Annons

Riskkapitalet bubblar inte mer än börsen

Det talas allt mer om risken inom riskkapital (utköp) på marknaderna och i affärspress. Men är det en bubbla? Bakom oron ligger ett antal faktorer: Konkurrensen har ökat, firmorna är fler, vilket driver upp priserna på potentiella förvärv. 

Conni Jonsson, vd för riskkapitalbolaget EQT.
Conni Jonsson, vd för riskkapitalbolaget EQT.Foto:SÖREN ANDERSSON / TT

Multiplarna på onoterade bolag ligger också i snitt högre än på noterade, enligt konsultfirman Baines. Det har bara inträffat två gånger tidigare under de senaste 30 åren: I mitten av 1980-talet då amerikanska KKR köpte Nabisco, och precis före finanskrisen 2009. 

Mot det kan man ställa att avkastningen i riskkapitalfonderna visserligen har fallit, men räknat som IRR (internräntan) ligger den fortfarande en bra bit över stora börsindex som S&P 500. Riskkapitalet kan alltså motivera högre priser.

Det faktum att en investering i en riskkapitalfond är låst en längre tid utgör en risk, och höjer avkastningskravet. Men det gör också att det uppfattas som en säker hamn när börsen är skakig som nu. 

Den ofta höga skuldsättningen är den viktigaste riskfaktorn. Enligt Bain/Loan Pricing Corp har 40 procent av förvärven nu en skuldsättning på mer än sju gånger EBITDA. Det är i nivå som vid finanskrisen. Men det faktum att centralbankerna tydligt signalerar att räntorna kommer att förbli låga under de närmaste åren ligger i andra vågskålen.

Rusningen till riskkapitalfonderna är en naturlig del av utvecklingen på finansmarknaderna. De senaste 30 åren har kapital forsat in från nya globala investerare i en allt rikare värld. Någonstans måste det placeras, och det behövs olika alternativ. Riskkapitalfonderna är en typ av professionella ägare som efterfrågas. Svenska pensionsbolag kan i dag ha 10 procent av sina tillgångar i dem. Amerikanska universitetsfonder kan ligga på 15-16 procent (Di 16/8).

Nyligen startade världens största kapitalförvaltare Black Rock en riskkapitalfond på motsvarande 30 miljarder kronor. Olika världar smälter samman när ett noterat fondbolag går in i onoterade tillgångar, samtidigt som riskkapitalbolag som Blackstone och KKR sedan länge finns på börsen. EQT är på väg dit. 

Det finns få skäl till att anta att riskkapitalfonderna i dag skulle utgöra en större bubbelrisk än börserna. Däremot sållas alltid aktörer bort i nedgångar, så kommer även ske nu.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Bild: NCC
Bild: NCC

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?