Så stoppar momsreglerna lokaler till vaccinering

När massvaccineringen kommer i gång behövs lokaler. Det finns ju massor av lokaler där verksamheten har upphört på grund av pandemin, där hyresgästerna är borta. Men många lokaler kan inte hyras ut till sjukvårdsverksamhet utan närmast oöverskådliga ekonomiska konsekvenser för hyresvärden. Så de kommer att få stå tomma.

Foto:Johan Nilsson/TT

Problemet med moms på lokaler är inte nytt men blir extra tydligt när många lokaler behövs till annan verksamhet än tidigare, som under flyktingkrisen eller nu under pandemin.

Ungefär så här ligger det till: Uthyrning av lokaler är en momsfri verksamhet. Vid uthyrning till momspliktiga hyresgäster finns en möjlighet, som alltid utnyttjas, att göra uthyrningen momspliktig. Då får fastighetsägaren dra av momsen för investeringar i lokalen.

Om man därefter vill hyra ut till en verksamhet som inte är momspliktig måste man återgå till momsfri uthyrning, det är obligatoriskt. När fastighetsägaren gör detta måste man backa tillbaka och återbetala den moms som dragits av vid investeringarna i lokalen - tio år tillbaka i tiden.

Detta är extremt tidskrävande och förstör kalkylen. Det leder till att fastighetsägaren hellre låter lokalen stå tom.

En stor del av den svenska ekonomin omfattas inte av moms. Det leder inte till att något blir billigare på de delar som saknar moms, utan momskostnaden finns där ändå, som ”dold moms”, en effekt av tidigare led i förädlingskedjan.

I fastighetssektorn är det värst. Där ska man hantera både moms och momsfrihet, och det leder till att man måste välja vilken sektor man vill hyra ut till, och det går i praktiken inte att välja om.

Momsreglerna för fastighetssektorn är investeringshämmande och borde ändras. Tyvärr har det varit svårt att få gehör för det, delvis på grund av att det kommer att uppfattas som dyrare för hyresgäster när det läggs moms på hyran. Detta trots att det borde gå jämnt upp eftersom den momsbelagda uthyrningen också leder till avdragsrätt för hyresvärden.

I väntan på att det svenska momssystemet breddas, särskilt i fastighetssektorn, borde en snabblösning införas som gör att lokaler som tidigare har hyst kommersiell verksamhet får hyras ut till sjukvård och föreningsliv utan momsändring. Det borde inte vara kontroversiellt.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?