1515

Riskpremien för att bli polis måste minska

LEDARE. Begreppet polisvåld har fått en helt ny betydelse. Det är poliserna som är under attack. 

Foto:Johan Nilsson/TT

På tisdagskvällen attackerades polisen i Vårby, Huddinge, vid ett narkotikatillslag. En polis, som låg på marken, sparkades i huvudet och fördes till sjukhus. Det är ett extremt och kalkylerat våld.

Towe Hägg, presstalesperson för polisen i region Stockholm, menar att just sparkar mot en polis huvud är ”ovanligt”. Men minnet verkar kort, för senast det hände var i juli förra året. Polis ingrep mot två män i 30-årsåldern som klottrade på Södermalm i Stockholm. Situationen urartade, slagsmål uppstod och den ena polisen sparkades i huvudet. Runt omkring stod människor och tittade och filmade utan att ingripa. 

Polisens arbete är till sin natur riskabelt, men enligt en bred enkät anser över hälften av poliserna (2019) att våldet mot dem har blivit grövre de senaste fem åren. 32 procent anser att det sker oftare. Samtidigt har det ”blivit fler bakhåll och riggade situationer”. Kriminella strävar alltså efter konflikter.

Några smakprov på våldet; Oktober 2018: Polis i Skövde attackeras av gäng och slås medvetslös. November 2020: Polisen i Halmstad luras ut på falsklarm och attackeras av en grupp maskerade unga män i bakhåll. December 2020: Polis allvarligt knivskuren vid insats i Göteborg. Juni 2021: Ledig polis i Halmstad nedslagen av person som visste att han var polis. Juni 2021: Polis skjuts ihjäl i Göteborg. Händelserna visar ett strukturerat förakt för polisen och en likgiltighet inför döden. 

Straffet för sabotage mot blåljuspersonal har skärpts upp till 4 år, och grovt våld mot tjänsteman kan ge upp till 6 års fängelse. Även andra straff har skärpts. Men de måste utdömas också. Normlösheten i det svenska samhället, från skolstarten och framåt, har förstört en hel generation. De har lärt sig att den starkes rätt gäller, och just nu är de kriminella starkast. Respekten för ledarskapet i skolan måste återuppbyggas och rättsstaten stärkas. Riskpremien för att bli kriminell måste öka, och den ska minska för att bli polis. 

Regeringen vill i sin budget 2022 tillföra rättsväsendet 2,5 miljarder kronor nästa år, M/KD/SD:s skuggbudget lägger på ytterligare knappt en miljard. Pengarna går till rättssystemet och polislöner. Det är bra att poliser får råd att flytta till storstäderna. Men framför allt vill de nog ha en säkrare arbetsmiljö.


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?