1515

Rikspolischefens unika vädjan är ett rikslarm

Efter en ovanligt våldsam vecka gjorde Rikspolischefen Anders Thornberg i lördags eftermiddag en ovanlig publicering på Polisens hemsida. Under rubriken ”Våldsutvecklingen är synnerligen allvarlig” begick han något som liknar ett nödrop på hjälp.

ORDNINGSMAKT. Rikspolischefen Anders Thornberg vill ha hela samhällets uppbackning i kampen mot gängen. Det blir svårt när han knappt har regeringen bakom sig.
ORDNINGSMAKT. Rikspolischefen Anders Thornberg vill ha hela samhällets uppbackning i kampen mot gängen. Det blir svårt när han knappt har regeringen bakom sig.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Han pekade på sensommarens nya mord i Stockholmsområdet, på de kriminella gängens maktdemonstrationer i Göteborg och upploppen i Malmö där flera poliser blev skadade och han vädjade om att samhället nu sluter upp bakom polisen. Han skrev att ”allt från kommuntjänstemän och civilsamhälle till rättsvårdande myndigheter och inte minst allmänheten behöver fokusera för att möta nuläget” och att ”de kriminella behöver försvinna från våra gator” samt att ”samhället kraftsamlar för att det inte fylls på och att fler unga män rekryteras in i kriminalitet”.

Thornberg är en ovanligt öppen polischef och han har gjort liknande uppmaningar förr. I intervjuer och i brev till ansvariga politiker har han betonat att läget är akut och att polisen förlorar mark. I ett brev till Justitiedepartementet för två år sedan beskrev han en situation som liknar ett narkotikakrig och att för varje person som grips eller dödas finns 10 till 15 andra som vill ta hans plats. Även då uppmanade han till samling.

Men utvecklingen går fortfarande åt fel håll och den samling han vill ha finns inte. Läget är på många sätt värre och de ambitioner han beskriver är luftslott. Alla som har rört sig i vad man kallar utsatta områden vet att de kriminella inte försvinner från våra gator. Tvärtom, deras grepp är starkt och påtagligt. Gatan är deras, inte den skötsamma medborgarens. Om polisen lyckas ta någon vet alla att han är tillbaka efter några timmar.

Allmänheten i Sverige har tyvärr starka skäl att inte stå i frontlinjen mot gängen. Den narkotikarelaterade gängbrottsligheten har alltför stora resurser i form av våldsapparat, pengar och medarbetare för att polisen ska kunna skydda till exempel vittnen, skolpersonal, socialtjänstemän eller näringsidkare som vägrar samarbeta med gäng. Att vittna mot fel person är liktydigt med att förstöra ditt liv. Det är bättre att flytta och tiga. 

Rikspolischefen har heller inte samhället bakom sig i strävan efter att stoppa tillflödet av unga män som rekryteras till kriminalitet. Sedan många, många år har Sverige massproducerat misslyckade skolgångar för unga män med invandrarbakgrund. Man behöver inte vara ett sociologiskt geni för att förstå varför det händer.

Om man har en stor migration av folk som inte kan försörja sig är det en omöjlig uppgift för skolan att göra hela skillnaden för ungdomar. Skolan är extremt beroende av fungerande hemmamiljöer och en skötsamhetskultur i det omgivande samhället. Resultatet av det motsatta är massiv utslagning av grundskoleelever som snabbt ser sin framtid på narkotikamarknaden och som gör karriär med växande våldskapital och en allt starkare och förbluffande nog alltmer accepterad maffiakultur.

Det är nödvändigt att polisen får nya verktyg, att straffskalor och brottsrubriceringar moderniseras, men man måste ha med det migrationspolitiska sammanhanget för att på allvar stoppa utvecklingen. Grundorsaken till att Sverige i dag toppar internationell gängrelaterad brottsstatistik är trots allt inte läroplanen från 1968 eller lagen om anställningsskydd från 1974 eller 1990-talets friskolereform. Det är bara undanflykter för att slippa ta i den moraliskt och politiskt smärtsamma migrationsfrågan och det faktum att Sverige under lång tid gjort migrationspolitiska åtaganden som man inte klarar av.

Förra vinterns regeringsbildning är också ett slags undanflykt från samma faktum. Mer än 60 procent av väljarna röstade på partier som uttalat vill strama åt volymerna. Men fokus i Januariöverenskommelsen ligger på något helt annat och hittills har man misslyckats. Det nuvarande regeringsunderlaget har ingen politisk vilja att ta itu med Rikspolischefens vädjan om hjälp. Januaripartierna tror att sänkta arbetsgivaravgifter ska lösa situationen. Det är ett slags vansinne.


