ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

S lukrativa fulspel om lotterier

  • DUBBLA MÅTTSTOCKAR. Ardalan Shekarabi har fört en tuff kamp mot spelbolag, samtidigt som stor kritik riktats mot de lotterier som står för en betydande andel av både Socialdemokraternas och SSU:s intäkter. Foto: Janerik Henriksson/TT

LEDARE. När de politiska ungdomsförbunden för första gången måste redovisa sina intäkter träder tydliga skillnader fram. Socialdemokraternas SSU är det i särklass rikaste ungdomsförbundet.

Deras intäkter 2018 på 60 miljoner kronor var sju gånger större än Centerns ungdomsförbunds, som intar en andraplats med sina 8,5 miljoner kronor.

En stor del av SSU:s inkomster kommer från lotteriförsäljning. Spelbolaget Kombispel som står bakom Kombilotteriet, Drömreselotteriet, Motorlotteriet, skraplotterna Femman och Glädjelotten, ägs av S och SSU.

Och det är en lukrativ verksamhet. 2017 hade en halv miljard av partiets intäkter under en tioårsperiod kommit från lotterierna. Av vinsterna går 40 procent till ungdomsförbundet.

Spelverksamheter som har allmännyttiga ändamål kan få undantag från kreditförbud som annars gäller på spelmarknaden. Detta fick stor uppmärksamhet 2017 när det avslöjandes att S spelverksamhet sålt lotter på kredit till skuldsatta personer genom aggressiv marknadsföring, med flera tusen anmälda till Kronofogden. Kombispel gav senare besked om ändrade rutiner. 2016 fick S även kritik från Lotteriinspektionen för att ha varit otydlig om att de var aktören bakom verksamheten.

2018 föreslog civilminister Ardalan Shekarabi en ny spellag, bland annat för att kontrollera mängden marknadsföring och minska spelberoendet. Den nya lagen trädde i kraft 1 januari i år, men fyra månader senare tillsatte civilministern en ny utredning med syfte att reglera verksamheternas aggressiva spelreklam ytterligare.

Det är välkommet att regeringen agerar resolut på spelmarknaden, även om spelbolagen fick en ytterst snäv tidsram att anpassa sig till de nya reglerna. Man kunde ha önskat ett lika resolut förfarande 2017 efter avslöjandet om den grumliga situationen i S spelverksamhet.

Kanske är det så att egenintresset aldrig ljuger. Privata aktörer misstros, medan staten alltid är god. Möjligen är det därför försäljning av lotter via telefon är tillåtet, medan andra tjänster kräver skriftliga avtal.

Partiet borde lägga sina dubbla måttstockar på hyllan. Med en aktieportfölj värd 140 miljoner verkar det finnas goda möjligheter för börshajarna i SSU att gå runt ändå. Kanske kan moderpartiet ta lärdom?

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer