Regeringen tar för små steg för att stoppa gäng

LEDARE. Regeringen genomför successivt åtgärder för att komma åt gängkriminaliteten. Det märkliga är att förändringarna sker i så små steg. 

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Inrikesminister Mikael Damberg presenterade på onsdagen en lagrådsremiss om att utöka möjligheterna att använda tidigt gjorda förhör i rättegångar. Enligt de nuvarande reglerna ska vittnen höras i sam­band med huvud­förhand­lingen. 

Skälet till ändringen är att vittnens berättelser är mer tillförlitliga strax efter händelsen, och domstolen bör få tillgång till dessa. Dessutom minskar risken för att vittnen hotas och inte infinner sig vid rättegången eller drar tillbaka vittnesmål. 

Det gör processen mer effektiv, rättegångar behöver inte skjutas fram, och häktningstiderna minskar därmed. Det är en utmärkt lagändring, liksom flera andra som regeringen successivt har genomfört de senaste åren för att komma åt gängkriminaliteten. Det märkliga är att förändringarna kommer i så små steg. 

För ett år sedan (1/4) kom en ny lag som utökade möjligheterna till hemlig dataavläsning. Hösten 2020 tillsattes ännu en utredning för att ytterligare öka möjligheterna för polisen att använda den typen av ”hemliga tvångsmedel”, den presenteras 14 april. 

Men direktiven tyder på att det förblir förbjudet att använda avlyssning och kameraövervakning i förebyggande syfte, vilket kan vara nödvändigt när det gäller grov gängkriminalitet. Endast i exceptionella fall, som högförräderi, krigsanstiftan och grovt spioneri, är det tillåtet. Men gängen är ett lika stort problem, de äter sig in i och tar makten över lokala samhällen. 

Politikerna beter sig som om gängen var ett nytt problem. Många motståndare till hårdare tag mot kriminella talar om prevention. Det är förstås viktigt. Men det arbetet har pågått sedan 1990-talet, under olika namn: Fittjakommissionen, Stockholm gang intervention and prevention project (SGIP). Det holistiska polisarbetet. Brottsförebyggande rådet skrev 2012 på sin hemsida om SGIP att ”polisens insatser ska styras av högre värden än endast lagföring”. 

Den aningslösheten har gjort enorm skada och försenat rättsstatens arbete. Polisen måste nu, inte om ytterligare några år, få befogenheter att lyssna av även preventivt. Det vill säga jobba som ett par länder gjort i Europa för att knäcka kriminellas krypterade kommunikation via Encrochat. Sverige kan inte fortsätta säga nej till metoden här hemma men ja utomlands.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MicrosoftAnnons

Developer Velocity: Så skapar bra programutveckling högre avkastning, större tillväxt och mer innovation

Framgångsrika företag erbjuder en bra arbetsmiljö för sina programutvecklare.

Det visar en uppmärksammad rapport från managementkonsultföretaget McKinsey & Company. Rapporten visar bland annat att företag med effektivitet i utvecklingen har 60 procent högre avkastning.

– Företag som investerar i utvecklare gör ett bättre resultat, säger Tibi Covaci, Azure Developer Audience Lead på Microsoft Sverige.

Teknik utgör grunden för många företag, oavsett vilken bransch de är verksamma i. Produkter och tjänster som de utvecklar och säljer har sin grund i den tekniska plattform som de är sprungna ur.

I rapporten ”Developer Velocity: How software excellence fuels business performance” från McKinsey & Company, slås fast att affärsvärdet, eller affärsprestandan hos ett företag har sin grund i mjukvaran. Den i sin tur når sin fulla potential när programutvecklare får arbeta i rätt miljö och under rätt förutsättningar.

McKinsey & Company har skapat vad de kallar Developer Velocity Index (DVI), som visar hur olika kritiska komponenter bidrar till Developer Velocity, eller på svenska Effektivitet i Utvecklingen.

Genom att djupstudera 440 företag och deras resultat över flera år har McKinsey & Company kunnat dra slutsatsen att organisationer med en så hög effektivitet i utvecklingen att de utgjorde den översta kvartilen av de studerade företagen, uppnådde fyra till fem gånger snabbare tillväxt av intäkter, 60 procent högre total avkastning till aktieägare och 20 procent högre rörelsemarginal än de som hamnade i den lägsta kvartilen. Dessutom presterade de 55 procent högre när det gäller innovation. 

Developer Velocity bygger på flera delar

För att uppnå effektivitet i utvecklingen spelar ett antal komponenter en avgörande roll. Dessa är utvecklarverktyg, funktioner för produkthantering, kultur och då särskilt trygghetskänsla och samarbete och avslutningsvis personalhantering och rekrytering. 

Särskilt rekrytering är en flaskhals.

– I dag är det brist på programutvecklare. Det betyder att man måste få mer gjort med de man har. Det är mycket av det som Developer Velocity handlar om, att ge dem rätt förutsättningar så att de kan prestera bättre, säger Tibi Covaci.

Enligt rapporten är utvecklarverktyg den främsta enskilda drivkraften för ett bra affärsresultat.

Organisationer med starka verktyg är 65 procent mer innovativa och deras utvecklares belåtenhet och kvarhållning är 47 procent högre, jämfört med företagen i den lägsta kvartilen.

Developer Velocity skiljer ut företagen

Magnus Juvas är VD på mjukvaruföretaget Solidify och har länge arbetat tillsammans med Tibi Covaci. För honom är Developer Velocity det som skiljer framgångsrika företag från de som presterar sämre.

– Det är här man nu ser att startfältet på den pågående digitaliseringsresan sprids ut. Vad som sker i olika organisationer skiljer sig åt otroligt mycket och vissa har redan halkat efter.  Ska man tillhöra täten måste man bättra sig, säger Magnus Juvas.

Klicka här för att läsa mer om Developer Velocity 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?