1515

S har förlorat balanspunkten i politiken

LEDARE. I onsdagens partiledardebatt i riksdagen tog i stort sett samtliga talare upp kriminaliteten som ett centralt tema, allt annat hade varit märkligt med tanke på den senaste tidens uppmärksammade våldsdåd och polisens nödrop.

Foto:Henrik Montgomery

Men infallsvinklarna och engagemanget skiljer sig åt. Det går en gräns i det politiska spektrumet, någonstans mellan Liberalerna och Centerpartiet. Vill man betona eller tona ned problemen? 

På ena sidan skiljelinjen finns alltså L, M, KD och SD och på den andra åtminstone C, MP och V. Gränsen märks bland annat på om man vill göra en koppling mellan invandringspolitiken och den allvarliga brottsligheten. 

Socialdemokraterna brukar vilja vara balanspunkten i svensk politik, och partiet har tidigare om åren visat förmåga till det. Alltså att vara den som ordnar fram en ny politik i samarbete med andra partier antingen de är till vänster eller till höger. Detta har skett oberoende av vilken linje S har gått till val på. Politikens främsta ingenjörer brukade klara det åtminstone förr i tiden – när det var nödvändigt att genomföra förändringar tog S gärna befälet.

Så är det inte i migrationspolitiken, trots att den är intimt förknippad med kriminalpolitiken, som ju alla officiellt är bekymrade över. Sambandet erkänns bara av de fyra partierna på ena sidan linjen. 

Svenska val har en tendens att bli dualistiska. Det är ett val mellan två statsministerkandidater. Det är ”en folkomröstning om välfärden” (som S sa inför 2018). Det är ”ett val om värderingar”, som Jan Björklund sa 2018 (med anspelning på Sverigedemokraterna).

I måndagens riksdagsdebatt är allt förändrat, på dagen två år efter detta ”värderingsval”. Ingen talar längre om risken för en fascistisk utveckling. Eller hänvisar till 1930-talets Europa. Nu höjer ingen på ögonbrynen när statsministern med eftertryck tackar ”riksdagens samtliga partier” för ”ett gott samarbete”, som han gjorde i regeringsförklaringen.

Det borde öppna för att kunna utforma en migrationspolitik i enlighet med de linjer som kommit fram i debatten, där Socialdemokraterna egentligen vill gå i en restriktivare riktning. Men S har låst in sig i ett samarbete som inte tillåter partiet att utgöra balanspunkten.

Det är det som blir så märkligt i riksdagsdebatten, att det är tydligt att det finns en majoritet för en restriktivare kriminal- och migrationspolitik, men där S tvingas göra allt för att dementera att så är fallet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?