Annons

Regeringens Klimatkliv är ren kapitalförstöring

LEDARE. I tisdags meddelade Moderaternas Jessica Rosencrantz att hon anmäler miljö- och klimatminister Isabella Lövin till konstitutionsutskottet. Anledningen är den granskning av regeringens flaggskeppssatsning Klimatklivet som Riksrevisionen släppte i början av 2019.

SLÖSERI HJÄLPER INTE KLIMATET. Regeringens klimatsatsning Klimatklivet har finansierat kurser där deltagare får pröva att cykla elcykel. Vi behöver lägga pengarna där de gör störst skillnad.
SLÖSERI HJÄLPER INTE KLIMATET. Regeringens klimatsatsning Klimatklivet har finansierat kurser där deltagare får pröva att cykla elcykel. Vi behöver lägga pengarna där de gör störst skillnad.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Klimatklivet infördes av regeringen 2015 och är ett stöd riktat till klimatsatsningar på lokal och regional nivå. Under 2018 uppgick stödet till 1,6 miljarder kronor och utgjorde således en betydande andel av det totala anslaget i miljö- och klimatbudgeten på över 10 miljarder kronor.

Riksrevisionen konstaterar att regeringen har gett en missvisande rapportering till riksdagen när det gäller Klimatklivet. Naturvårdsverket, som administrerar anslaget, rapporterar både för- och nackdelar med programmet till regeringen. I sin presentation av detta till svenska folkets representanter har regeringen sedan utelämnat kritiken mot kronjuvelen i deras klimatpolitik.

Av uppenbara skäl är detta anledning nog för en lysande varningslampa. Men det ger även fog för att fråga sig varför en regering som säger sig ha klimatet som en av sina viktigaste frågor, vilseleder riksdagen om det som enligt Isabella Lövin är det ”centrala programmet för att minska Sveriges utsläpp”.

Klimatklivet har fått mängder med kritik. Inte bara från meningsmotståndare, utan även från expertmyndigheter. Riksrevisionen var senast i raden att ansluta sig till samma utlåtande som gjorts av Konjunkturinstitutet – Klimatklivet är inte kostnadseffektivt.

När man tar i beaktning hur det samverkar med andra styrmedel innebär programmet högre marginalkostnader än vad som redovisas - för höga för att vi ska kunna nå klimatmålet för 2030. Stödet är tänkt att ge maximal utsläppsminskning per investerad krona. Ändå säger myndigheterna att pengar går till åtgärder som sannolikt skulle ha inträffat även utan miljardregnet av skattepengar.

I en lägesbeskrivning för Klimatklivet angav Naturvårdsverket att kostnaden per ton utsläppsminskning är 200 kronor, en siffra som är baserad på den ganska tveksamma metoden att mottagarna själva får uppskatta sina utsläppsminskningar. Riksrevisionen menar att Naturvårdsverkets beräkning inte är korrekt. De får fram att kostnaden är mellan 1 000 och 4 000 kronor per ton utsläppsminskning. Det går att jämföra med kostnaden per ton utsläppsminskning för internationella klimatsatsningar som enligt Energimyndigheten var 60 kronor 2018.

Det kanske inte är så konstigt att kostnaderna för klimatklivet blir hisnande höga. Pengar har bland annat gått till att finansiera så kallad klimatångestterapi, där deltagare får lära sig laga vegansk mat, pröva att cykla elcyklar och prata om tankar och känslor kring klimatomställning. Säkerligen kul och samvetslindrande, men föga resultatgivande.

Trots detta känner sig regeringen så pass säker på Klimatklivet att de vågade använda stora ord så som ”klimatslakt” om Moderaterna och Kristdemokraternas kapning av Klimatklivet i den budget som fick stöd i riksdagen i slutet av 2018. I regeringens vårändringsbudget återförde man pengar till anslaget igen.

I en kommentar till Riksrevisionens granskning från regeringen sägs det att en utveckling och effektivisering av stödet nu kommer ske. Man hänvisar också till den klimatlag som innebär att regeringen måste redovisa hur klimatpolitiken väntas nå upp till klimatmålen. Men detta har varit gällande sedan 1 januari 2018. Om man ändå inte har haft för avsikt att tala sanning och ge en riktig återrapportering, blir löften om förändring ett slag i luften.

Om Sverige hade blivit klimatneutralt i dag, hade världens ökande utsläpp tillintetgjort den klimatförbättringen på åtta veckor. Effektiva åtgärder behövs för att vi med våra medel ska kunna göra så stor påverkan som möjligt. Men Sverige behöver också inspirera bortom våra gränser. Vi är inte ett föredöme genom att slänga pengar i sjön. Tvärtom, klimatet är illa ute om stora utsläppsländer skulle börja hantera pengar i klimatåtgärder lika ovarsamt som vi.

Klimatet är en av vår tids ödesfrågor. Vi måste ta den på allvar genom att se till att vi får valuta för våra pengar. Utsläppen måste ner, klimatet väntar inte på att folk ska lära sig cykla på elcyklar.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?