Annons

Riskkapitalister måste ta mer hand om barnen

I veckan fick jämställdheten mellan kvinnor och män i Sverige ytterligare en knuff framåt när Stora Enso tillkännagav att Annica Bresky blir ny vd. Därmed har minst fem av börsens storbolag kvinnlig vd.

Annica Bresky blir vd för Stora Enso.
Annica Bresky blir vd för Stora Enso.Foto:@Magnus Fond

Det är fortfarande få, listan omfattar nästan hundra bolag. Men det visar att utvecklingen går åt rätt håll, att kvinnors satsning på utbildning och heltidsjobb till sist börjar ge resultat även på toppen. Det gör underverk för fortsättningen, förebilder är A och O. Att vara vd för ett storbolag är synnerligen krävande. 

Men på ett område släpar den kvinnliga eliten fortfarande efter kraftigt, kapitalinkomster och ägarmakt. Det framgår tydligt av dagens genomgång av skillnaden mellan mäns och kvinnors inkomster i Di Lördag. Kvinnors kapitalinkomster är knappt hälften av mäns. Av utdelningar i fåmansbolag (3:12) gick 2017 bara 19 av 109 miljarder till kvinnor, av finansiella kapitalvinster 19 av 65 miljarder.

Den blygsamma andelen är en spegelbild av svenskt ägande. Det var länge hårt beskattat. Därför har fonder fått mycket makt i Sverige. Eftersom fondförvaltare inte kan ha specialkunskaper om företagande köper de tjänster från riskkapitalister, ägaraktivister, advokater, revisorer och andra mellanhänder. Den stora efterfrågan innebär att dessa kunnat starta eget och tjäna på lågbeskattad utdelning och tips om affärer. 

Uppsvinget för ägarstyrning har varit bra för svensk tillväxt. Men det har inte varit gynnsamt för jämställdheten. Fondernas kortsiktighet har lett till stort fokus på affärer, risktagande, arbetade timmar och tillgänglighet. Män har gjort upp med andra män. Förtroende, kontakter och vänskap har spelat större roll.

I det spelet har kvinnor haft svårt att hävda sig, både för att många fortfarande är ovana vid att se kvinnor i sådana roller och för att de oftast ägnar mer tid åt familjen än sina manliga konkurrenter. 

Stora Ensos Annica Bresky kommer att bli rejält belönad för sitt slit. Men för att kvinnor till sist ska bli lika förmögna och mäktiga som män krävs att fler får chansen att bli riskkapitalister och ägaraktivister. För det krävs fortsatt ökat manligt engagemang i familjeprojektet och att ägare vågar lita på kvinnor, inte bara i storföretag utan även när det gäller att göra affärer.  

 

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera