Det är lätt att förstå varför detta presenteras just nu. Regeringens restriktioner, som skärptes den 10 januari och nyligen har förlängts in i februari, har fått hård kritik. De motiverades av att sjukvården är överbelastad, trots att människor inte blir särskilt sjuka av omikronvarianten. Influensa och rs-virus nämndes på statsministerns presskonferens den 10 januari. En vanlig invändning är att om sjukvården har så låg kapacitet att den inte klarar en topp orsakad av säsongsinfluensa - då kanske man ska stärka sjukvården i stället för att huta åt dem som går till jobbet.
Och nu vill socialministern alltså visa att sjukvården ska stärkas.
Lena Hallengren fick återkommande frågor om när regeringen tänker avklassa covid som samhällsfarlig sjukdom. Hon hänvisade till Folkhälsomyndigheten och ville inte gå in på vad klassningen gör för nytta i det nya läget, då viruset sprids blixtsnabbt i hela befolkningen och orsakar endast begränsad sjukdom. Regeringen är uppenbarligen irriterad över debatten om just denna klassning, men den är viktig.
Regeringen har otaliga gånger skrutit om att man i ett tidigt skede klassade covid som samhällsfarlig och därmed fick in den i bilaga 2 till smittskyddslagen. Uppenbarligen visste man då vilka fördelarna var. Att man inte längre kan diskutera dessa omständigheter är märkligt. Samhällsfarliga sjukdomar, endast fyra stycken för närvarande, är sådana som ”kräver extraordinära smittskyddsåtgärder”. Smittskyddslagen talar om karantän med förbud att lämna viss byggnad eller del av landet. Lagen förutsätter smittspårning och andra åtgärder som är ogenomförbara och inte längre önskvärda när det gäller covid.
Att avklassa covid som samhällsfarlig sjukdom innebär inte att restriktioner upphävs omedelbart, de styrs av andra regelverk. Men det skulle ge en tydlig signal att regeringen har förstått läget: att sjukdomen inte längre motiverar stora frihetsinskränkningar.
För om det är något som är samhällsfarligt nu, så är det de regler och påbud som gör att friska människor stannar hemma och orsakar akuta problem för sjukvård och andra livsviktiga sektorer.