Så sviker S den som vill göra en klassresa

LEDARE. I valrörelsen 1998 gjorde SVT:s Janne Josefsson ett uppmärksammat reportage om det svenska samhället där bägge statsministerkandidaterna medverkade. 

Anna Ekström.
Anna Ekström.Foto:Henrik Montgomery

En sekvens handlade om ett miljonprogramsområde som invånarna själva kallade ”getto och slum”. Tolvåriga Cecilia berättade i reportaget att de flesta som bor i området är arbetslösa och går på socialbidrag och att hennes familj inte har råd att flytta. Därefter fick Göran Persson respektive Carl Bildt frågan om de skulle vilja bo i en sådan här förort, om de skulle vilja ha sina barn i skolan där.

Göran Persson svarade: ”Ja det skulle jag faktiskt kunna tänka mig.” Carl Bildt svarade direkt: ”Nej.”

Vem talade sanning?

Göran Persson utvecklade sitt svar: ”Om det är någonting jag märker när man kommer ut är att det är många fina människor där.”

I söndags deltog utbildningsminister Anna Ekström i SVT:s Agenda. Det handlade om skolan, och motdebattören Kristina Axén Olin (M) tog upp de skolor ”som har så dålig kvalitet, som inte har någon kö, som ingen vill gå på”.

Anna Ekströms svar: ”Jag blir väldigt provocerad när Kristina Axén Olin kallar de skolor som har de elever som behöver allra mest stöd för att klara skolan, de kallar hon för dåliga skolor.” Hon lade till att på de skolorna finns lärare och rektorer som gör ett fantastiskt jobb.

Hur kommer det sig att en socialdemokratisk minister inte kan erkänna att det finns dåliga skolor? Vem tror hon att hon lurar? Och varför gör hon gällande att den som talar om dåliga skolor talar illa om dem som jobbar och studerar där?

Kan det vara samma dubbelmoral som Göran Persson visade prov på när han påstod att han skulle kunna tänka sig att bo i ett nergånget miljonprogramsområde och sätta sina barn i skolan där? 

Socialdemokraterna försöker föra fokus från bort problemen och inte låtsas om att människor flyttar från vissa bostadsområden så snart de kan och att familjer söker sig bort från skolor som inte håller måttet. De försöker undvika kritiken om ett samhälleligt misslyckande genom att säga att det inte är så illa i vissa skolor och bostadsområden.

Det de säger till människor är: Nöj er! Sök inte en bättre miljö att bo i. Byt inte skola. Ni har det bra!

Så sviker Socialdemokraterna den som vill bryta sig loss. Som vill göra den klassresa som var en så viktig socialdemokratisk vision för tidigare generationer.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?