Annons

Så sänker Lööf och Björklund sin makt över S

LEDARE. Januariöverenskommelsen beskrivs av en del socialdemokrater närmast som ett nyliberalt manifest, att döma av diskussioner vid den nyss avslutade S-kongressen.

OSTRATEGISKT. Annie Lööf och Jan Björklund har motiverat sin linje i regeringsfrågan med starkt moraliska resonemang om att SD inte ska få komma i närheten av inflytande. Därmed har de själva omintetgjort sitt hot om att fälla regeringen vid uteblivna reformer.
OSTRATEGISKT. Annie Lööf och Jan Björklund har motiverat sin linje i regeringsfrågan med starkt moraliska resonemang om att SD inte ska få komma i närheten av inflytande. Därmed har de själva omintetgjort sitt hot om att fälla regeringen vid uteblivna reformer.Foto:Claudio Bresciani/TT

Och visst har Centerpartiet och Liberalerna lyckats få med liberala reformer i 73-punktsdokumentet. En politisk kommentator skrev i helgen: ”Man kan konstatera att både C och L till sist fick ganska bra betalt för att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.”

Men hur sant är det, i praktisk politik?

Januariöverenskommelsen innehåller stort och smått. Enkla saker och komplicerade. Att avskaffa värnskatten är politiskt laddat, men lätt. Man behöver inte ens gå till Lagrådet. Att ändra maktbalansen på arbetsmarknaden är både politiskt laddat och svårt.

I själva verket finns flera sådana punkter som är utmanande att ändra på politiskt och juridiskt. Gårdsförsäljning av alkohol låter enkelt, men kan leda till att EU inte längre tolererar Systembolagets monopol. Liberalisera turordningsreglerna kan låta sig göras lagtekniskt men kan äventyra andra samförståndslösningar på arbetsmarknaden.

Och att kräva att parterna ska administrera de nya etableringsjobben även hos oorganiserade företag kan leda till att hela idén spricker.

Det kommer alltså att finnas rimliga skäl till att punkter i januariöverenskommelsen faller. Vad händer då?

I måndagens Di intervjuas Martin Ådahl (C). Han säger att C inte kommer att backa från kravet att etableringsjobben även ska gälla företag utan kollektivavtal: ”Vi kommer, om vi behöver, att tvingas köra över dem som ställer sig i vägen, för annars har Sverige ingen regering.”

Innebörden av ett sådant uttalande måste vara att stödpartierna tänker återkalla sitt stöd om regeringen inte levererar enligt januariöverenskommelsen. Hur ska det gå till? Rimligen genom att lägga ned rösterna i budgetens slutvotering. Det kommer sannolikt att leda till att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag går igenom, stött av Sverigedemokraternas röster.

Är det troligt att stödpartierna är beredda att vidta den här åtgärden om de blir besvikna på regeringen?

Efter valet har retoriken eskalerat om Sverigedemokraternas plats i politiken, särskilt inom C och L. På ett sätt är det inte konstigt eftersom det är SD:s roll som har lett till att de partierna valde Stefan Löfven. Det är logiskt att de behöver använda kraftord för att motivera sidbytet.

Å andra sidan är det synnerligen ostrategiskt. För varje upptrappning av uttalandena om SD blir det mindre trovärdigt att de någonsin kommer att lämna samarbetet med S. C och L har ju slagit fast att varje politiskt samarbete som inte inkluderar S innebär att SD får ett oacceptabelt inflytande.

I förra veckan meddelade KD-ledaren Ebba Busch Thor att partiet kan samtala i enskilda sakfrågor med SD. Detta uttalande har lett till starka reaktioner från Annie Lööf och Jan Björklund som i praktiken inkluderade Kristdemokraterna i de politiska krafter som man inte kan samarbeta med.

Ebba Busch Thors uttalande var till sin bokstav inte särskilt långtgående även om det är uppenbart att det sker i en eldfängd parlamentarisk debatt. Det är ungefär samma sak som Anna Kinberg Batra sa i januari 2017 och inte mer långtgående än det Jan Björklund uttryckte i september 2016. Då sa han att Sverigedemokraterna borde bjudas in till blocköverskridande politiska uppgörelser. Han utvecklade sitt resonemang omsorgsfullt och varnade för att ge Sverigedemokraterna ”en slags martyrställning”. (Sedan gjorde han en helomvändning.)

Det finns all anledning att sänka tonläget i debatten om olika slags samarbeten i riksdagen.

C och L har successivt skärpt ståndpunkten att det inte går att acceptera ett parlamentariskt agerande som kan riskera att ge SD något som helst inflytande. Det är samma sak som att säga att de aldrig kommer att fälla regeringen. De har därmed kraftigt försvagat sin makt över januariöverenskommelsens fullföljande. Och de har skänkt bort redskapen att sätta press på Socialdemokraterna genom att både avstå ministerposter och tjänstemän på departementen.

Januariöverenskommelsen innehåller åtskilliga kloka åtgärder. Men om de genomförs beror på Socialdemokraternas välvilja, inte på Centerpartiets eller Liberalernas makt.

Innehåll från MyntAnnons

Redovisningsbyrån tog digitalt kliv – “Sparar tid för oss och kunderna”

Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.
Alexandra Baresso, redovisningskonsult på Elite Accounting.

Istället för att lägga tid på att manuellt knappa in kvitton gick den svenska redovisningsbyrån över till automatiserade rutiner och processer. Med hjälp av en digital allt-i-ett-plattform frigör de nu tid och resurser både för sig själva och för sina kunder.

– I min roll som redovisningskonsult sitter jag ner med varje bolag individuellt och ser över vilka processer vi kan effektivisera. Där ser vi nästan alltid att det finns ett stort behov av att effektivisera just kvittoredovisningen, säger Alexandra Baresso som är redovisningskonsult på Elite Accounting.

Realtidskoll på redovisningen

Till sin hjälp använder byrån fintechbolaget Mynt, som erbjuder en allt-i-ett-plattform för utgiftshantering och bokföring. Med hjälp av smarta företagskort som skickar kvitton direkt in i bokföringen ges full insikt och kontroll över allt som spenderas, i realtid. Direktintegrationer med marknadens ledande bokföringssystem gör det till en smidig lösning, menar Lucas Lindholm, som är VD på Elite Accounting:

– Mynt sparar tid för oss, men även för våra kunder, då inte vi behöver sitta och knappa in kvitton manuellt. Kvitton kan smidigt och enkelt fotas, skickas in och så hamnar de direkt i bokföringen.

”Hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra”

Genom att digitalisera redovisningen kan Elite Accounting minska antalet arbetstimmar som läggs på administration och istället lägga större fokus på att skapa mervärde för kunderna. Det uppskattas från båda håll.

– Mynt hjälper oss att göra det vi faktiskt ska göra – det som våra kunder vill att vi gör, vilket är att lägga tid på det som kommer främja deras verksamhet bäst. Tjänsten har hjälpt oss att spara tid och pengar, men framförallt att positionera oss som en modern redovisningsbyrå, säger Alexandra Baresso.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera