S drar in trumpismen i Sverige

Lögnen är i en mening en lika tidlös som ofrånkomlig del av politiken. Duktiga politiker är ofta lysande lögnare eller i alla fall bra på halvsanningar. 

På ett utstuderat sätt provar nu Socialdemokraterna trumpismens språk och missbruk av gränsen mellan sanning och lögn, senast Anders Ygeman i söndagens Agenda.
På ett utstuderat sätt provar nu Socialdemokraterna trumpismens språk och missbruk av gränsen mellan sanning och lögn, senast Anders Ygeman i söndagens Agenda.Foto:Jessica Gow/TT

Det gäller att beskriva motståndaren i så dålig dager som möjligt och sig själv i den bästa tänkbara. Men det finns gränser. Oftast bemödar man sig om att hålla sig hyggligt nära verkligheten. Det fungerar inte att helt ta heder och ära av en motståndare och sedan räkna med stöd i riksdagsarbetet.

Donald Trump förde upp den politiska lögnen till en ny nivå. Han ljög om allt, även om småsaker som vilket väder det är eller hur många besökare han hade på ett möte. Och han tycktes vinna på att bygga ett parallellsamhälle med ett helt eget språk och ett eget förhållande till sanningen. Om inte coronaepidemin hade svept in hade han troligen vunnit presidentvalet.

De flesta amerikanska politiska trender testas snabbt i Sverige. På ett utstuderat sätt provar nu Socialdemokraterna trumpismens språk och missbruk av gränsen mellan sanning och lögn. Det händer gång på gång, i sociala medier, i riksdagsdebatter och i aktualitetsprogram i tv och går inte att tolka på något annat sätt än att S vill skapa samma debattklimat som grovt skadat USA.

Di:s Tobias Wikström skrev 22/1 om justitieministerns ordval i samband med stormningen av Kapitolium. Morgan Johansson importerade omedelbart den amerikanska tragedin och beskyllde oppositionen i Sverige för att vilja ”gripa makten”. Där passerade han en gräns. Så har en sittande regering aldrig förut beskrivit oppositionens roll. Att så flagrant försöka delegitimera oppositionen bör bekymra alla som värnar demokratins normer.

Statsministern nyttjade samma strategi när han i årets första partiledardebatt anklagade Jimmie Åkesson för att använda samma krigsretorik som Trump. Löfven vet att det inte stämmer, att han och hans parti använder ”strid” och ”krig” minst lika mycket, men just nu passar anklagelsen mönstret.

I samma anda opererade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i söndagens Agenda. I en debatt med Jimmie Åkesson om Twitter och yttrandefriheten levererade han helt opåkallat en rad halv- och hellögner om sin motståndare.

Ett visst mått av överdrifter och stridsrop hör till den politiska debatten. Men den taktik som S nu använder är ett gift och måste möta ett bredare motstånd.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?