Annons

S fungerar inte som nav för reformer

Som ett kvardröjande minne av fornstora dar tillskrivs S gärna ett strategiskt geni. Utanförstående bedömare tror att det stora regeringsbärande partiet vet vad de gör, att de tänker ett steg längre och att de har koll på riksdagsprocessens alla detaljer.

SPLITTRAT. Inte ens försvarsfrågan. Socialdemokraterna fungerar inte som politiskt nav i sakfrågorna av den enkla anledning att deras sakpolitiska underlag i riksdagen är alldeles för splittrat.
SPLITTRAT. Inte ens försvarsfrågan. Socialdemokraterna fungerar inte som politiskt nav i sakfrågorna av den enkla anledning att deras sakpolitiska underlag i riksdagen är alldeles för splittrat.Foto:11720

Regeringsbildningen 2019 bar syn för sägen. En historiskt svag socialdemokrati lyckades behålla regeringsmakten efter en sällsynt misslyckad mandatperiod och i en riksdag som till 60 procent domineras av partier som egentligen hade föredragit en M-ledd regering.

Men det är mest sägen. Och bländverk. Socialdemokraterna präglas sedan lång tid tillbaka av kortsiktiga akutlösningar.

Ta till exempel veckans anmärkningsvärda ministersågning av regeringens egen utredare av arbetsrätten, justitierådet Gudmund Toijer. Han är en erfaren statlig utredare med bakgrund bland annat i Arbetsdomstolen, långvarig rättschef i regeringskansliet och nu ledamot i Högsta domstolen.

Hans uppdrag var att följa direktivens bokstav och anda för att balansera januariöverenskommelsens kanske viktigaste smärtpunkt. Det utförde han minutiöst. Ändå blev han desavouerad av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark dagen före utredningen presenterades. Hon kunde dra ut på svaret, hänvisa till remissbehandling och senare propositionsskrivning men det var bråttom. Den framförhandlade reformeringen av LAS har fått hela fackföreningsrörelsen att vända sig mot regeringen och riksdagsgruppen är i uppror. Det viktigaste nu för S är att lugna partiet. Vad som händer i höst vet ingen och det finns ingen plan.

Eller ta de ständigt strandade försvarsförhandlingarna. Hela processen kring Försvarsberedningens är ett underkännande av en av regeringens få fixstjärnor. Den 14 maj 2019 presenterade beredningen sin slutrapport för hur en större försvarsmakt ska se ut. Alla partier stod bakom förslaget, men allianspartierna hoppade av i sista stund för att försvarsministern i slutskedet sagt att han inte kan garantera en finansiering.

Sedan dess och i ett års tid har de i grunden eniga riksdagspartierna förhandlat om försvarsekonomin och inte kommit någonstans. Socialdemokraterna själva vill detsamma som allianspartierna, men regeringen tycks ha svårt att prioritera i budgeten. Om förhandlingarna strandar en gång till nu före midsommar kvarstår en riksdagsmajoritet bestående av allianspartierna och SD som är eniga om inriktning och finansiering och som rimligen lägger en motion. Samt en regering plus V som inte får igenom sin försvarspolitik. Och en försvarsmakt som inte får något besked och som i realiteten lever med ett besparingskrav.

Regeringar har avgått för mindre saker. Att kunna ta ansvar för landets försvar är ett minimikrav.

Lika illa är det med den underliggande och kanske mest brännande frågan i svenskt samhällsliv. Ekonomiskt, socialt och kriminalpolitiskt finns det inga möjligheter att gå tillbaka till den migrationspolitik och de volymer som ledde fram till migrationskrisen 2015. Det vet socialdemokraternas ledning in i märgen. Ingen annan fråga har skadat partiet så svårt politiskt som migrationspolitiken.

Men de ska dels kompromissa med sin utopistiska vänsterflank, dels hålla ihop regeringen tillsammans med MP, inte vara alltför långtgående för att få C och L att känna sig anständiga och helst nå en kompromiss med Moderaterna som i sin tur inte återigen tänker låta SD ensamt peka på nakna kejsare.

Socialdemokraterna fungerar inte som politiskt nav i sakfrågorna av den enkla anledning att deras sakpolitiska underlag i riksdagen är alldeles för splittrat. S, MP, C och L tycker olika om det mesta. Om det inte finns en grundläggande enighet om samsynen i den politiska riktningen fungerar regeringsarbete dåligt. Det är också skälet till att det faktiskt är svårt att komma på en enda betydelsefull reform som Löfven-regeringarna har lyckats med. Den har istället raglat från en kris till en annan och dess inneboende svagheter är smärtsamt tydliga varje gång, även i nuvarande coronakris.

Lika tydligt kvarstår regeringsfrågan och på vilka grunder den ska avgöras. Den M-ledda regering som C och L röstade nej till efter valet 2018 hade tveklöst skött arbetsmarknadspolitiken bättre. Den hade skapat en mycket bred majoritet i försvarsfrågan. Och den hade utan så svåra låsningar lyckats reformera migrationspolitiken och fått igenom sin ekonomiska politik. Det är en missuppfattning att S är ett stabilt mittenparti som kan skapa majoriteter. Partiet klarar inte ens av försvaret när det råder hundraprocentig enighet i Riksdagen.

Överdriven respekt för S har länge varit ett hinder för borgerligt självständigt tänkande och handlande. Det finns inget fog för det. Ordföranden är sämst i partiledardebatter. Han klarar knappt en öppen intervju. Ministerkretsen är tunn. Det intellektuella kapitalet i S-pressen och på tankesmedjor är förtvinat. SSU-avdelningar tappar statliga bidrag på grund av bristande demokratisyn. Halva LO har gått till SD. Varför vill C och L ned i samma moras?


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?