1515
Annons

S gjorde USA:s kris till Sveriges

Den 6 januari för ett år sedan stormades Kapitolium i Washington av demonstranter som vägrade erkänna att Trump hade förlorat presidentvalet.

När den amerikanska demokratin genomgick en akut kris förlorade den svenska regeringen fattningen och delegitimerade det egna landets opposition.
När den amerikanska demokratin genomgick en akut kris förlorade den svenska regeringen fattningen och delegitimerade det egna landets opposition.Foto:Susan Walsh

Stormningen föregicks av ett långt tal av den avgående presidenten där han på ett glidande sätt manade till kamp för att bevara Amerika amerikanskt.

Efter några timmar var den omedelbara krisen över och ordningen i den amerikanska demokratin återställd. Den fredliga överföringen av makt genomfördes några veckor senare då Joe Biden svors in som ny president. Det var ingen statskupp och blev ingen statskupp. Trump skadade grovt sitt eftermäle och visade för hela världen sin karaktär som politisk fähund.

Man skulle kunna tro att företrädare för en av världens mest stabila och högt rankade demokratier, den svenska, skulle känna främlingskap inför krisen i Washington. Det finns ingenting i det svenska etablerade politiska livet som är i närheten av att förespråka politiskt våld.

Men så blev det inte. Viktiga delar av den svenska regeringen, främst justitieministern och försvarsministern, anklagade omedelbart oppositionen för att verka i samma anda som demonstranterna i Washington. Justitieministern varnade för att moderatledaren ville ”gripa makten”. Försvarsministern utmålade en bild där moderatledaren i fackelsken och stöveltramp hotade demokratin. Partisekreteraren menade att ”attackerna på demokratin i USA visar vad som kan stå på spel om vi skulle få en moderatledd regering.”

S-kampanjen efter stormningen av Kapitolium är en påminnelse om hur grova socialdemokraterna är i valrörelser när spärrarna släpper. Men ministerord är något utöver valarbetarens. En regering ska bemöda sig om att värna demokratins grundläggande normer. Till det hör att vårda oppositionens legitimitet. Fria val och fredlig maktväxling förutsätter att partierna respekterar varandras likhet inför lagen. Alla partier i riksdagen har lika rätt.

När den amerikanska demokratin genomgick en akut kris förlorade den svenska regeringen fattningen och delegitimerade det egna landets opposition. Det är och förblir en oerhörd händelse och är ett av många skäl till att svensk demokrati behöver ett maktskifte.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?