1515

Röd instinkt när M och KD stryper investeringar

LEDARE. Stoppa alla utdelningar, annars är vi inte med och räddar några jobb. Det är innebörden av det initiativ som Moderaterna tycks ha varit pådrivande till i riksdagens finansutskott.

Jakob Forssmed (KD) och Elisabeth Svantesson (M).
Jakob Forssmed (KD) och Elisabeth Svantesson (M).

Visst kan det låta redigt att skattebetalarna inte ska subventionera ett företag som samtidigt berikar sina kapitalistiska ägare. Ett resonemang som landar mjukt hos många väljare. Den är samma andas barn som inställningen att varje skattesänkning är en subvention. Eller att vinst är stöld. Vi minns plakaten från 1970-talets gator och formuleringarna i 1980-talets skolböcker.

Så vem är det som äger AB Volvo? Sveriges viktigaste och mest anrika börsbolag? I stor utsträckning är det svenska försäkringsbolag och många många privatpersoner, antingen direkt eller genom fondandelar. Det är ägare som står för stabiliteten i näringslivet och för att Sverige i största allmänhet har en robust ekonomi.

Inställningen att utdelning är något otillbörligt bygger också på att de stödåtgärder som nu beslutats skulle vara ett stöd till företagen i största allmänhet. Så är det inte; krisåtgärderna handlar om att minska skadeverkningarna för Sverige. Att se till att så mycket som möjligt av ekonomin fungerar och inte stannar av.

Därför är det ett samhällsintresse att människor inte blir av med sin anställning, utan snabbt kan hoppa in igen, när situationen medger det. Det är också viktigt att företag inte i onödan försätts i konkurs, vilket skulle leda till ett kaosförlopp där stora värden förstörs.

Och därför är det också ett självklart samhällsintresse att investeringar inte stryps.

Vem kommer att vilja investera i svenska bolag om avkastning förbjuds? Hur kan man räkna med att ägare ska bidra med kapitaltillskott i nödlägen om man inte kan räkna med att få tillbaka pengarna? Hur ska startups få utländskt kapital när Sverige blir opålitligt som investeringsland?

Det är mycket lätt för en ekonomisk-politisk talesperson att visa handlingskraft. Att måla fiendebilder. Men skadan kan bli stor.

För hur ska borgerliga politiker i framtiden motivera människor att investera i aktier? Att försvara det robusta pensionssystemet som bygger på aktiemarknaden?

När budskapet är att avkastning på investerat kapital är omoraliskt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?