Sedan blev de mindre blyga, och i förra veckan talade Per Jansson öppet i en intervju med SvD om behovet av högre löneökningar i höstens avtalsrörelse. Utspel av den typen gör arbetsgivarna förbannade eftersom deras mål är att begränsa ökningarna. De ser det dessutom som ett politiskt ingrepp i förhandlingarna.
Det är ett bakvänt resonemang att parterna ska driva upp lönerna så att Riksbanken når inflationsmålet och parterna därmed kunna lita på målet (att penningvärdet är stabilt).
I sin iver har Riksbanken de senaste åren konsekvent och förhoppningsfullt legat för högt i sina prognoser över löneutvecklingen. Tanken är att ökad köpkraft lyfter efterfrågan och därmed priserna (inflationen). Men sambandet ska inte överdrivas, de flesta produktpriser i en global värld sätts på världsmarknaden.
Dessutom finns inget reellt behov. Löneökningarna är inte så låga. Reallönerna steg i Sverige 2010-2017 mer än dubbelt så mycket som i euro-området. Den andra faktorn som utöver inflationsförväntningarna har störst betydelse för lönebildningen, produktivitetstillväxten, är historiskt låg. Det finns alltså ingen grund för uppdrivna löneförväntningar, även om vi har befunnit oss i högkonjunktur under en rad år.
I ljuset av att alla bedömare nu räknar med att tillväxten har toppat både i Sverige och internationellt är Riksbankens aktivism för högre löner än svårare att förklara. Nordea, som kom med sin konjunkturprognos på måndagen, tillhör pessimisterna. Bankens ekonomer tror att tillväxten faller till 1 procent i år.
Det är förstås bra om arbetsmarknadens parter som utgångspunkt har en gemensam bild av var inflationen ska hamna. Men den bilden kan Riksbanken skapa utan att nå 2-procentmålet några enskilda år, det är en kommunikationsfråga. Intressant nog har inflationen i ett historiskt perspektiv varit ganska stabil de senaste åren även om den legat under målet. Över tid har även inflationsförväntningarna på fem års sikt lydigt legat runt 2 procent. Arbetet med att skapa förtroende är långsiktigt. Så Riksbanken kan luta sig lite tillbaka.