank Försäkring erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och person- och riskförsäkringar för både privatkunder och företag. Med 30 års erfarenhet och 300 miljarder i förvaltat kapital kombinerar man erfarenhet med framåtsträvande – allt för att främja hälsa och ekonomisk trygghet för sina kunder.

– Vi är ett fullsortimentsbolag med såväl sparande som riskprodukter. Swedbank Försäkring tillgodoser de behov av försäkringsskydd och sparande som en privatperson har genom livet, och med de försäkringslösningar vi erbjuder företagskunder hjälper vi dem att bli attraktiva arbetsgivare med förutsättningar för långsiktig tillväxt, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Personlig rådgivning med Trygghetskollen 

En av de mest uppskattade produkterna är Tryggaförsäkringarna, liv- och sjukförsäkringar för privatpersoner. Försäkringarna skapar förutsättningar att göra långsiktiga planer samtidigt som de ger en trygg plattform för livets olika händelser. 

– Med våra Tryggapaket får man rådgivning via sin bank – Trygghetskollen – där vi ser över hela behovet av försäkringssparande, allt från att kan man bo kvar i huset om ens partner avlider till vad som händer om man blir sjuk eller arbetslös. Möjligheten till individuell rådgivning och ett försäkringspaket anpassat efter ens unika behov skiljer oss från många av våra konkurrenter, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Nu lanseras Pensionsspar Privat

I vår lanserar Swedbank Försäkring en helt ny produkt: Pensionsspar Privat, en kapitalförsäkring för pensionssparande som kommer att kunna tecknas både på bankkontoret och digitalt i internetbanken eller appen.

– Vi ser ett stort behov av att hjälpa människor att spara till pensionen. Idag sker det ofta via investeringssparkonton, något som inte är optimalt för just pensionssparande. Därför har vi skapat Pensionsspar Privat och satt samman hållbara portföljer där vi ska försöka nå samma fina avkastning som vi har inom avtalspension, säger Johanna Okasmaa-Nilsson.

Om Swedbank Försäkring

Swedbank Försäkring grundades 1990 och är ett dotterbolag till Swedbank. Man erbjuder pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar samt person/riskförsäkringar till privatkunder och företag. Swedbank Försäkring har omkring 1,2 miljoner kunder och det förvaltade kapitalet uppgår till 300 miljarder.

Läs mer på swedbank.com/forsakring

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank Försäkring och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?