Riskkapitalet bubblar inte mer än börsen

Det talas allt mer om risken inom riskkapital (utköp) på marknaderna och i affärspress. Men är det en bubbla? Bakom oron ligger ett antal faktorer: Konkurrensen har ökat, firmorna är fler, vilket driver upp priserna på potentiella förvärv. 

Multiplarna på onoterade bolag ligger också i snitt högre än på noterade, enligt konsultfirman Baines. Det har bara inträffat två gånger tidigare under de senaste 30 åren: I mitten av 1980-talet då amerikanska KKR köpte Nabisco, och precis före finanskrisen 2009. 

Mot det kan man ställa att avkastningen i riskkapitalfonderna visserligen har fallit, men räknat som IRR (internräntan) ligger den fortfarande en bra bit över stora börsindex som S&P 500. Riskkapitalet kan alltså motivera högre priser.

Det faktum att en investering i en riskkapitalfond är låst en längre tid utgör en risk, och höjer avkastningskravet. Men det gör också att det uppfattas som en säker hamn när börsen är skakig som nu. 

Den ofta höga skuldsättningen är den viktigaste riskfaktorn. Enligt Bain/Loan Pricing Corp har 40 procent av förvärven nu en skuldsättning på mer än sju gånger EBITDA. Det är i nivå som vid finanskrisen. Men det faktum att centralbankerna tydligt signalerar att räntorna kommer att förbli låga under de närmaste åren ligger i andra vågskålen.

Rusningen till riskkapitalfonderna är en naturlig del av utvecklingen på finansmarknaderna. De senaste 30 åren har kapital forsat in från nya globala investerare i en allt rikare värld. Någonstans måste det placeras, och det behövs olika alternativ. Riskkapitalfonderna är en typ av professionella ägare som efterfrågas. Svenska pensionsbolag kan i dag ha 10 procent av sina tillgångar i dem. Amerikanska universitetsfonder kan ligga på 15-16 procent (Di 16/8).

Nyligen startade världens största kapitalförvaltare Black Rock en riskkapitalfond på motsvarande 30 miljarder kronor. Olika världar smälter samman när ett noterat fondbolag går in i onoterade tillgångar, samtidigt som riskkapitalbolag som Blackstone och KKR sedan länge finns på börsen. EQT är på väg dit. 

Det finns få skäl till att anta att riskkapitalfonderna i dag skulle utgöra en större bubbelrisk än börserna. Däremot sållas alltid aktörer bort i nedgångar, så kommer även ske nu.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Aros BostadAnnons

Stark marknad bäddar för tillväxt

Fabriksparken i Sundbyberg byggs för att Svanenmärkas. Till höger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad.
Fabriksparken i Sundbyberg byggs för att Svanenmärkas. Till höger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad.

Bostadsutvecklaren Aros Bostad ökade försäljningen med 120 procent i fjol. Nu går företaget in i nya affärssegment för att fortsätta växa.

Ett strukturellt underskott av bostäder, en hög efterfrågan på nyproducerade bostäder och låga räntor har resulterat i ett mycket starkt marknadsläge för bostadsutvecklare som Aros Bostad.

- Vi ser en coronaeffekt där hemmets betydelse har ökat. Kunderna vill ha mer yta för pengarna och väljer områden längre från city om det innebär en större bostad. Det är dock även fortsättningsvis viktigt med hög kvalitet avseende material och gestaltning, säger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad. 

Historiskt har Aros Bostad fokuserat på förvärv av byggrätter avseende lägenheter i Stockholms innerstad. 2019 valde företaget att bredda affärsplanen – både geografiskt och inom ett kompletterande prissegment för att kunna växa och möta nya målgrupper.

- Vi satsar på att utöka inom småhus och flerbostadshus med stommar i trä som monteras på arbetsplatsen. Då kan vi korta byggtiderna, sänka kostnaderna och erbjuda bostäder som fler kunder har råd med. Vi ser en stor efterfrågan av den här typen av bostadsprodukt i Stockholms ytterområden och vill öka andelen bostäder i segmentet, säger Magnus Andersson.

Stommar i trä rimmar väl med Aros Bostads hållbarhetsstrategi, där ett av målen är att sänka verksamhetens koldioxidutsläpp med 25 procent till 2025.

- Det är inte bara kommuner, investerare och banker som förutsätter högt fokus på hållbarhetsfrågor, utan även bostadskunderna. Som bostadsutvecklare gäller det att jobba aktivt med både miljömässig och social hållbarhet. Vi har påbörjat certifiering enligt Svanen för att kunna visa att vi bygger sunda bostäder med omtanke om både människor och miljö, säger Magnus Andersson.

Byggrättsportföljen med 4600 byggrätter spridda över Storstockholm och Uppsala ger Aros Bostad goda möjligheter att öka produktionskapaciteten ytterligare framöver. Verksamheten finansieras både genom fondkapital samt genom eget kapital, vilket innebär att företaget har en stark finansiell genomförandeförmåga. Just nu utreds möjligheterna för en börsnotering för att på sikt kunna öka andelen projekt i egen regi, och därmed öka resultatet i moderbolaget.

Ambitionen är att inom två år öka från dagens 600 bostäder i pågående produktion till 800–1000 bostäder per år, med den industrialiserade småhus- och flerbostadssatsningen som ett viktigt verktyg.

- Planen är att dra nytta av vår stabila plattform och det starka marknadsläget för att växa på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Magnus Andersson.

Om Aros Bostad: 

Aros Bostad har utvecklat bostäder sedan 2006 och verkar framför allt i Storstockholm och Uppsala. Affärsidén är att förvärva och utveckla fastigheter i syfte att skapa moderna, funktionella och hållbara bostäder i attraktiva geografiska lägen, med materialval och gestaltning som står sig över tid.

Läs mer om Aros Bostad här. 

 

Mer från Aros Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aros Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?