Annons

Riskpremien för att bli polis måste minska

LEDARE. Begreppet polisvåld har fått en helt ny betydelse. Det är poliserna som är under attack. 

Foto:Johan Nilsson/TT

På tisdagskvällen attackerades polisen i Vårby, Huddinge, vid ett narkotikatillslag. En polis, som låg på marken, sparkades i huvudet och fördes till sjukhus. Det är ett extremt och kalkylerat våld.

Towe Hägg, presstalesperson för polisen i region Stockholm, menar att just sparkar mot en polis huvud är ”ovanligt”. Men minnet verkar kort, för senast det hände var i juli förra året. Polis ingrep mot två män i 30-årsåldern som klottrade på Södermalm i Stockholm. Situationen urartade, slagsmål uppstod och den ena polisen sparkades i huvudet. Runt omkring stod människor och tittade och filmade utan att ingripa. 

Polisens arbete är till sin natur riskabelt, men enligt en bred enkät anser över hälften av poliserna (2019) att våldet mot dem har blivit grövre de senaste fem åren. 32 procent anser att det sker oftare. Samtidigt har det ”blivit fler bakhåll och riggade situationer”. Kriminella strävar alltså efter konflikter.

Några smakprov på våldet; Oktober 2018: Polis i Skövde attackeras av gäng och slås medvetslös. November 2020: Polisen i Halmstad luras ut på falsklarm och attackeras av en grupp maskerade unga män i bakhåll. December 2020: Polis allvarligt knivskuren vid insats i Göteborg. Juni 2021: Ledig polis i Halmstad nedslagen av person som visste att han var polis. Juni 2021: Polis skjuts ihjäl i Göteborg. Händelserna visar ett strukturerat förakt för polisen och en likgiltighet inför döden. 

Straffet för sabotage mot blåljuspersonal har skärpts upp till 4 år, och grovt våld mot tjänsteman kan ge upp till 6 års fängelse. Även andra straff har skärpts. Men de måste utdömas också. Normlösheten i det svenska samhället, från skolstarten och framåt, har förstört en hel generation. De har lärt sig att den starkes rätt gäller, och just nu är de kriminella starkast. Respekten för ledarskapet i skolan måste återuppbyggas och rättsstaten stärkas. Riskpremien för att bli kriminell måste öka, och den ska minska för att bli polis. 

Regeringen vill i sin budget 2022 tillföra rättsväsendet 2,5 miljarder kronor nästa år, M/KD/SD:s skuggbudget lägger på ytterligare knappt en miljard. Pengarna går till rättssystemet och polislöner. Det är bra att poliser får råd att flytta till storstäderna. Men framför allt vill de nog ha en säkrare arbetsmiljö.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Malmö stadAnnons

”En subkultur som blivit en miljardindustri”

Den omsätter lika mycket som den svenska exporten av järnmalm och har därmed blivit en av Sveriges basnäringar. Spelutvecklingsbranschen har utvecklats till en miljardindustri. Dess epicentrum ligger i Malmö.

– Att branschen lockar hit människor från världens alla hörn är tack vare Malmös internationella atmosfär, säger Peter Lübeck på Game Habitat.

Det är lätt att starta, utveckla och etablera företag i Malmö. Läs mer om näringsliv et i Malmö här. 

Avatar, Tom Clancy´s The Division, James Bond och Sayonara Hearts. Några av världens största och mest kritikerrosade spel är skapade av spelutvecklingsbolag som alla har kontor i Malmö. 

Hur kommer det sig att Malmö blivit ett globalt nav inom den här framgångsindustrin? 

Flera faktorer spelar in, menar Peter Lübeck. Han är vd för intresseorganisationen Game Habitat, vars syfte är att skapa bästa möjliga förutsättningar för spelutvecklingsindustrin i södra Sverige att fortsätta växa och utvecklas. 

