Ryktet om demokratins kris är starkt överdrivet

Det har varit omvälvande dagar för USA och världen. Donald Trumps vildsinta presidentskap kulminerade och slutade på samma gång, i onsdags. Allt som han har byggt upp hos sina trognaste supporterskaror fick en symbolladdad, farlig och blodig kulmen i stormningen av kongressen.

KAPITOLIUM. Vicepresidenten Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi kungjorde resultatet av elektorsrösterna klockan 03.40 östkusttid, natten till torsdagen. Så snart mobben var avlägsnad återupptog kongressen sina demokratiska plikter.
KAPITOLIUM. Vicepresidenten Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi kungjorde resultatet av elektorsrösterna klockan 03.40 östkusttid, natten till torsdagen. Så snart mobben var avlägsnad återupptog kongressen sina demokratiska plikter.Foto:J. Scott Applewhite

Formellt är Donald Trump fortfarande fullvärdig president, men i praktiken maktlös sedan den 6 januari 2021. Betydande partivänner vände honom ryggen, inklusive hans vicepresident. Kongressen återupptog så fort det var möjligt processen med att fastställa presidentvalet. Tunga USA-röster, även republikanska, diskuterar riksrätt eller avsättning enligt 25:e tillägget.

Det är inte ovanligt att stormningen av kongressen kommenteras med alla de allvarsord som är rimliga att ta till efter denna oerhörda händelse. Men det faktum att USA:s institutioner slog tillbaka nämns parentetiskt, med undertonen att nästa gång kommer nog demokratin att gå omkull.

Tänk om det är precis tvärtom. Att det är institutionernas motståndskraft som borde vara den stora insikten.

Lika lögnaktig som Trumps retorik är, lika obehagligt som hans supporterskarors beteende är – lika kraftfull är USA:s konstitution. Den bygger på maktdelning, som uttryckligen finns där för att begränsa presidentens makt. Kongressen och domstolen är de andra två delarna. Delstaterna begränsar också.

Här i Sverige är USA ett svårfångat land. Det har sin egen särpräglade historia. Det är en del av västvärlden men kulturellt annorlunda. Vi älskar USA och förvånas över USA, om vartannat.

Ett återkommande tema i den svenska blicken på USA är det demokratiska systemet. Vanligast är att det låga valdeltagandet väcker uppmärksamhet. Det är inte ovanligt att undra över delstaternas makt, hur kan det vara så olika regler i olika delar av landet, och varför kan man inte åtgärda det? Hur kan exempelvis reglerna om presidentval vara olika mellan delstaterna? Och Högsta domstolen – hur kan domarna sitta på livstid och pekas ut av presidenten?

USA är en federation av stater med stor självständighet. Maktdelning fick genomsyra USA:s konstitution. Domstolen ska övervaka konstitutionen och dess ledamöter måste vara oavsättliga. En president utan stöd av kongressen ska inte kunna göra stora förändringar av inrikespolitiken.

Sveriges statsskick är helt annorlunda. Riksdagen kan ändra samtliga lagar och grundlagen, och dominera över regioner och kommuner, samt givetvis utse regeringschef. Majoritetens makt över minoriteten är inte bara möjlig i Sverige, det är så det är tänkt. I vänsterkretsar i Sverige finns en stor misstänksamhet mot att domstolar ska kunna överpröva politiska beslut. Någon författningsdomstol finns inte. Europeiseringen av vårt styresskick har dock tvingat svenska politiker att säkerställa fler grundläggande rättigheter som rättsstatliga principer, äganderätt och en del ”negativa rättigheter”. Sakta går vi mot ökad maktdelning.

USA har många samhällsproblem, som stora skillnader i levnadsvillkor, rasdiskriminering, våld. Polariseringen har tilltagit, och den har aktivt uppmuntrats av landets president. Presidenten tycks inte ha iakttagit några gränser för sin hets om tillståndet i nationen. Det är inte konstigt att han lyckas få både sina stödgrupper att bli högljudda och extremistgrupperingar att ta till våld.

Donald Trump förstörde på några timmar de sista möjligheterna att bli ihågkommen som en president som åstadkom något positivt alls. Inga skolbarn kommer att få lära sig något om hans fredsavtal i Mellanöstern, hans enda politiska arv är den förnedring han själv drog på sig. Det kommer att skrivas böcker om dessa dagar, och om de sista ensamma veckorna i Ovala rummet där telefonerna har slutat ringa.

