1515
Annons

Rysslands relativa misslyckande

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har mullrat på veckans OSSE-möte i Stockholm.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Sveriges utrikesminister Ann Linde.Foto:Erik Simander/TT

Han har låtit förstå att länder som gränsar till hans land ska passa sig, att USA och Storbritannien ska hålla sig borta från Ukraina, annars väntar ”en mardrömslik militär konfrontation” och att Ryssland strax ska presentera en ny säkerhetspakt som väst bör ta på allvar om man är intresserad av fred i Europa.

Paktens centrala tema tycks vara att Ryssland vill ha garantier för att Nato inte tar in fler medlemmar.

Initiativet och situationen är ett ryskt misslyckande. Sergej Lavrov företräder ett land vars ekonomi är mindre än Nordens. Den genomsnittliga månadslönen ligger på 4000 kronor. Efter 30 år av globalisering känner världen inte till ett enda ryskt varumärke. Inte ens vodkan på världens bardiskar är rysk - Smirnoff är amerikanskt sedan kommunisterna körde ut en av tsarrysslands få lyckade företagarfamiljer 1917.

Det enda Ryssland är riktigt bra på att exportera är hot och rädsla. Ryssland är ett land som känner sig säker med rädda och svaga grannar. Det är en patetisk hållning i en värld som försöker bygga gemensam säkerhet.

Att klaga på Natos expansion är en annan sida av rysk svaghet. Ryssland lyckas inte attrahera en enda frivillig allierad. Alla som har chansen söker sig bort, helst till demokratierna i väst. Ryssland har sedan 1947 gränsat direkt till Natoländerna Norge och USA. Sedan 2004 har Ryssland gräns mot Natoländerna Estland, Lettland och Litauen. Rysslands gränser till Nato präglas av stabilitet. De utgör inget hot.

Den svenska utrikesministern Ann Linde gör rätt som biter ifrån och hävdar varje stats rätt att välja sin utrikes- och säkerhetspolitik. Ännu bättre vore om hon och regeringen slutade bekräfta den ryska föreställningsvärlden. Sverige tillhör i realiteten ett band av allianslösa länder från Svarta havet till Östersjön som utgör den tänkta ryska buffertzonen. Genom att aktivt säga nej till Nato understödjer Sverige Moskvas ambitioner. Att visa att man håller dörren öppen med en Nato-option är en mycket mer självständig hållning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?