Massive Entertainments flytt från Ronneby till Malmö i början av 2000-talet gjorde avtryck på flera sätt, konstaterar Peter Lübeck.

– Nordic Game Conference, Europas ledande spelutvecklarkonferens, startades kort därefter och har sedan dess anordnat årliga sammankomster i Malmö. Några år senare slog The Game Assembly upp dörrarna i stan. Idag rankas skolan som en av de tio främsta utbildningarna i världen inom spelutveckling. 

I stort sett alla som gått utbildningen erbjuds arbete efteråt.

”Massives framgångar har banat väg”

Allt sammantaget gjorde att den globala spelutvecklingsbranschen fick upp ögonen för Malmö. Sedan dess har det rullat på, i en otrolig tillväxttakt. 

– Massives framgångar har banat väg för en mängd etableringar av medelstora spelföretag, som Sharkmob och Avalanche Studios Group. Dessutom finns en uppsjö av små så kallade indies, fåmansföretag, som är nischade inom särskilda områden och som besitter stor konstnärlig och artistisk förmåga. 

Peter Lübeck fortsätter:

– Idag har vi skapat ett ekosystem av olika aktörer och studior som omsätter 2,5 miljarder. I Malmö finns idag 75 bolag med anställda från 66 olika nationaliteter.

Att Malmö fortsätter locka globala talanger inom spelutvecklingsindustrin – och som väljer att stanna här – handlar om stadens unika fördelar, säger Peter Lübeck. I dagarna släppte föreningen en undersökning som har analyserat hur de som arbetar inom spelutveckling trivs inom såväl sin bransch som i regionen. Svaren är entydiga.

– I stort sett alla uppger att Malmö är en stad som är lätt att etablera sig i. Här är folk öppna och trots att det är en liten stad, globalt sett, finns ett kulturellt utbud som kan mäta sig med vilken global storstad som helst. De är nöjda med branschen, men ännu mer nöjda med att leva och verka just här.

Kommunalrådet närvarade

Stadens engagemang i branschen tror Peter Lübeck också är en bidragande orsak till att tillväxttakten i Malmö varit så stark.

– Jag minns inför starten av vår förening, Game Habitat. Redan på vårt första möte med staden närvarade Malmös högsta kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh. Det sa mycket tyckte jag, att staden på riktigt är intresserad av att förstå och skapa goda förutsättningar för nya näringar att etablera sig här. 

– Den levnadsstandard som finns i Malmö hade varit svår att uppnå i vilken europeisk storstad som helst, då Malmös bostadspriser ligger på helt andra nivåer än exempelvis Stockholms, Köpenhamns eller Londons, förklarar Peter Lübeck.

Stockholm är i absoluta tal räknat, fortfarande en större spelstad än Malmö, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen. Men Malmö har vuxit enormt som spelhubb de senaste åren. 

– Malmö är ett minisverige i vilken typ av spel och bolag som finns och produceras. Det är många av Stockholmsbolagen som har kontor i Malmö. Det finns också utländska bolag som valt att lägga sitt Sverigekontor i Malmö, som IO Interactive, säger hon.

Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.
Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.

Närheten till The Game Assemblys spelutbildning är en annan stark dragningskraft för Malmö, menar hon.

– I kursplanen ingår praktik och det är vanligt att man får jobb på samma plats direkt efter examen. 

Därför ser hon inga mörka moln framåt trots att Sverige går in i en lågkonjunktur. 

– Jag har svårt att se att vi skulle tappa i branschen, kanske att ökningen går lite långsammare och att bolagen blir mer försiktiga i sina satsningar, jag är övertygad om att det kommer vara fortsatt stor efterfrågan på kompentent personal. Människor vill ha nya spelupplevelser, på det sättet är det en konjunktursäker bransch.

Se Game Habitats film om spelstaden Malmö här 

Allt fler människor och företag söker sig till Malmö – läs mer om näringslivet här 

 

 

 

Mer från Malmö stad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera