Annons

Så eroderas Hongkong som finanscentrum

LEDARE. Den nya säkerhetslagen i Hongkong är på riktigt och Kina har redan visat att de tänker använda den. Den kinesiska staten har även uppvisat att de tänker nyttja den för att slå ned på fria medier, demokratikrav och frihetslängtan i Hongkong. I veckan arresterades flera demokratiaktivister, och även den pro-demokratiska mediemogulen Jimmy Lai samt hans söner. Lai har nu blivit släppt mot borgen, men signalen är tydlig: fall i led och var lojal mot den kinesiska regimen eller arresteras för det illojala beteendet.

OFRIHET. Tidningen Apple Daily med ägaren Jimmy Lai på framsidan, Lai greps av polis inom ramen för Kinas nya säkerhetslag i Hongkong. Hur länge kommer Kina tillåta att den pro-demokratiska tidningen får finnas kvar?
OFRIHET. Tidningen Apple Daily med ägaren Jimmy Lai på framsidan, Lai greps av polis inom ramen för Kinas nya säkerhetslag i Hongkong. Hur länge kommer Kina tillåta att den pro-demokratiska tidningen får finnas kvar?Foto:Vincent Yu

Den senaste veckans gripanden är inte de sista vi kommer att se. Regimkritiska och pro-demokratiska medieföretag, tidningar och andra organisationer har fått sina kontor genomsökta och poliser har lämnat dem med säckar fulla av dokument. Det är bara en tidsfråga innan de aktivt stängs ned, eller tvingas lägga ned på grund av att det blir omöjligt att bedriva verksamhet.

Den kinesiska ledningen har också visat att den inte bryr sig nämnvärt om omvärldens reaktioner. I söndags (9/8) framförde Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA stark kritik mot utvecklingen i ett gemensamt uttalande. USA inledde dessutom den förra helgen med att införa sanktioner mot 11 ansvariga politiker, en av dessa var Hongkongs Kinalojala ledare Carrie Lam. Kina svarade med att införa sanktioner mot 11 amerikaner – däribland de republikanska senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz – och med att under den senaste veckan höja tempot i gripandena av demokratikämpar.

Sommarens snabba utveckling kan få betydande effekter för ekonomin och geopolitiken i Sydostasien. Tiden står inte still. Hongkongs roll som finansiellt centrum i Asien kan mycket väl tas över av någon annan, som en reaktion på Kinas nedmontering av Hongkongs speciella situation och friheter. Det vore inte första gången något sådant sker i modern tid. Inbördeskrig och korrupta politiker fällde exempelvis Libanons huvudstad Beirut som Mellersta Österns finansiella centrum. I dag återfinns det snarare i Tel Aviv, Israel eller i Dubai, Förenade Arabemiraten. När flyttlasset väl har gått från Hongkong kommer det att ta kort tid innan världsekonomin har ställt om och anpassat sig till antingen Seoul, Tokyo eller Singapore. Kina kan inte både äta kakan och ha den kvar, de får välja mellan ett fritt Hongkong eller att tappa mark på världsmarknaderna.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?