Men det amerikanska systemet fungerar. Det har levererat det yttersta beviset på en fungerande demokrati – ett maktskifte genom allmänna val.

Lögnerna om valfusk har fått sinnena att koka över i Trumps supportersvans, men systemet har noggrant gått igenom alla fuskanmälningar. Institutionerna fullföljer valresultatet.

Kalabaliken runt presidentvalet visar inte vad som händer om man ger efter för extrema strömningar, som har framförts i debatten. Det visar att demokratin fungerar. I varje fall i USA.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ObsteCareAnnons

Goda framtidsutsikter för innovativa ObsteCare

Carina Lindqvist, VD ObsteCare.
Carina Lindqvist, VD ObsteCare.Foto: Adrian Beck

Varje år förlöses ett stort antal barn med hjälp av akuta kejsarsnitt, och ännu fler kvinnor drabbas av plågsamma förlossningsskador. Många gånger helt i onödan. Det svenska life science-bolaget ObsteCare har utvecklat en innovativ och effektiv produkt som gör värksvaga förlossningar mindre riskfyllda. Det leder till högre patientsäkerhet och besparingar för vården. Vinsten för kvinnor och barn går inte att mäta i pengar.

ObsteCares ambition är att ta fram marknadsledande lösningar för förlossningsvården till gagn för både patienten och vårdgivaren. Bolagets produktkoncept bygger på banbrytande forskningsresultat vid Karolinska Institutet om hur laktat (mjölksyra) i fostervatten påverkar värkarbetet under en förlossning. 

Patenterad lösning

ObsteCares patenterade AFL®-metod är vetenskapligt dokumenterad och resultatet av mer än 20 års klinisk erfarenhet från praktiskt arbete inom förlossningsvården. Genom att mäta mjölksyra i fostervatten kan livmoderns status kontrolleras. Det ger förlossningspersonalen viktig information, vilket man inte tidigare haft, om vilken behandlingsväg som bör väljas för en så trygg förlossning som möjligt. Genom att t ex individanpassa användningen av värkstimulerande dropp kan man både minimera antalen onödiga kejsarsnitt och minska risken för postpartum-blödningar - och samtidigt bidra till en naturlig förlossning och bättre upplevelse för kvinnan. 

Läs mer om AFL-metoden här.

- Det föds 130 miljoner barn i världen varje år. En femtedel av dessa föds av en mamma som drabbas av värksvaghet. WHO har lyft problematiken kring överanvändning av värkstimulerande dropp och riskerna med kejsarsnitt, så vi ser många tecken på ett ökat behov av våra lösningar, säger ObsteCares VD Carina Lindqvist.

Stark expansionsfas

ObsteCare ligger i startgroparna för en internationell expansion och VD Carina Lindqvist ser ljust på framtiden. 

Ett nytt modernt instrument CE-märktes i december och har börjat levereras. Användarna ger instrumentet högsta betyg: enkelt att använda och ett värdefullt beslutsunderlag i realtid är några av omdömena. Distributionsnätverket har också utökats och förbättrats. I Norden är det marknadsledande Vingmed som ansvarar för försäljningen. Avtal har även tecknats med en marknadsledande aktör på Irland och förhandlingar pågår med aktörer i ytterligare ett antal länder. 

- Dessutom förbereder vi arbetet för en FDA-registrering av det nya instrumentet, fortsätter Carina Lindqvist. Det innebär att processen bör vara en bra bit på väg när den amerikanska marknad öppnar upp och det åter blir möjligt med kundbesök. 

Med stöd av innovativ forskning planerar ObsteCare fortsätta utveckla medicinska lösningar. Målsättningen är att förbättra förlossningsvården till förmån för mamman, barnet och förlossningsklinikerna och vårt fokus är fortsatt på en global marknadsexpansion. 

- Varje akut kejsarsnitt som kan undvikas skapar inte bara en säkrare förlossning för både mor och barn, något som inte kan mätas i pengar, utan även samhälls- och vårdekonomiska vinster, avslutar Carina Lindqvist.

Om ObsteCare

ObsteCare är ett life science-bolag som utvecklar innovativa lösningar för förlossningsvården. Lösningarna innefattar övervakning av förlossningar, mät- och analysutrustning, samt diverse tillhörande utbildningspaket. Produkterna säljs via ett distributörsnätverk. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market. Läs mer om Obstecare här.

Mer från ObsteCare

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ObsteCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?