1515
Annons

Regeringens prioritering är samhällsfarlig

11 miljarder kronor från staten till regionerna. Den summeringen gjorde socialminister Lena Hallengren (S) vid lunchtid på fredagen. Det gällde fyra överenskommelser mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner om pengar för att förbättra sjukvårdens förutsättningar.

Foto:Claudio Bresciani

Det är lätt att förstå varför detta presenteras just nu. Regeringens restriktioner, som skärptes den 10 januari och nyligen har förlängts in i februari, har fått hård kritik. De motiverades av att sjukvården är överbelastad, trots att människor inte blir särskilt sjuka av omikronvarianten. Influensa och rs-virus nämndes på statsministerns presskonferens den 10 januari. En vanlig invändning är att om sjukvården har så låg kapacitet att den inte klarar en topp orsakad av säsongsinfluensa - då kanske man ska stärka sjukvården i stället för att huta åt dem som går till jobbet.

Och nu vill socialministern alltså visa att sjukvården ska stärkas.

Lena Hallengren fick återkommande frågor om när regeringen tänker avklassa covid som samhällsfarlig sjukdom. Hon hänvisade till Folkhälsomyndigheten och ville inte gå in på vad klassningen gör för nytta i det nya läget, då viruset sprids blixtsnabbt i hela befolkningen och orsakar endast begränsad sjukdom. Regeringen är uppenbarligen irriterad över debatten om just denna klassning, men den är viktig.

Regeringen har otaliga gånger skrutit om att man i ett tidigt skede klassade covid som samhällsfarlig och därmed fick in den i bilaga 2 till smittskyddslagen. Uppenbarligen visste man då vilka fördelarna var. Att man inte längre kan diskutera dessa omständigheter är märkligt. Samhällsfarliga sjukdomar, endast fyra stycken för närvarande, är sådana som ”kräver extraordinära smittskyddsåtgärder”. Smittskyddslagen talar om karantän med förbud att lämna viss byggnad eller del av landet. Lagen förutsätter smittspårning och andra åtgärder som är ogenomförbara och inte längre önskvärda när det gäller covid.

Att avklassa covid som samhällsfarlig sjukdom innebär inte att restriktioner upphävs omedelbart, de styrs av andra regelverk. Men det skulle ge en tydlig signal att regeringen har förstått läget: att sjukdomen inte längre motiverar stora frihetsinskränkningar. 

För om det är något som är samhällsfarligt nu, så är det de regler och påbud som gör att friska människor stannar hemma och orsakar akuta problem för sjukvård och andra livsviktiga sektorer.

 


Innehåll från MontoAnnons

Monto rustar långivarna med realtidsdata: “Skapar fler affärer”

Finansieringsbolagen har länge haft utmaningar med att tjäna SME-företagens behov. Montos plattform som hjälper långivare samla realtidsdata och göra automatiserade kreditbedömningar är en riktig game changer.

– En fantastisk möjlighet för såväl banker som fintechbolag att rusta Sveriges ekonomiska motor med kapital, säger Leonard Schreij, vd för Monto.

2016 var året då reporäntan nådde sin lägsta punkt, -0,5 %. Trots att bankerna generellt lånade ut mycket pengar brottades många mindre företag med finansieringsproblem. Precis som nu. 

– Att bygga kreditbedömningar på förra årets bokslut är naturligtvis rena vansinnet, säger Leonard Schreij. Det var där vi såg möjligheten – att förse långivarna med färsk data. 

Automatiserad datainsamling 

Monto har utvecklat en digital plattform som ger långivaren direkt tillgång till kundens bokföring, reskontra och banksaldon. 

– Traditionellt kräver det lika mycket handpåläggning att bedöma en kredit på 100 000 kronor som en på 10 miljoner, fortsätter Schreij. Automatiserade kreditprocesser omvandlar kalkylen. Det som normalt tar 1-2 veckor klarar man med ett par knapptryckningar med Montos tjänst. 

För branschen. Av branschen.

Systemet byggdes helt från grunden för systerbolaget Capcito. Man såg att andra aktörer också kunde dra nytta av lösningen och SEB blev en tidig kund. Idag riktar sig Monto till alla typer av kreditgivare.

– Vi har validerat vår modell på marknaden under sex år. Det ger oss förutsättningar att hjälpa andra långivare ta ett språng in i framtiden.

Monto ger svaren

Monto förser kreditgivaren med realtidsinformation via API:er så att denne slipper jaga underlag från kund eller kreditupplysningsföretag. Uppdaterad bokföringsdata ger granulära insikter i hur företag presterar här och nu, vilket möjliggör snabba och träffsäkra kreditbeslut samt kontinuerlig monitorering. Det resulterar i lägre risknivå och ökade möjligheter att erbjuda krediter exempelvis till unga företag med kort, men övertygande, kredithistorik. 

– Vi är måna om att poängtera att kreditbedömning inte bara innebär risker som manar till försiktighet utan även ger möjligheter att skapa fler affärer. 

Värdet i att dela data

Men vad tycker företagen om att lämna ut bokförings- och bankdata?

– Trenden att konsumenter gärna delar med sig av Open Banking-data speglas starkt hos företagarna, menar Schreij. För långivaren handlar det om att kommunicera kundnyttan: företaget sparar tid och får bättre finansieringsmöjligheter. 

Visionen: en smidig finansieringsmarknad

Pandemin har visat på begränsningarna att utgå från gammal data för att monitorera sin kreditportfölj. Montos plattform för realtidsdata ger kreditgivare en konkurrensfördel på en marknad där företagare, med allt större digital mognad, förväntar sig personliga tjänster. 

– Vår vision är att göra smidig finansiering till en självklar del av både långivarens och företagarens vardag.

Om Monto

Fintechbolaget Monto lanserades 2021 av teamet bakom Capcito. Montos plattform tillhandahåller finansiell realtidsdata som ger kundinsikter och möjliggör förbättrad och automatiserad kreditbedömning och -monitorering. I november 2021 förvärvades Monto och Capcito av Nasdaq-listade Fortnox, Sveriges ledande affärssystem för företagare. 

www.monto.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monto och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?