1515

Så eroderas Hongkong som finanscentrum

LEDARE. Den nya säkerhetslagen i Hongkong är på riktigt och Kina har redan visat att de tänker använda den. Den kinesiska staten har även uppvisat att de tänker nyttja den för att slå ned på fria medier, demokratikrav och frihetslängtan i Hongkong. I veckan arresterades flera demokratiaktivister, och även den pro-demokratiska mediemogulen Jimmy Lai samt hans söner. Lai har nu blivit släppt mot borgen, men signalen är tydlig: fall i led och var lojal mot den kinesiska regimen eller arresteras för det illojala beteendet.

OFRIHET. Tidningen Apple Daily med ägaren Jimmy Lai på framsidan, Lai greps av polis inom ramen för Kinas nya säkerhetslag i Hongkong. Hur länge kommer Kina tillåta att den pro-demokratiska tidningen får finnas kvar?
OFRIHET. Tidningen Apple Daily med ägaren Jimmy Lai på framsidan, Lai greps av polis inom ramen för Kinas nya säkerhetslag i Hongkong. Hur länge kommer Kina tillåta att den pro-demokratiska tidningen får finnas kvar?Foto:Vincent Yu

Den senaste veckans gripanden är inte de sista vi kommer att se. Regimkritiska och pro-demokratiska medieföretag, tidningar och andra organisationer har fått sina kontor genomsökta och poliser har lämnat dem med säckar fulla av dokument. Det är bara en tidsfråga innan de aktivt stängs ned, eller tvingas lägga ned på grund av att det blir omöjligt att bedriva verksamhet.

Den kinesiska ledningen har också visat att den inte bryr sig nämnvärt om omvärldens reaktioner. I söndags (9/8) framförde Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA stark kritik mot utvecklingen i ett gemensamt uttalande. USA inledde dessutom den förra helgen med att införa sanktioner mot 11 ansvariga politiker, en av dessa var Hongkongs Kinalojala ledare Carrie Lam. Kina svarade med att införa sanktioner mot 11 amerikaner – däribland de republikanska senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz – och med att under den senaste veckan höja tempot i gripandena av demokratikämpar.

Sommarens snabba utveckling kan få betydande effekter för ekonomin och geopolitiken i Sydostasien. Tiden står inte still. Hongkongs roll som finansiellt centrum i Asien kan mycket väl tas över av någon annan, som en reaktion på Kinas nedmontering av Hongkongs speciella situation och friheter. Det vore inte första gången något sådant sker i modern tid. Inbördeskrig och korrupta politiker fällde exempelvis Libanons huvudstad Beirut som Mellersta Österns finansiella centrum. I dag återfinns det snarare i Tel Aviv, Israel eller i Dubai, Förenade Arabemiraten. När flyttlasset väl har gått från Hongkong kommer det att ta kort tid innan världsekonomin har ställt om och anpassat sig till antingen Seoul, Tokyo eller Singapore. Kina kan inte både äta kakan och ha den kvar, de får välja mellan ett fritt Hongkong eller att tappa mark på världsmarknaderna.


Innehåll från RottnerosAnnons

Rottneros sätter social hållbarhet i fokus

För att få en bättre arbetsplats jobbar Rottneros kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor. Men det kan räcka med att göra saker lite annorlunda för att öppna perspektiven och påminna om att vi är större än stereotyperna. Vad är din reaktion på den här bilden?
För att få en bättre arbetsplats jobbar Rottneros kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor. Men det kan räcka med att göra saker lite annorlunda för att öppna perspektiven och påminna om att vi är större än stereotyperna. Vad är din reaktion på den här bilden?

Rottneros är specialister på pappersmassa och tar fram material till förnybara produkter över hela världen. Genom att sätta hållbarhet och människan i fokus skapar Rottneros en utvecklande och engagerad arbetsplats. I nära kundrelationer jobbar de för att bidra till en bättre och mer hållbar värld.

Rottneros hållbarhetsarbete fokuserar på sunda finanser, socialt ansvarstagande och miljöhänsyn.

Inom området social hållbarhet arbetar bolaget med att skapa en attraktiv, inkluderande och trygg arbetsplats som medarbetarna känner sig stolta över.

