1515

Riksbanken missgynnar svenska förvärv

LEDARE. Svenska bolag är heta uppköpsobjekt, men de säljs för billigt.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Svenska bolag är superheta. Så löd en rubrik i tisdagens Di. Bakgrunden är att antalet utländska köp av svenska företag förra året ökade med 20 procent. Utvecklingen är en spegel av den globala förvärvsmarknaden, som var stark. Men det är en sak som skiljer ut svenska bolag. De är 10 procent billigare än för tre år sedan för dem som handlar i dollar och euro.

Intresset är stort därför att även de mindre svenska bolagen ofta har internationell verksamhet och är välskötta. Eftersom kostnadsläget i Sverige är högt är de ofta effektiva.

På börsen sitter svenskarna fortfarande på de flesta A-aktierna, de senaste tre åren har utlänningarnas andel till och med minskat från 24,7 procent (2016) till 23 procent (2018) enligt Euroclear. Men det utgör uppenbarligen inget skydd längre.

Det är ett gott betyg och en naturlig utveckling i en global placerarmiljö att svenska företag är attraktiva. Intresset är inte problematiskt i sig. Men det är ett problem om de säljs för billigt.

Det faktum att Riksbanken i fyra år har ägnat sig åt att pressa ned kronan för att nå sitt inflationsmål har inte bara ökat den privata skuldsättningen och blåst upp värderingarna av aktier såväl som fastigheter. Det har även bidragit till att göra svenska tillgångar billigare för den som handlar i starkare valutor. 

Svenska köpare missgynnas eftersom utländska konkurrenter har råd att betala mer. Det är djupt problematiskt och för närvarande finns ingenting som tyder på att kronan kommer stärkas inom överskådlig tid. Riksbankens företrädare har sagt att de uppfattar försvagningen av kronan som ”tillfällig”. Alltså inget att oroa sig för. 

Men med tanke på att konjunkturen enligt de flesta makrobedömare har toppat kommer riksbanken inte kunna höja räntan som planerat, utan måste i värsta fall lätta på penningpolitiken igen. Då fortsätter kronans fall sannolikt. Normalt minskar aptiten på förvärv när tillväxten faller, men det gäller inte för riskkapitalistbolagen. Kalkylen är perfekt, priset är lägre och finansieringen billigare.

Penningpolitiken har i grunden försvagat svenska ägares ställning gentemot utländska konkurrenter. Det är ett tungt ansvar och kan få långsiktiga konsekvenser.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?