1515
Annons

Republikanerna måste göra upp med trumpismen

LEDARE. En nationell konspiration. Så beskrev Donald Trumps advokat Rudy Giuliani det amerikanska valet på en presskonferens på torsdagen.

TRUMPISM. Det bisarra framträdandet på torsdagen, där bland andra Donald Trumps advokat Rudy Giuliani deltog, har i efterhand blivit kallat det farligaste i amerikansk historia.
TRUMPISM. Det bisarra framträdandet på torsdagen, där bland andra Donald Trumps advokat Rudy Giuliani deltog, har i efterhand blivit kallat det farligaste i amerikansk historia.

Uppjagad och med hårfärg rinnandes nedför kinderna lät han meddela att valresultatet är orkestrerat av venezuelanska kommunister och finansmannen George Soros. Allt till fördel för demokraterna.

Ogrundade påståenden om korruption och valfusk kulminerar i ett simpelt budskap. Att Trump är presidentvalets rättmätiga vinnare. ”President Trump vann en jordskredsseger, vi kommer att bevisa det”, sa Trumpkampanjens jurist Sidney Powell.

Det bisarra framträdandet har i efterhand blivit kallat det farligaste i amerikansk historia. Det är inte svårt att förstå varför. Republikanernas ohederliga försök att hindra valresultat från att certifieras och påståenden om valfusk liknar alltmer ett försök till statskupp.

Trots offensivt motarbetande är det föga troligt att Trump och hans lakejer lyckas ändra på slutresultatet. Bidens marginal är för stor och republikanernas vilda svingande utan grund. Den federala myndigheten för cybersäkerhet, CISA, beskrev årets val som det säkraste någonsin. Det finns inga bevis för att röster tappats bort, ändrats eller på andra sätt äventyrats.

Omräkningen av röster innebär heller inga stora förändringar. När Georgia på torsdagen presenterade sin revision, efter att fem miljoner röster räknats om för hand, stod det klart att Bidens vinstmarginal i delstaten minskat. Men han behåller vinsten likväl. Vad republikanerna däremot lyckas med är att ifrågasätta, undergräva och så tvivel. Omisskännliga inslag i trumpismen.

Med Trump på väg ur ut Vita huset bör republikanerna ta möjligheten att göra upp med hans ledarstil. Populismen, polariseringen och hans talang för att förvränga sanningen. Olyckligtvis tyder mycket på att de missar tillfället. Det är för tyst. Och Trump fick trots allt ökat stöd för sin politik. Hans röster var 10 miljoner fler än i valet 2016.

I Europa har slutet på Trumps presidentskap varit efterlängtat. Det är dock på intet sätt en garanti för slutet av trumpismen. Om det republikanska partiet tillåter det fortsätta är det inte bara en olycka för USA, utan också en tydlig signal till omvärlden. Det blir svårare att lita på och samarbeta med USA. Med eller utan Trump.


Innehåll från Sectra CommunicationsAnnons

Säkerhetsarbetet – det nya normala

Robert Lidquist, vice vd på Sectra Communications.
Robert Lidquist, vice vd på Sectra Communications.

I takt med att allt fler samhällskritiska funktioner digitaliseras ökar kraven på cybersäkerhet. Att skapa och upprätthålla ett kontinuerligt skydd av den digitala infrastrukturen innebär ett stort förändringsarbete från samhällets sida.

– Proaktivt och kontinuerligt säkerhetsarbete är en del av det nya normala och det behöver börja i toppen, säger Robert Lidquist, vice vd på Sectra Communications.

Att skapa ett fullständigt skydd mot en cyberattack är svårt, för att inte säga omöjligt. Det finns dock många åtgärder som verksamheter kan göra för att förbättra skyddet och insatser som minskar påverkan vid ett angrepp. 

Sectra Communications arbetar med säkerhetslösningar för samhällsviktiga verksamheter. De har lång erfarenhet av säkerhet och erbjuder lösningar för säker kommunikation, VPN och monitoreringslösningar för IT- och OT-system, något som gör dem till en ledande aktör och samarbetspartner inom cybersäkerhet.

– En säkerhetsanalys av organisationen är ett bra första steg, för att sedan gå vidare med att prioritera vilka punkter som är kritiska för ens unika verksamhet. Jag vill också belysa att det är viktigt att gå igenom leverantörskedjan utifrån den kravställning man har på säkerhet, förklarar Robert Lidquist.

Viktiga aspekter i säkerhetsarbetet

Centralt när det kommer till förändringsarbete inom säkerhet är att det implementeras i det vardagliga arbetet och framför allt att det drivs uppifrån.

– Det är svårt att förändra verksamheten från gräsrotsnivå – det är ett arbete som måste börja i ledningsrummet där budget och resurser säkerställs. Digitaliseringen medför att fler delar av samhället blir uppkopplade och attackytorna för cyberattacker ökar.

– Kriminella och illasinnade aktörer utvecklar konstant sina förmågor att attackera och få ut information. Därför är det viktigt att se säkerhetsarbetet som något som sker konstant och aldrig avstannar, säger Robert Lidquist.

Arbetar för ett säkrare samhälle

Sectra Communications hjälper samhällsviktiga verksamheter att arbeta för ett säkrare samhälle genom att tillhandahålla lösningar som möjliggör säkert informations- och kommunikationsutbyte. Cybersäkerhet handlar inte längre enbart om enskilda organisationers säkerhet. Med ansvar över kunder och privatpersoners data besitter verksamheter och organisationer nu för tiden ett större samhällsansvar.

– Det behöver inte ta flera år att höja sin nivå väsentligt. Allt beror på verksamhetens utgångsläge men att utföra åtgärder som höjer säkerheten kan gå förhållandevis fort – börja med att göra en säkerhetsanalys av verksamheten och var medveten om att arbetet innefattar teknik, processer och människor, avslutar Robert Lidquist.

Om Sectra Communications

Sectra Communications utvecklar produkter och tjänster som skyddar samhällets mest känsliga information och kommunikation. Erbjudandet omfattar säker röst- och datakommunikation med lösningar som är certifierade såväl nationellt som av EU och NATO. Sectra har även ett Security Operations Center som hjälper aktörer inom kritisk infrastruktur, till exempel sjukvården samt energi- och vattenförsörjningen, att möjliggöra säkra digitaliseringsprojekt.

Läs mer här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sectra Communications och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?