– För oss är det viktigt med social hållbarhet och att vara en arbetsgivare som är tillgänglig för alla människor, inte minst för kompetensförsörjningen. Vi vill att alla ska se oss som en intressant arbetsgivare och vi anser att ju fler perspektiv och infallsvinklar vi har på olika frågor desto bättre blir vi, säger Ida Mörtsell, Direktör HR, Säkerhet och Kommunikation.

Berikande med ett brett perspektiv

En homogen grupp ger ett snävt perspektiv. För att kunna ta snabba och rätt beslut från början behöver man kunna titta på saker ur så många perspektiv som möjligt. En människa som känner sig trygg och sedd vågar lyfta upp idéer, vill ge det lilla extra och mår bra av att komma till jobbet. Det är resonemanget kring varför Rottneros anser att mångfald och en god social hållbarhet skapar en arbetsplats med stor affärsnytta. För att få en bättre arbetsplats jobbar bolaget kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor.

– Ofta handlar det jobbiga om att avstå något av sina privilegier för att andra ska få det bättre. Det kan exempelvis vara när vi reviderade tjänstebilspolicyn och förlängde bytestiden från tre till fyra år. Oavsett bilmärke så är det alltid nyproduktion som har störst miljöpåverkan och när vi kan vi bidra till ökad hållbarhet så vill vi göra det, säger Ida Mörtsell.

Att avstå helt från alkohol vid intern representation är också något som införts på Rottneros för att skapa en tryggare arbetsplats. Många situationer som uppdagades världen över i samband med

 #metoo kunde kopplas till alkoholförtäring. Lennart Eberleh, VD och koncernchef menar att om man inte tillhör en minoritetsgrupp är risken stor att man saknar infallsvinklar och därför behöver bli bättre på att lyssna och försöka förstå andra människors upplevelser.

– Jag, som man, har aldrig varit med om ovälkommen beröring i samband med en jobbsituation och kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara. Men när jag gör perspektivbyte och försöker förstå så inser jag att det måste vara fruktansvärt. 

Arbeta med oliktänkande i praktiken 

En enkel, men effektfull förändring som Rottneros har gjort för att ta tillvara på människors olika perspekt, är att bredda referenstagningen vid nyanställning. 

– Idéen kom i samband med att vi höll gemensamma intervjuer. Vi kunde ha helt olika uppfattningar av samtalen och vi såg olika saker. Vi konstaterade också att referenserna ofta är homogena grupper av personer som delar värderingar och uppfattningar med varandra., berättar Ida Mörtsell. Lennart Eberleh fortsätter;

– Nu när vi börjat kräva referenser som tillhör någon av diskrimineringsgrupperna så får vi en mycket mer träffsäker rekrytering. Nu får du en befattning hos oss för att du är mest lämpad för jobbet, inte för att du tillhör en specifik grupp eller känner rätt personer.

Ökad flexibilitet, i spåren av pandemin 

Pandemins snabba digitaliseringsresa ger fördelar till landsbygden, där Rottneros fabriker finns. Exempelvis blir allt fler utbildningar digitala, vilket skapar ökad tillgänglighet och lika villkor oavsett var man befinner sig i landet. Möjligheten till flexibilt arbete på distans är också något som pandemin fört med sig. 

– Medarbetarna är vår största tillgång och att skapa en arbetsmiljö som är hållbar är ett av våra viktigaste uppdrag. För många kan arbete på distans och att få möjlighet att arbeta flexibelt sänka stressen och bidra till att livspusslet plötsligt fungerar. För en småbarnsförälder kan det till och med vara skillnaden från att kunna tacka ja till ett jobb eller inte. Vi hittar individuella lösningar där individens och verksamhetens behov kan mötas, säger Lennart Eberleh.

Läs mer om Rottneros här

Om Rottneros

Rottneros är börsnoterat på Nasdaq Stockholm och består av de två massabruken Vallviks Bruk och Rottneros Bruk, fibertrågstillverkaren Rottneros Packaging samt råvaruanskaffningsbolagen Nykvist Skogs och Rottneros Baltic. Koncernen omsatte ca 2,1 MSEK 2020 och hade 318 anställda.

 

Mer från Rottneros

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rottneros och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?