Innehåll från GDM Konsult ABAnnons

Stressa mindre och prestera bättre med en förenklad IT-vardag

Tommy Gustafsson, vd och grundare av GDM.
Tommy Gustafsson, vd och grundare av GDM.

I en alltmer digitaliserad värld, där allt ska gå snabbt, krävs rätt teknik och kapaciteten att hantera den. Det här hjälper GDM till med och erbjuder produkter och tjänster inom IT-drift, infrastruktur, support och säkerhet. 

– För oss har det blivit allt viktigare att ständigt utvecklas, både för att GDM ska vara fortsatt relevanta och tillgodose våra kunders föränderliga IT-behov, men även för att det är bland det roligaste vi vet, säger Tommy Gustafsson, vd och grundare av GDM. 

GDM har upplevt många paradigmskiften inom IT-branschen sedan det grundades 1992, och har i dag en gedigen erfarenhet av att hjälpa sina kunder säkra sin IT-vardag. 

– Många är idag helt och hållet beroende av fungerade IT för att få sin verksamhet att fungera. Slutar ett system att fungera kan det leda till förlamande konsekvenser och förlorade intäkter. Därför är det av stort vikt att ha en förutsägbar och stabil IT-vardag. Vi kan hjälpa till med allt från att bygga upp en fungerade infrastruktur, till att ge rådgivning och support för verksamhetens befintliga teknik. 

En välmående personal; ett bättre resultat

Tommy Gustafsson grundade GDM i Sundsvall, där de även har sitt huvudkontor, men under åren har de vuxit och har i dag kontor i Piteå, Umeå, Östersund, Gävle och Stockholm. 

– Vår tillväxt beror på flera saker i kombination; kundnöjdhet och efterfrågan såklart, men också samarbeten och partners. I stället för att konstant uppfinna hjulet på nytt har vi de senaste åren gjort en del förvärv och tagit in skickliga partners som har tjänster och produkter där de är experterna, då kan vi ta vara på varandras styrkor och accelerera vår gemensamma resa ytterligare. 

En annan viktig faktor till att GDM är en trygg IT-leverantör är deras företagskultur. Målet att vara en musikalisk och rolig arbetsplats och en av Sveriges främsta leverantörer inom digital infrastruktur går hand i hand. 

– Vi vill ha en öppen och inkluderade företagskultur och rekryterar enbart människor som tycker det är viktigt och kul med samarbete. Att växa för att bli kundens mest naturliga IT-partner över tid kräver en hel del jobb, men som tur är gillar vi att jobba tillsammans och vi gillar utveckling. 

Vilken tjänst behöver din verksamhet?

Det är väldigt stor spridning mellan de olika verksamheter som i dag är en kund till GDM. Det kan vara allt från ett större bolag som redan har sin digitala infrastruktur på plats, men som behöver rådgivning eller ökad säkerhet. Här är GDMs IT-support eller säkerhetstjänster ett bra alternativ.  Eller så är man ett växande bolag som behöver förbättra sin digitala arbetsplats och IT-drift, då har GDM produkter och tjänster för att hjälpa verksamheten att bygga en bra grund att stå på och växa vidare i. 

– Vi är enormt stolta över våra kunder. De är verksamma inom vitt skilda branscher, finns runtom hela landet och några konkurrerar på den globala marknaden. Med kombinationen personligt engagemang, relevant kunskap och en stark operativ trygghet arbetar vi målmedvetet varje dag för att vara rätt sorts IT-partner till dem, avslutar Tommy Gustafsson. 

Om GDM

GDM Konsult AB är ett växande företag med målet att bli Sveriges bästa leverantör av funktionell IT. Vi levererar produkter, tjänster och rådgivning inom infrastruktur, drift, support, arbetsplats och säkerhet. Vi har ett nära samarbete med våra kunder, för att förenkla deras IT-vardag, säkra IT-produktionen och ombesörja att tekniken fungerar optimalt. Företaget grundades 1992 med huvudkontor i Sundsvall och finns även representerade i Östersund, Gävle, Umeå och Stockholm. Företaget har idag cirka 130 anställda, med flertalet större och mindre kunder inom både privat och offentlig sektor i sin kundportfölj.

Läs mer på gdm.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GDM Konsult AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?