Annons

Republikanerna måste göra upp med trumpismen

LEDARE. En nationell konspiration. Så beskrev Donald Trumps advokat Rudy Giuliani det amerikanska valet på en presskonferens på torsdagen.

TRUMPISM. Det bisarra framträdandet på torsdagen, där bland andra Donald Trumps advokat Rudy Giuliani deltog, har i efterhand blivit kallat det farligaste i amerikansk historia.
TRUMPISM. Det bisarra framträdandet på torsdagen, där bland andra Donald Trumps advokat Rudy Giuliani deltog, har i efterhand blivit kallat det farligaste i amerikansk historia.

Uppjagad och med hårfärg rinnandes nedför kinderna lät han meddela att valresultatet är orkestrerat av venezuelanska kommunister och finansmannen George Soros. Allt till fördel för demokraterna.

Ogrundade påståenden om korruption och valfusk kulminerar i ett simpelt budskap. Att Trump är presidentvalets rättmätiga vinnare. ”President Trump vann en jordskredsseger, vi kommer att bevisa det”, sa Trumpkampanjens jurist Sidney Powell.

Det bisarra framträdandet har i efterhand blivit kallat det farligaste i amerikansk historia. Det är inte svårt att förstå varför. Republikanernas ohederliga försök att hindra valresultat från att certifieras och påståenden om valfusk liknar alltmer ett försök till statskupp.

Trots offensivt motarbetande är det föga troligt att Trump och hans lakejer lyckas ändra på slutresultatet. Bidens marginal är för stor och republikanernas vilda svingande utan grund. Den federala myndigheten för cybersäkerhet, CISA, beskrev årets val som det säkraste någonsin. Det finns inga bevis för att röster tappats bort, ändrats eller på andra sätt äventyrats.

Omräkningen av röster innebär heller inga stora förändringar. När Georgia på torsdagen presenterade sin revision, efter att fem miljoner röster räknats om för hand, stod det klart att Bidens vinstmarginal i delstaten minskat. Men han behåller vinsten likväl. Vad republikanerna däremot lyckas med är att ifrågasätta, undergräva och så tvivel. Omisskännliga inslag i trumpismen.

Med Trump på väg ur ut Vita huset bör republikanerna ta möjligheten att göra upp med hans ledarstil. Populismen, polariseringen och hans talang för att förvränga sanningen. Olyckligtvis tyder mycket på att de missar tillfället. Det är för tyst. Och Trump fick trots allt ökat stöd för sin politik. Hans röster var 10 miljoner fler än i valet 2016.

I Europa har slutet på Trumps presidentskap varit efterlängtat. Det är dock på intet sätt en garanti för slutet av trumpismen. Om det republikanska partiet tillåter det fortsätta är det inte bara en olycka för USA, utan också en tydlig signal till omvärlden. Det blir svårare att lita på och samarbeta med USA. Med eller utan Trump.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?