ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

S klassförakt i vägen för problemlösningar

  • SKAMLÖST KLASSFÖRAKT. Det klassförakt som Socialdemokraterna hyser har vid upprepade tillfällen obefogat letat sig in i diskussioner om samhällets mest allvarliga problem. Foto: Filip Erlind/TT

LEDARE. Det ligger inbäddat i den svenska socialdemokratin att se ekonomisk ojämlikhet som roten till samhällets problem. Efter att ha gått med på att bedriva borgerlig politik i utbyte mot den yttersta makten – det mål som för svenska socialdemokrater helgar alla medel – kunde man trott att klassretoriken skulle tonas ned från socialdemokratiskt håll.

Men trots att Stefan Löfven sitter på statsministerposten på borgerligt nåder, verkar Socialdemokraternas klasshat närmast ha avancerat. Exemplen i närtid är flera.

Förra veckan hävdade en av Löfvens medarbetare i statsrådsberedningen på Twitter att borgerligheten är oförmögen att lösa klimatkrisen på grund av att denna värnar individuell äganderätt, som påstås komma i vägen för nödvändiga åtgärder. På vilket sätt den individuella äganderätten kommer i vägen för klimatet redogörs inte för.

Det socialdemokratiska resonemanget att såväl högern som den individuella äganderätten måste stå tillbaka för klimatets skull, innebär de facto ett rättfärdigande av mer vertikala maktstrukturer. Individens frihet får uppenbarligen inte plats i regeringens klimatarbete.

Att Socialdemokraterna vill göra en poäng av att de är villiga att kompromissa med individens rätt till ägande, låter oroväckande likt ett steg mot den syn som Miljöpartiets Europaparlamentariker Pär Holmgren har. I olika sammanhang har han ifrågasatt demokratin som styrelseskick för att hinna lösa klimatfrågan innan det är för sent.

Förutom Socialdemokraternas försök att politiskt monopolisera klimatfrågan, slog Löfven nyligen på stora trumman i frågan om den gängkriminalitet som härjar fritt i Sverige. Statsministern hävdar att drogkonsumtionen i välbärgade områden är anledningen till Sveriges problem med skjutningar.

Chefredaktören för den socialdemokratiska tidskriften Tiden beskrev Löfvens uttalande som ytterligare en påminnelse, utöver Netflix fiktionserie Störst av allt (som handlar om välbärgade ungdomar, droger och en skolskjutning), för varför överklassen är ”vidrig”.

Det är inte uppenbart för alla utom Socialdemokraterna hur droganvändningen bland gymnasieelever i Djursholm kan vara roten till Sveriges eskalerande trygghetsproblem. Framför allt eftersom Löfvens resonemang inte håller.

Enligt Brottsförebyggande rådet är andelen ungdomar som säger sig bruka narkotika större i områden med högre medelinkomst, men det är inte begränsat till dessa. Andelen är inte noll i områden med lägre medelinkomst. Att enbart skuldbelägga rika områden för narkotikamarknadens efterfrågan framstår därför snarare som klassförakt . Förtjänar inte brottsligheten, som är en av svenska folkets mest prioriterade politiska frågor, en lite mer djupsinnig analys av Sveriges statsminister, med mindre inspiration från ungdomsserier på Netflix?

Enligt BRÅ har Sverige också en förhållandevis låg andel som säger sig prövat narkotika jämfört med övriga Europa. Vi är även ett land med jämförelsevis små inkomstklyftor. Om det hade varit ekonomisk ojämlikhet och efterfrågan på narkotikamarknaden som var roten till gängkriminaliteten, borde vi således inte ha det oproportionerligt stora problem med skjutningar som vi har. Det är tio gånger vanligare att unga män skjuts ihjäl i Sverige jämfört med i Tyskland, trots att såväl droganvändningen som inkomstojämlikheten är större i Tyskland än i Sverige.

Att använda förenklade samband för att svartmåla vissa grupper är inte värdigt en statsminister. Med samma logik skulle även män, miljöpartister och vänsterpartister kunna skuldbeläggas för blodet på våra gator, eftersom män brukar narkotika i större utsträckning än kvinnor och eftersom andelen miljöpartister och vänsterpartister som använt narkotika är större än i andra partier. Att påstå något sådant vore givetvis absurt.

I såväl klimatfrågan som i frågan om gängkriminalitet väljer Socialdemokraterna att peka ut höginkomsttagare som roten till Sveriges eländen, snarare än som välfärdsskapande genom sina skattebetalningar.

Det är skamlöst att Socialdemokraterna väljer att förvrida de allvarliga samhällsproblem Sverige står inför till att i stället handla om sitt eget klassförakt.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer